lördag 24 januari 2009

Arkitekten

Igår var vi hos arkitekten. Vad måste var hur kul som helst att vara arkitekt! Vilken lycka att varje dag få sitta och rita och titta på hus. Men då måste man ju kunna rita och det kan inte jag.

På två minuter ritade han ut huset, med rätt proportioner. På en timme hade han hitta lösningar på vår utbyggnad (takkupa ev. en liten balkong) och indragningen på baksidan (blir ett litet överhäng med ett liten glasveranda under).Fönsterproblemet i badrum och sovrum ska han klura på. Problemet är att för att få en nu fasad så behövs det fönster, gärna stora. Men för att kunna möblera badrum och sovrum skulle vi i princip inte få in mer än ett fönster placerat på en icke symetrisk plats. Men detta skulle ha grunna på och lösa. Blir lite lättare eftersom överdraget på baksidan gör att vi får 4 kvm mer att spela med.

Sedan diskuterade vi cederträ. Min man skulle vilja lägga liggande cederträ på gaveln. Jag är mer tveksam.Cederträ skulle då kunna återkomma i altan och i glasverandan på baksidan. Åsikter mottages tacksamt!

10 kommentarer:

Ellas Inspiration sa...

Gud så roligt det låter. Planeringen är ju halva nöjet!

Ha en fortsatt härlig helg!

Kram Karin

Jessica sa...

Jattekul att folja erat bygge.
Ang cedertra tycker jag nog det kanns for "modernt" pa erat hus, med det taket mm. Kan ha fel. Eftersom jag numera bor i FL och hanger inte med 100 pa allt "nybyggt". Aven om jag skickar efter varenda inredningstidning sa ofta jag har mojlighet:)Men det var min spontana reaktion.
Lite sent och antagliegn bortplockade, men hur gick det med elljusstakarna, sager man sa? glomt det riktiga namnet...

Jenny sa...

Hej!

Vilken bra arkitekt ni verkar ha fått tag i. Personligen skulle jag nog tycka att ert hus borde bli vackrare utan cederträ. Cederträ är så "nyfunkis". Med er typ av tak och stil för övrigt blir det nog bättre med en hel putsad fasad... (eller möjligen målat trä ton-i-ton...)

Mrs Small Town sa...

Åhhh så kul att få diskutera och planera tillbyggnadslösningar med en arkitekt. Och det låter som om han kunnat läsa in era önskemål bra! Huset ser ut att kunna bli riktigt riktigt fint :-)

Jag minns när vi hade vårat första besök av vår arkitekt, det var SÅ KUL!!! Vårt stora projekt blev liksom på allvar just den dagen.

Lite snabba reflektioner (hoppas det är ok?!):
*Jag tycker ni ska vara aktsamma om symmetrin i huset och på fönster sättning. Men kanske är jag färgad av att bo i ett sekelskifteshus, där grundprincipen är just symmetri.

*Cederträ är jag också tveksam till. Är det verkligen det uttryck ni vill ha på huset (dvs nytt 2009)? Om ni vill ha det så, tycker jag ni kan se över färgsättningen på trät... Det finns andra "gråare alternativ", som kanske kan passa.

*Taklutningen är jätte viktig, i mina ögon! Det måste se rätt ut. Men det här kan ju er arkitekt :-)

*En hjälp på vägen för att få till rätt stil är att välja en arkitekturisk stil och hålla sig till den. Ska huset se ut att vara byggt typ 2009, eller vill vi ha kvar en stil från de år då huset byggdes, eller ska ni helt enkelt välja något annat (typ new england, 30-tals hus m.m)?

När jag ser era skisser med mansardtak (brutet sadeltak) tänker jag på stora hus byggda i äldre villa områden typ ”herrgårdsvilla” från 1910-1920 tal, med lite nationalromantisk stil.

Se länk för typ av hus jag menar: http://www.vasteras.se/Sbk/detaljplanering/pagandeDetaljplaner/Documents/Dp1599PbU.pdf ang område Didrik 1-9, sid 8-9

Oj vad långt det blev…Hoppas det kan vara till någon liiiten hjälp Lycka till :-)

/Sara Small Town

Vimsingen sa...

Jessica, jenny, Sara : jag är helt inne på er linje. Cederträ är snyggt men det ger en moder känsla. Ska bara övertga maken....

Malin sa...

Hej, vi börjar förhoppningsvis bygga till påsk, om det inte är rena vargavintern då, så det inte går att gjuta. tror nog cederträ kan blibra, hus från typ 30-talet hade ju ofta mahogny detaljer men det är ju inte vidare miljövänligt så cederträ blir den moderna varianten men i samma stil.
Kram
/Malin

Stjärnor & Champagne sa...

Hallå!
Tack för din kommentar. Vad fint erat hus kommer att bli...Blir avundsjuk när man kan fixa och trixa. Mitt engelska radhus går tyvärr inte att bygga till. Dom är inte K-märkta men alla skall se likadana ut på gatan förutom att dom har olika färger.Ha en trevlig helg...
Hälsn Anne

Ika sa...

Jag gillar nog erat första förslag med bara putsat mycket mer.

Lisa Andersson sa...

Oj så spännande :) Min man har ritat vårat hus.. nu när vi kommit en bit märker man ju vad det är man inte kan, men på det stora hela är vi nöjda iaf :) Hihi.. Jag kan inte heller rita!

talludden sa...

Förstår verkligen era aber!
Men vad kul att det är på gång nu. På riktigt!
Håller tummarna att ni tillsammans med arkitekten hittar bra lösningar som funkar!