torsdag 29 januari 2009

Georg Oddner

Jag är på konferens på hotell Clarion sign i Stockholm. Hotellet var rätt hyppat när det öppnade förra året och det är kul att få komma hit. Mest intressant tycker jag fotokonsten är. En av de tavlor jag fastnade för är Georg Oddner Wikipedia skriver

Georg Mirskij Oddner, född Georg Ohlsson 17 oktober 1923 i Stockholm, död 7 oktober 2007, var en svensk fotograf, manusförfattare, jazzmusiker och trumslagare. Han var en av Sveriges största 1900-talsfotografer. Han var en av grundarna av bildgruppen Tio fotografer.

Oddners mor var en gladlynt ryska vid namn Julia Karabonowa, medan fadern, Carl E Ohlsson var en något mer allvarlig person, som arbetade som
läroverkslärare.
Han tydde sig tidigt till musiken, på bekostnad av bland annat studierna. Han tog aldrig
realexamen, utan blev istället jazztrummis i Putte Wickmans sextett. Utöver det arbetade han på ett försäkringsbolag och läste kvällskurser på Konstfack.
1950 bestämde han sig för att lämna Sverige, sålde alla sina tillhörigheter för att köpa en enkelbiljett till USA och satsa på fotografin. Med hjälp av ett introduktionsbrev från Sten-Didrik Bellander lyckades han få arbete som assistent till den världsberömde New York-fotografen Richard Avedon. Oddner kände sedan tidigare till Avedon och hade flera år tidigare börjat influeras av dennes fotografikonst.
Han återvände emellertid snart till Sverige, där han
1952 bosatte sig i Malmö och öppnade en egen fotostudio. De främsta områdena han sysslade med under den tiden var reklam, mode och reportage. Efter ett uppmärksammat reportage om Sovjetunionen i tidningen Veckojournalen erbjöds Oddner medlemskap i den exklusiva fotogruppen Magnum, men avböjde detta erbjudande.
Som första fotograf fick han
1957 ställa ut på Malmö konstmuseum och 1958 följde Lunds konsthall.

En fotograf jag skulle vilja veta mer om och se fler bilder av.

2 kommentarer:

Jenny sa...

Kul med lite allmänbildning mitt upp i alltihop. Snyggt foto!

Malin sa...

Verkligen, vilke hisnande känsla i fotografiet. jag har inte varit inne i hotellet fastän jag jobbade precis bredvid förut, men ett par kollegor var där och sa att spa-avdelningen var väldigt häftig...har du testat?
hälsar
/Malin