lördag 7 mars 2009

Att lägg fiskbensparkett, Part II

Innan jag började lägga fiskbensparketten läste jag en bok jag fått tips om, ”Golvläggning” trä och laminatgolv. Boken är ett läromedel för gymnasiets bygglinje. Boken innehåller bra instruktioner och mycket bilder.

Nu är det så att tekniken (maskinerna) har utvecklats och man gör inte riktigt som det står i boken. Idag börjar du lägga fiskbenen från mitten och utåt och sedan sågar du av parketten till en rak linje med en sänksåg.

Själva läggningen tog ca 2 timmar. Det var lite pilligt och kletigt med lim, men inte direkt svårt. Man lägger fiskbenen och mäter ut hur mycket plats man ska lämna för frisen. Eller rättare sagt man mätter jättenoga.Därefter får parketten torka och sedan tar man sänksågen ställer in den på rätt djup och sågar av parketten och får en rak linje.


Lätt som en platt? JA, men du har bara ett försök. Sågar du fel är risken stor att du får lägga om all parkett i eller i alla stora delar av parketten. Så det gäller att tänka efter före i alla led.


Efter att ha använt sänksågen har man en fyrkan av fiskbensparkett i mitten. Och det som saknas är frisen, kanten som nu ska läggas dit.

Problemt är att man har en fin kant men kanten saknar noten för att kunna fortsätta att lägga och få en tät parkett. För att göra en nu not behövs en notfräs.
Att få tag i en notfräs var inte lätt. Vi började att leta på K-rauta, vår lokala byggandel men ingen kunde få fram en fräs som skulle ge rätt storlek på noden, men noden måste ju också var plaserad på exat rätt höjd i parketten.
Efter mycket letade hittade min man en specialbutik "fräscenter" (en upplevelse, jag lovar) och vi fick tag i rätt fräs.

Fräsningen var inte så svårt säger maken. Och nu kunde vi äntligen lägga klart frisen och utvärdera vår parkettläggningen.
Fortsättning följer

7 kommentarer:

Taklyftet sa...

Oj det där var avancerat, men det blir snyggt!
Hmm jag tror vi nöjer oss med att lägga den vanliga pankvarianten.
Ha en bra helg!

Familjen Eriksson sa...

Himla snyggt!
Vad duktiga ni är. Det ska bli kul att följa "serien" till slutet.

Kramisar!

Ika sa...

Vilket projekt, hur stort är utrymmet som ni hade lagt nu igen? Skall bli skoj att se allt klart.

Charlottas hemmaplaner sa...

Blir sjukt imponerad när jag läser detta! Skulle jag aldrig fixa... Snyggt blir det i alla fall!

Ha det gott!

//Charlotta.

Jenny sa...

Oj, här hade det hänt saker på en vecka, må jag säga... Vilket underbart händigt projekt du håller på med. Och snyggt blir det också!

Leena - By the sea i Tosteberga sa...

Det ni gör nu påminner så mycket om det vi gjorde i vårt förra hus innan den stora inomhusrenoveringen startade. Vi hade nämligen både källare (som dränerades) och fiskbensparkett (som lades om på vissa ställen) i det huset.

Det är enormt kul när det sätter igång, men ännu roligare när det är klart. Fast sen när allt är klart står man där och undrar...jaha, vad ska vi göra nu. Haha!

Leena - By the sea i Tosteberga sa...

Glömde ju att skriva att jag är jätteimponerad över ert jobb med parketten. Och att ni skaffar rätta verkytyg också. Vi lade bara om några meter och det var inte särskilt avancerat när det fanns färdigt golv att gå efter. Men det ni gör kräver respekt.

Jag känner minst tre golvläggare och samtliga säger unisont "Det är ett jääävla jobb att lägga fiskbensparkett".
Den ena vägrar dessutom att lägga det i sitt eget hus på grund av jobbet det innebär, till hans frus förtret:-)