onsdag 4 mars 2009

Konsten att lägga fiskbensparkett, Part I


Som några kanske minns så hade jag ett litet projekt om att lägga fiskbensparkett. Jag fick av maken i julas 6 kvm golvspån för att provlägga fiskbensparkett. Makens vision var att jag skulle inse hur svårt det är och frångå min ide om att själv lägga fiskbensparkett på ovanvåningen. Min ide var att visa maken att det inte var så svårt.

Hur gick det då? Vi börjar bli färdiga och håller på att skriva ett inlägg tillsammans som också ska vara en komihåg lista för oss själv. Där av att inlägget har dröjt så länge. Men nu kommer det att komma bit för bit.

Att lägga fiskbensparkett kommer aldrig av vara det billigaste eller ens ett billigt alternativ. Om du lägger fiskbensparketten själv kostar den ändå i inköpspris 400 kr kvm. Sedan tillkommer lim och diverse specialverktyg (mer om dessa senare). Stavarna man lägger är 204 cm och i vårt fall 340 cm långa och dessa ska limmas fast i underlaget. Det rekommenderas också att man spikar fast stavarna då risken är annars stor att stavarna börjar glida och det då inte riktigt blir som du har tänkt dig.


Att lägga själva parketten är lätt. Vad jag menar är att du lägger lite klister på undersidan och sedan skjuter ihop dem. Inget lim i noden. Det svåra är att få mönster rätt och rak. Har det blivit fel på ett ställe blir det fel på hela golvet och det blir svårt att rätta till utan att riva upp hela golvet. Och det kan jag tänka mig inte är så kul…..

Jag (vi) började med att provlägga ut fiskbensmönstret utan att limma. Det gick hur bra som helst och vi var på väg att börja limma när vi upptänkte att mönstret blev snett. Inte så mycket, men på två meter 4cm. Vi kliade oss i huvudet funderande på hur detta kunde komma sig. Stavarna läggs som Vn efter varandra och vi kollade noga på att alla låg lika dant och de gjorde de. Mer kliande i huvudet och då inså vi att det var det första som låg aningen snett och ju längre parketten ju mer snedare blev det.

Problemet var att vi inte viste hur vi skulle få första biten rätt. Men sedan insåg vi att vi hade gjort en tankevurpa. Båda benen i V är ju lika lång a= lika långa stavar, men efter som vi läger den ena över den andra så blir i praktiken den ena 4 cm längre och då blir det snett. Puh så skönt när vi kom på det så nu var det ”bara” att börja lägga och klistra.

Fortsättning följer…..

3 kommentarer:

Leena - By the sea i Tosteberga sa...

Ni är så DUKTIGA!!! Och planlösningen ser jättebra ut. Spännande!

Ika sa...

Jag gillar oxå att överbevisa gubben men tom jag tycker att detta projektet hade blivit för pilligt. Men det är väldigt snyggt!

Vi förväntar oss ett nytt svar från kommunen nästa torsdag.

Petter sa...

Bra information angående hur man lägger fiskbensparkett, jag funderar på att lägga själv och är intresserad att läsa boken du tipsade, Golvläggning - trä och laminat, hittade inte den på nätet, var kan man köpa den?

Mvh
Petter