tisdag 31 mars 2009

Kakeldrömmar.

Förstår inte varför jag fastnat för kakel idag,då jag borde fördjupa mig i fönster frågan. Men kakel är är så spännande och det finns så å ändligt mycket variation.

Tex där färgrika kakelplattorna från Italien. Affären finns i Stockholm.







Vackert men kanske lite "too much".




Den här från Konradsson skulle jag heller inte tacka nej till. Men nu ska vi ju inte bygga en pool.





Jag är lite svag för guldmosaik men vet i ärlighetens namn var vi skulle ha den.






Men snyggt här som dekoration över porten. Tror dock att maken skulle lägga in sitt veto.



Marrakechdesigns kakel är dock forfarande en favorit






måndag 30 mars 2009

Köpa fönster med spröjs eller köpa fönster och lösa spröjs.

Det är dagens fråga. Vi håller på att ta in offerter på fönster och det går ganska bra. Vi vet hur vi vill att fönsterna ska se ut se detta inlägg.

Vi vet att vi kommer att behålla de fönster vi har i nedervåningen i alla fall till en början. Avledningen är flera. Fönsterna är i bra skick och vi gillar den lite äldre stilen med vitmålat trä. Vi har ett par specialfönster på nedervåningen som när vi beställer nya kommer att behöva specialbeställas(= kostar mycket och tar lång tid).

Tanken var att köpa lösa spröjs till fönstren på nedervåningen. Nu börjar ju undra om man inte ska köpa lösa spröjs till ovanvåningen också. När vi varit och tittat på fönster i helgen inser jag att det inte är så stor skillnad på "lösa" spröjs och spröjs de sätter på i fabriken. Min andra anledning är att eftersom vi har så många olika storlekar på fönster är det svårt att idag avgöra på vilken höjd spröjsen ska sitta. Tål att funderas vidare på.

lördag 28 mars 2009

Fönstershoppning

Igår hade min man och jag barnvakt, men i stället för den romaniska middag vi egentligen hade planerat åkte vi till byggaffären och pratade fönster. I vår offert har vi fått fönster från Elitfönster med antikprofil.

På byggma rekommenderar de SP fönster kultur exklusiv med spröjs. Vi fick jättebra råd och tips att följa upp. Byggma har kampanjpris på SP fönster med 25% rabatt, så det är lovande. Enda kruxet är att fönstren, i så fall, måste beställas denna vecka. Lite tajt med tid fram för allt med tanke på av vår komplettering inte är färdigbehandlad än.

Det är denna tup av fönster vi letar efter!
Under lets dance igår kväll gjorde byggahemma.se reklam för sin fönster kampanj med Allmogefönster. Vi kunder inte via hemsidan klura ut priset men 35% låter bra.

Vad har ni för erfarenheter av olika fönstertillverkare och vilka har ni valt? Vi ska ha fönster som påminner om de vi har allts hamnar man i serier som heter antik/kultur. Tips om fler kampanjer,bra märken mottages tacksamt!

fredag 27 mars 2009

Status uppdatering

Det har varit lite tyst på bloggen de senaste dagarna. Anledningen är att jag har varit på kurs de senaste dagarna och suttit i en föreläsningssal utan tillgång till datorn.

Här hemma har det hänt följande:

Grävis är klar och har vidare på nya äventyr. Vi är mycket nöjda med hans arbete. Känns skönt av vara klart med något som är ganska dyrt, inte så sexigt och glamoröst, men som behövdes.

Vi har fått slutofferten från byggföretaget. Vi ska lusläsa den i helgen, men det ser ok ut. Om allt är med som ska vara med så kör vi. Då kan de börja i mitten av april så smått. Dettas under förutsättning att vårt bygglov är klart, men det borde det vara då har sagt att de ska vara klara inom en månad och nu har det gått tre veckor.

måndag 23 mars 2009

Var är våren?

Inte här i alla fall. I går började snön falla precis när jag skulle ge mig ut och fotografera. Nu ligger ett tjockt lager. Så bilder på blommor och annat får anstå. Däremot har fåglarna börjat sjunga och leta bo. I år ska de dock inte få bygga bo i vår stora björk, då vi förra våren vaknad kl 5 av fågelskrik.
Mer vårtecken nästa vecka......

söndag 22 mars 2009

Före detta kollegas lägenhet i inredningstidning

Jag har varit lite sen med att köpa Sköna hem den här månaden, men när jag nu läste Sköna hem i helgen såg jag att omslagsbilden och ett långt reportage är från en fd kollegas hem. Kul! Det är ju inte ofta de skriver ut för och efternamn samt vad personen jobbar med. Eller så är det inte ofta jag reagerar på det. Lägenheten är fin men lite för mycket Svensk tenn för mig.

Bäst gillar jag sovrummet.

Snyggt kakel i badrummet

Snyggt vardagsrum jag gillar att det är samma gardiner i alla rum som binder samman rummen



Lampan är så häftig, men den kräver ju lite takhöjd.







Min man hade rätt

Igår var vi ute och gick och fann det här huset. Det är kanske inte mitt favorithus, men ett helt ok hus. Men min man blev överförtjust då det har en detalj som han har velat att vi ska ha på huset. Huset är byggt 1911 (står det på fasaden i alla fall) och har puts på nedervåningen och stående panel på ovanvåningen.

Måste säga att det inte såg så konstigt ut som jag har föreställt mig. Men jag är fortfarande inte på att vi ska ha så på vårt hus utan puts hela vägen upp. Men jag måste medge att min man hade rätt om att det inte bara är nya hus som har panel på det här sättet.

fredag 20 mars 2009

Trapproblem igen


Vi har trapproblem igen. Eller jag vet inte. Maken pratade med trapptillverkaren som sa att det blir snäv med trappans placering, men det går att lösa om man gör trappan som ett L.
Jaha, sa jag vad innebär det? Sedan följde en lång förklaring som jag tro innebär att vi får några extra trappsteg på ovanvåningen och att trappans öppning flyttas en meter mot väggen, men det blir bra med utrymme ändå.!!???

Om ni har svårt att föreställa er vad det innebär kan jag lova er att ni är i gått sällskap. Jag fattar heller inte vad det innebär och antagligen kommer jag inte att fatta vad det innebär förrän vi står där på ovanvåningen och fysiskt kan se vad det innebär. Det är vid sådan här diskussioner jag önskar att vi byggde nytt. Då skulle placeringen av trappan inte vara ett problem.
Får fundera i helgen och se om jag kan begripa vad det innebär i praktiken.
Trevlig helg!

onsdag 18 mars 2009

Fönsterfunderingar

Jag sitter och funderar på fönster. Vi vill inte ha för gulliga fönster med massa spröjs, men samtidigt är vi rädda för att fönstren tillsammans med en helt vit putsad väg ska kännas för kalt.



Först var jag inne på denna typ av fönster, men insåg att eftersom vi har två stora fönster på framsidan (som kommer delas upp i tre fönster) skulle dessa fönster se rutiga ut.





Ett annat alternativ är att bara ha spröjs upptill som på det här huset. Ger lite liv i huset, men är inte för gulligt.



Eller gör man som på baksidan av samma hus blandar. Men jag är lite rädd för att vi som blandar lite amatörsmässigt inte får till det utan att det bara ser konstigt ut.


Som alltid mottages tips och råd!

Såld på hus

Min man och jag råkade igår surfa in på tv4+ program ”Såld på hus”. Vi har sätt det tidigare och tyckt det varit halvkul, men igår vår det hus i Malmö som visades och bedömdes. Det sista huset var roligast. Ett fint hus från 1898 (tror jag det var) som man byggt till i omgångar med en egen inomhuspool (så snyggt skulle tro att polen var 20 m) samt en tonårslya på vinden a 100 kvm.

Jag är inte så mycket för utomhuspoler, tycker det är för kalt i Sverige. Men en inomhus pool av den här storleken skulle inte vara helt fel även om det inte står högst på priolistan.
Huset syns till höger på bilden. Ett helt fantastiskt hus på Fridhem i Malmö. På köpet blir man granne med Zlatan, vet ej om det är positivt eller negativt.

Pris: 19 Miljoner.Uppvärmningskostnad: 120 000 kr.

tisdag 17 mars 2009

Residence

Tidningen Residence har nu lanserat en hemsida. Jag gillar tidningen för deras vackra bilder på hem och hotell. Tyvärr finns inte gamla reportage inlagda på sidan för då hade jag kunnat visa bilder på mitt favorit hem. Nu blir det att scanna in dem om jag vill överföra dem till bloggen.

måndag 16 mars 2009

Marrakech och Oslo


Min Malmö weekend var mycket lyckat. Gud vad jag saknar stan! Men det är skönt att komma hem också. I lördags ägnade vi oss att gå och strosa på stan och besökte Byggfabriken, Olosson& Gerthel och Marrakechdesign.

Marrakechdesign överraskade verkligen positivt. Affären har bara funnit ett år i Malmö. Jag fick en ide som jag nu försöker sälja in hos min. Jag vill lägga betongplatan Oslo i vår hall på nedre våningen. Skulle kunna bli en cool och annorlunda detalj men rätt färg på väggar mm.


Betongplattan Oslo. Heter så pga att den första som köpte plattan var norrman!?

Här vill jag lägga Oslo plattan. Övertalning pågår!

fredag 13 mars 2009

Hej alla kreativa bloggare!

Jag har en liten detalj jag sitter och funderar på hur man löser på bästa sätt. Ni som följer bloggen har tidigare läst om våra funderingar på puts, putsmetod och skarvar. Annars finns det att läsa om här.

På två sidor har vi nu löst putsfrågan genom att göra ett masardtak men på kortsidan kommer vi att på något sätt behöva hantera frågan.


Nu tänkte jag att i stället för som tidigare mala om hur man gör skarven övergången så minimal som möjligt ta er till hjälp och se om ni har några kreativa förslag om vad man gör för att förvilla synen/dölja skarven. Så fram med alla kreativa idéer!
Själv skulle jag kunna tänka mig en list med spots, alternativ att göra som på det här huset med lite uppbyggnad i putsen.



torsdag 12 mars 2009

Att lägga fiskbensparkett, Part III

Så var det bara att lägga frisen (kanten runt fiskbensparketten kvar) problemet är sista biten där du får två noter mot varandra. Se bilden nedan. Först trodde jag att jag gjort fel, men när jag läste i min förträffliga bok insåg jag att så skulle det vara.
Det man gör då är att man sågar till en bit parkett och gör en ny skåra där noten passar in. Lite trixigt men efter ett par försök gick det.
Och sim sala bin så var 6 kvm parkett lagd.
Blir det fiskbenparkett på ovanvåningen?
Ja, det blir det troligtvis. Jag har faktiskt lyckat övertyga maken. Det är lite pillrigt och tålamods krävande, men väldigt roligt. Parketten vi har använt hetter ekoparkett. Deras referenser är bland annat grandhotell så vi hoppas att den kommer hålla.
Det finns dock vissa rum jag inte skulle ge mig på, den avrundade trapphörnet nedan skulle jag aldrig ge mig på, men visst är det vakert?



onsdag 11 mars 2009

Marrakech Design

Jag sitter och drömmer om badrumsgolv. Jag gillar dessa golv från Marrakech design som finns i Göteborg och Malmö. Turligt nog ska jag till Malmö i helgen och då tänker jag ta mig en titt förbi affären Kul ide att lägga denna typ av kliniker innanför dörren!


Gillar denna jättemycket. den hetter dock Leksand???!!


Denna är också så snygg. kanske i vuxenbadrummet...



Ja denna är också så snygg. Ska bli jättekul att se hur plattorna ser ut i verkligheten De verkar ha mycket annat kul i butiken också!






söndag 8 mars 2009

Trädgård eller slagfält?

Det är svårt att avgöra efter att Grävis och trädfällarna har drag fram. Något rör till det kommunala avloppet har inte gått att hitta och den gamla ägaren visste inte. Grävis gav upp och kom på ett annat alternativ. Han är cool Grävis. Ojar sig inte för de stora stenar han hittar lite här och där, eller att tv-kabeln råkade gå under rötterna på ett stort träd. Han bara bollade runt med roten och höll koll på kabel under tiden. Elledning gick också på ett icke gynnsamt ställe och vi är glada för att den inte gick av. Så nu är två sidor uppgräva, isolerade och dränerade. Fort går det!

Maken har fått köra grävskopa och var helt frälst. Han funderar på att sadla om och bli grävmaskinist. Som tur är har grannarna på landet en grävmaskinfirma så han kanske kan få leka av sig till sommaren.


Trädfällaren fällde björkarna i torsdags och tog med sig grenarna. Tyvärr gick det så snabbt att vi inte han få någon före bild. I fredags beslutade vi i sann ”arga snickaren anda” (göra klart, beräkna hur lång tid detta kommer att ta mm) att inte hyra en vedklyv denna veckan, utan beslöt oss istället för att städa på tomten och stapla ved. Nu ser det så snygg ut som det går med en grävskopa och isoleringsmaterial i hela trädgården.

lördag 7 mars 2009

Att lägg fiskbensparkett, Part II

Innan jag började lägga fiskbensparketten läste jag en bok jag fått tips om, ”Golvläggning” trä och laminatgolv. Boken är ett läromedel för gymnasiets bygglinje. Boken innehåller bra instruktioner och mycket bilder.

Nu är det så att tekniken (maskinerna) har utvecklats och man gör inte riktigt som det står i boken. Idag börjar du lägga fiskbenen från mitten och utåt och sedan sågar du av parketten till en rak linje med en sänksåg.





Själva läggningen tog ca 2 timmar. Det var lite pilligt och kletigt med lim, men inte direkt svårt. Man lägger fiskbenen och mäter ut hur mycket plats man ska lämna för frisen. Eller rättare sagt man mätter jättenoga.







Därefter får parketten torka och sedan tar man sänksågen ställer in den på rätt djup och sågar av parketten och får en rak linje.


Lätt som en platt? JA, men du har bara ett försök. Sågar du fel är risken stor att du får lägga om all parkett i eller i alla stora delar av parketten. Så det gäller att tänka efter före i alla led.


Efter att ha använt sänksågen har man en fyrkan av fiskbensparkett i mitten. Och det som saknas är frisen, kanten som nu ska läggas dit.

Problemt är att man har en fin kant men kanten saknar noten för att kunna fortsätta att lägga och få en tät parkett. För att göra en nu not behövs en notfräs.
Att få tag i en notfräs var inte lätt. Vi började att leta på K-rauta, vår lokala byggandel men ingen kunde få fram en fräs som skulle ge rätt storlek på noden, men noden måste ju också var plaserad på exat rätt höjd i parketten.
Efter mycket letade hittade min man en specialbutik "fräscenter" (en upplevelse, jag lovar) och vi fick tag i rätt fräs.

Fräsningen var inte så svårt säger maken. Och nu kunde vi äntligen lägga klart frisen och utvärdera vår parkettläggningen.
Fortsättning följer

fredag 6 mars 2009

Schlossberg

Å jag är helt förälskad i dessa lakan. Varje gång jag går förbi NK kan jag inte låta bli att gå förbi deras bed och säng avdelning och bara känna lite på schlossberglakanen. Så sköna och så dyra. Någon gång kanske, med obegränsade resurser så ska vi inhandla ett sett. De behöver inte vara något märkvärdigt mönstrat utan ett enkelt vit set.

torsdag 5 mars 2009

Var är röret?

På den karta vi har fått av förre husägaren ska det finnas tre rör nergrävda i trädgården. Problemet är att grävaren bara hittar två. Det tredje som ska vara ett blindrör där det är fördraget för att koppla på dagvatten hittar han inte. Så i morgon får maken ringa förra ägaren , nu 92 år gammal och fråga om han mins hur det gick till när det drog rören för 55 år sedan.

Annars har trädfällaren fällt vår stora björk och vår 5 meters stubbe så det ligger träd över hela trädgården. Egentligen kom vi fram till sent i går kväll att behålla den stora björken men att kraftigt beskära den. Men när jag 9.04 i morse ringde för att meddela detta svarade träd fällaren med "hej är det du som ringer jag har just fällt er stora björk" Så istället svarade jag " Vad kul"

Om det inte vore för allt ris och alla jordhögar i trädgården skulle det kännas ganska tomt i trädgården nu.

onsdag 4 mars 2009

Busk och trädfällning, före och efter

Vi har haft några bråda dagar med träd och buskfällning samtidigt som Grävis har börjat gräva runt huset. Två enar och en tall är nu borta.

På imorgon eller på fredag ska en björk och en femmeters björkstubbe ned. Så i helgen blir det att klyva och stapla ved förhoppningsvis. Börjar känna mig lite hög på att vi faktiskt är igång!

före


efter

Konsten att lägga fiskbensparkett, Part I


Som några kanske minns så hade jag ett litet projekt om att lägga fiskbensparkett. Jag fick av maken i julas 6 kvm golvspån för att provlägga fiskbensparkett. Makens vision var att jag skulle inse hur svårt det är och frångå min ide om att själv lägga fiskbensparkett på ovanvåningen. Min ide var att visa maken att det inte var så svårt.

Hur gick det då? Vi börjar bli färdiga och håller på att skriva ett inlägg tillsammans som också ska vara en komihåg lista för oss själv. Där av att inlägget har dröjt så länge. Men nu kommer det att komma bit för bit.

Att lägga fiskbensparkett kommer aldrig av vara det billigaste eller ens ett billigt alternativ. Om du lägger fiskbensparketten själv kostar den ändå i inköpspris 400 kr kvm. Sedan tillkommer lim och diverse specialverktyg (mer om dessa senare). Stavarna man lägger är 204 cm och i vårt fall 340 cm långa och dessa ska limmas fast i underlaget. Det rekommenderas också att man spikar fast stavarna då risken är annars stor att stavarna börjar glida och det då inte riktigt blir som du har tänkt dig.


Att lägga själva parketten är lätt. Vad jag menar är att du lägger lite klister på undersidan och sedan skjuter ihop dem. Inget lim i noden. Det svåra är att få mönster rätt och rak. Har det blivit fel på ett ställe blir det fel på hela golvet och det blir svårt att rätta till utan att riva upp hela golvet. Och det kan jag tänka mig inte är så kul…..

Jag (vi) började med att provlägga ut fiskbensmönstret utan att limma. Det gick hur bra som helst och vi var på väg att börja limma när vi upptänkte att mönstret blev snett. Inte så mycket, men på två meter 4cm. Vi kliade oss i huvudet funderande på hur detta kunde komma sig. Stavarna läggs som Vn efter varandra och vi kollade noga på att alla låg lika dant och de gjorde de. Mer kliande i huvudet och då inså vi att det var det första som låg aningen snett och ju längre parketten ju mer snedare blev det.

Problemet var att vi inte viste hur vi skulle få första biten rätt. Men sedan insåg vi att vi hade gjort en tankevurpa. Båda benen i V är ju lika lång a= lika långa stavar, men efter som vi läger den ena över den andra så blir i praktiken den ena 4 cm längre och då blir det snett. Puh så skönt när vi kom på det så nu var det ”bara” att börja lägga och klistra.

Fortsättning följer…..

tisdag 3 mars 2009

Planlösning

Ligger lite efter med uppdateringen, men nu händer det grejer här. Här kommer planlösningen

söndag 1 mars 2009

Grävis har kommit



Plötsligt dök det bara upp en lastbil och en chaufför som kom ut och började mäta vårt grindhål. Sedan började han köra ut en grävmaskin ur lastbilen. Jag vet inte hur jag hade tänk att grävmaskinen skulle komma hit men jag blev lite paff. Pojkarna blev dock stormförtjusta och jag vet vad samtalsämnet kommer vara på skola och dagis imorgon!