fredag 28 november 2008

På fest i stadshuset


Idag avbryts alla offertfunderingar och vi förbereder oss för att gå på fest i Stockholms stadshus. Ska bli jättekul och klä upp sig och få äta middag i denna fantastiska byggnad.


Lite fakta om stadshuset
Stockholms stadshus är ett av Sveriges främsta byggnadsverk i nationalromantisk anda. Stadshuset ritades av arkitekten Ragnar Östbergs och invigdes på midsommarafton 1923.

Stadshuset består av åtta miljoner tegelstenar och har ett 106 meter högt torn med det svenska riksvapnet tre kronor i toppen. Bakom den pampiga fasaden ryms såväl kontor och sammanträdeslokaler för politiker och tjänstemän som praktfulla festsalar och unik konst.Blå hallen
Stadshusets största festsal är Blå hallen. Här hålls hundratals fester, ceremonier och evenemang varje år. Tanken var att salen skulle bli blå, men arkitekten ändrade sig och valde att behålla den röda tegelfärgen. Men vid det laget var namnet Blå hallen så etablerat att salen fick heta det trots att den inte alls är blå.
I Blå hallen finns en av Nordeuropas största orglar med drygt 10 000 pipor och 135 stämmor. Orgeln återvände under hösten 2008 till Blå hallen efter en omfattande renovering i England.
Det är i Blå hallen som den världsberömda Nobelfesten hålls den 10 december varje år. Prisceremonin äger rum i Stockholms konserthus och därefter kommer de cirka 1300 gästerna till Stadshuset för den ståtliga banketten.Gyllenesalen (här tror jag det är vi äter middag)
Efter middagen i Blå hallen tar Nobelbankettens gäster trappan upp till Gyllene salen för att dansa. Gyllene salens väggar täcks av 18,6 miljoner mosaikbitar av glas och guld och är konstnären Einar Forseths verk. Mosaiken bildar porträtt av personer och händelser ur den svenska historien i bysantinskt inspirerad stil. Fondväggen domineras av Mälardrottningen, som symboliserar Stockholm "hyllad av Österland och Västerland".
Bild och text från stockholmsstads hemsida http://www.stockholm.se/Fristaende-webbplatser/Fackforvaltningssajter/Stadsledningskontoret/Stadshuset/

Min man är nog lite orolig att jag ska få allt för mycket inspiration under kvällen och vidlyftiga inredningsplaner......6 kommentarer:

talludden sa...

Tack för din kommentar!
Ha så kul i stadshuset!!!!!!

Malin sa...

Det är så vackert och min favorit byggnad i Stockholm. Östberg inspirerades av det gamla stadshuset i Sienna som man inte ska missa om man är i Toscana. Hoppas ni får en superkväll, är det promoveringsmiddag?
Hälsar
/Malin

Malin sa...

Glömde frågan;-) Vi ska ha falu rödfärg, vi funderar på gammaldags färgsättning med modern form!
http://twoswedishcottages.blogspot.com/2008/09/frgsttning.html
typ
/Malin

HOUSE sa...

Hej,
Har precis loggat på och ser att Ni kommit en bit på väg vad gällande offertering på taklyft.
Vi är intresserade av att få delta om det finns en rimlig chans tidsmässigt.
//Peter

Vimsingen sa...

House: Maila mig på vimsingen@yahoo.se och berätta vem ni är och vad ni erbjuder!
/Vimsingen

Vimsingen sa...

Mailn:
Ja det var promoveringshögtid för KIs nybakade medicine doktorer