måndag 19 januari 2009

Hur man en gör….

....så sitter ändan bak.

Vi har i helgen (återigen) hållit på med hus diskussioner, fasader, fönster mm. Vi återkommer hela tiden till två problem

1. Vårt hus är inte symetriskt dvs. vi har en 10 kvm utbyggnad på framsidan och halva huset har en indragning på 80 cm på baksidan.

2. Det blir skarvar när man putsar mellan två material.

Ett mansardtak är symetriskt och alltså måste man lösa utbyggnaden och indragning på något sätt. Man kan göra en vinkel över utbyggnaden, men då behöver denna vinkel också putsas dvs. skarv. Och en an anledningarna till att vi kanske skulle välja mansardtak var att få så lite skarvar som möjligt.

Skarvar blir det på kortsidan, i vilket fall som helst då där går putsen upp till nock. Eller som min man föreslog att sätta något snyggtpanel tex. cederträ. Jag är inte så sugen på iden, just nu i alla fall.

SketchUp har vi försökt att få rätsida på i helgen men inte lyckats så bra. Hade hoppats kunna presentera en skiss, men vi är i långt ifrån att få fram något presentabelt. Tips mottages tacksamt. Hur får man dit fönster tex.?
Vi har tid hos arkitekten på fredag.

4 kommentarer:

Maria sa...

Visst är det på det viset att hur man än vänder och vrider så har man ändan där bak.........men nu ska du få en ny infallsvinkel;-)

Dra ner brallorna så ska du se att ändan kommer fram!

Det min vän betyder att hur det än är med en jobbig resa, så ska du se att du blir lycklig tillslut;-)

Kramar Maria

Ika sa...

Oj vad man kan vrida och vända på det. SEn tycker att yes nu är vi klara och så går det att par dagar så har man en ny idé. Man får nog verkligen se till att man har en deadline eller liknande annars kan man ju hålla på i evighet att leta efter sin rumpa.

ColonialEast sa...

Känner igen mig. Gud vad jag höll på med ritningarna. Taket var klurigt men inte minst fönstren.

Hade en arkitekt först men bestämde att det var bättre att fixa själv. Var inne på nyfunkishus från början och hade ett sadeltak. Funkar ganska så bra när det inte är symmetriskt. Har ni inte tittat på det? Nackdelen äör att det kan vara svårare att få till det inom bygglovet. Mansardtak kan nog vara lite svårare att få till när inte huset är symmetriskt, vilket inte heller vårt är.

Vad gäller fönstren så skulle jag tänka på två saker. En är att jag skulle göra fönster som går ner långt ned mot golvet på övervåningen. Eftersom man har dubbelt golvbjälklag ser det annars ut som det är en väldigt bred midja. Gjorde så på baksidan men inte på framsidan och jag tycker baksidan blev mycket bättre. På framsidan är fönstren 110 cm höga och jag skulle gjort 140 om jag gjort om idag. Kolla min fasad så ser ni kanske vad jag menar.

Har ni ingen bild på huset som det ser ut idag? Är lite lättare att förstå hur ni menar och komma med lite ideer. Gick lite igång på det här. Är en typisk igångsättare ....

ColonialEast sa...

Den andra saken vad gäller fönstren som jag visst glömde att skriva är att tänka nog på hur långt in i fasaden de kommer. Väggarna på övervåningen är ofta tjockare än på nedervåningen. Vilket jag inte tänkte på från början. Men kom på innan det var för sent.