måndag 30 mars 2009

Köpa fönster med spröjs eller köpa fönster och lösa spröjs.

Det är dagens fråga. Vi håller på att ta in offerter på fönster och det går ganska bra. Vi vet hur vi vill att fönsterna ska se ut se detta inlägg.

Vi vet att vi kommer att behålla de fönster vi har i nedervåningen i alla fall till en början. Avledningen är flera. Fönsterna är i bra skick och vi gillar den lite äldre stilen med vitmålat trä. Vi har ett par specialfönster på nedervåningen som när vi beställer nya kommer att behöva specialbeställas(= kostar mycket och tar lång tid).

Tanken var att köpa lösa spröjs till fönstren på nedervåningen. Nu börjar ju undra om man inte ska köpa lösa spröjs till ovanvåningen också. När vi varit och tittat på fönster i helgen inser jag att det inte är så stor skillnad på "lösa" spröjs och spröjs de sätter på i fabriken. Min andra anledning är att eftersom vi har så många olika storlekar på fönster är det svårt att idag avgöra på vilken höjd spröjsen ska sitta. Tål att funderas vidare på.

12 kommentarer:

villaberga sa...

Ja, du. I ditt ställe kanske jag skulle köpa lösa spröjs även om det blir extra arbete. Då kan ni ju själva bestämma hur spröjsen ska se ut samt hur högt/lågt de ska sitta. Samtidigt är det ju enkelt att få det fixat från början om det nu inte är så stor konstnadsskillnad...

Ps. Vårt hus har numera det svarta taket på och jag är jättenöjd! Ds

Kram Mia

Helene sa...

Vi har lösa spröjs på våra nya fönster i vårt hus från 1922, det är praktiskt när man tvättar fönstren, inte så många rutor att putsa, lättare att göra rent.
Helene

Villa Krutbruket sa...

Spröjs är ett måste!! Är så fint med sånt...

Ika sa...

Rentpraktiskt är det ju bäst med lösa när man tvättar fönstren. Men jag gillar det mer rustika utseende som fasta spröjs ger.

Maria sa...

Vilket angeläget problem du har minsann.

Jag kan tyvärr inte hjälpa dig tror jag. Jag har ju valt bort spröjs helt av den enkla anledningen att det passar mitt hus stil bäst och att det är lättare att hålla rent. Jag tycker dock att det är väldigt fint med spröjs. Kanske är det bäst med de lösa ändå?

Kram Maria

Malin sa...

Jag gillar fasta spröjs bättre, men det kanske finns nya lösa spröjs som ser lika bra ut nuförtiden!
Hälsar
/Malin

Lisa Andersson sa...

hejsan tjejen!
tack för kiken, vad roligt :)
oh ser att ni har ett stooooort projekt på gång!
ska bli intressant att följa med :)
ha det gott!

Erika i Villa Lilja sa...

Det är en supersvår fråga, tror nog att jag valt lösa. Dels för att det är lättare och tvätta fönstren och dels för att du har möjligheten att byta ut eller ta bort spröjsen.
Det är verkligen hundra saker man ska bestämma när man ska bygga hus. Kommer ihåg alla dessa beslut...
Lycka till och ha en skön kväll/Erika

Paulina sa...

Vet inte riktigt om det är så stor skillnad men det verkar mer praktiskt med löstagbara spröjs. Vi kommer inte att ha några spröjs passar inte riktigt in, men lycka till med beslutet
/Paulina

Hjärtehem sa...

kul att du tittade in till mig :0)
låter inte som ett lätt val det där med fönstrena...spännande att se vad det blir till slut!

ha en bra kväll, kram åsa

Nettan sa...

Jaa du, det där med fönster är ingen enkel historia! Vi köpte Tanumsfönster, av den enkla anledningen att de var de enda som tillverkade våra specialmått. Väldigt bra erfarenheter från dem! De spröjsades på fabriken!
Lycka till!!

Mrs Small Town sa...

Hej!

Det var länge sedan jag skrev en kommentar och jag måste bara skriva och säga att arkitektens förslag på fasritning är jätte fint! Jag gillar er baksida med verandan och övervåningens välda kupor. Jag får tankarna till 1920-talklassism, fast i lite modernare och lyxigare variant :-)

Jag tycker ni ska vara jätte noga när det kommer till era fönster. De är så himla viktiga för husets karaktär och OM jag får vara lite negativ till er arkitekt(?!), så tycker jag inte att fönstren på framför allt nedervåningen riktigt stämmer) … Det är jättesvårt att beskriva fönster i ord, men jag tycker ni ska ha typiska 1920-talsklassiska fönster och undvika för mycket lull-lull och sockersöta fönster med spröjsade småkors i de övre rutorna. Den här typen av fönster tycker jag passar bäst på ett sekelskifteshus, med snickarglädje och allt det där ( ja, den typ av hus som jag bor i) :-)

Sedan tycker jag det låter vettigt att spara de befintliga fönstren, de ser fina ut. Jag gillar att de har en kraftig mittpost! Vill ni sätta in spröjs tycker jag att ni ska sätta in fyra stycken (två på varsin sin sida av mittposten) så att ni får tre rutor i vardera båge. Svårt att förklara men se mitten bilden www.stockholmslansmuseum.se/byggnadsvard/fonster3.html).

Personligen tycker jag alltså att ni ska undvika den typen av sekelskiftesfönster som vi har på vårat hus nedervåning (se bild på våra fönster här: http://smalltownstyle.blogg.se/images/2009/fnster-small-town-style_35203723.jpg) . Dvs kraftig mittpost i kors som delar fönstret i fyra rutor, inte i två som på era bef. fönster. Låt de nya fönstren ha samma typ av enkel kraftig mittpost och sedan fuskspröjsa, lika som på nedervåningen som på övervåningen. Som tex de här vackra fönstren, se länk http://smalltownstyle.blogg.se/images/2009/fnster2_35194581.jpg)

Så här står det på stockholmslänsmuseum ang. fönster.
"1920-talets fönster har ett karakteristiskt utseende med bågarna delade med spröjsar med tre rutor i vardera bågen. Fönstrena är kopplade inåtgående utan mittpost eller utåtgående med mittpost."

OJ oj som vanligt blir det lååångt närjag skriver, men just fönster ligger mig varmt om hjärtat *ler* Hoppas det var ok att jag kom med lite kritik?!

Kram

Sara Small Town

Ps håll utkik på min blogg i dagarna, jag har sammanställt många vackra fönster som jag gärna vill visa. ds