söndag 23 november 2008

Kassettak


Malin med bloggen http://www.twoswedishcottages.blogspot.com/ som börjar bli min funkisguru och ger mig allehanda handfasta tips och råd kom med den kloka kommentaren:

Många av husen här i Södra Ängby har sk kasettak, ursnyggt och det måste väl funka med funkis då det är k-märkt pga av funkisstilen;-) Kolla mer på http://sv.wikipedia.org/wiki/Kassettak


Hälsar/MalinI wiklipedia kan man läsa följande

I Kassettak, utsmyckning av ett tak, ett valv eller en båges insida (intrados) bestående av nedsänkta fyrkantiga eller polygonala rutfält, såsom i Pantheon i Rom. Liljevalchs konsthall i Stockholm från 1915 har ett kassettak av betong.
I samband med moderna s.k. försänkta tak, eller undertak, kallas de enskilda "rutor" i taket för takkassetter eller akustikkassetter. Undertaket hänger i en egen konstruktion från det "riktiga" taket, i mellanrummet kan man gömma installationer som ventilationskanaler och elledningar. Denna typ av tak används gärna i kontor, sjukhus, varuhus o. dyl
.Den här artikeln är hämtad från http://sv.wikipedia.org/wiki/Kassettak

Ja, men är det inte fantastiskt. Medelhavet och funkis hör ihop! Och ska det vara fint ska det finnas fyrkantiga utsmyckningar i taket. Får nog ta mig en extra sväng till Liljevals och titta på deras tak, Rom hade också varit ok, men jag tror inte riktigt vi får in det den närmaste halvåret.
Googlar man vidare hittar man kassetttak på många spännande byggande tex konserthuset och operakällare i Stockholm och flera slott.För att inte tala om det här tyska lyxhotellet, som har guld kassett tak. Syns inte så bra på den här bilden men hotellet har en hemsida där man kan å en virtull tour. http://www.hotel-adlon.de/en/begehung/index.htm?id=rundgang

Något säger mig att jag ska fara lugnt och sansat fram med den här iden, om jag ska nå framgång i att få med min man på spåret. Men visst vore det häftigt?3 kommentarer:

Nettan sa...

Hejsan! Kul att du hittade mig så att jag hittade hit! Ska bli kul å följa erat "på" bygge! Gillar funkis!!
Kram Nettan

Malin sa...

Du är nog något på spåren;-)
Hälsar
/Malin

mia sa...

Måste jag in o kika om hon kör mycket funkis. Jag är nämligen tokig i det. Spana in detta:

http://theswedishgirl.blogspot.com/2008/06/stil-funkis.html

Tror du har helt rätt i hertiginnan Casati - idag hade hon haft en diagnos. Men samtidigt är det fascinerande med människor som vågar leva utanför ramarna.

Kram Mia