måndag 29 december 2008

Vi har bestämt oss. Nu blir det taklyft!

Japp, vi har bestämt oss för att gå vidare med Åtvidabergshus & takvåningar. Känns lite förlösande och lite pirrigt att vi tagit ett beslut.

Turerna kring beslutet har varit många. I våras fick vi ett väldigt bra bud från en byggfirma. Eller från början tyckte vi inte att budet var så bra, men med tiden började vi inse hur dyrt bygget skulle bli och då och började budet kännas bättre och bättre. Vi fick många andra bud från andra byggfirmor och jag kan säga att skillnaden mellan högsta och lägsta var sjusiffriga.Vi fick in två anbud från taklyftningsfirmor, Åtvidabergshus & takvåningar och Borkas Takvåningar. Vi bad om att få in bud från Åtvidabergshus också men de återkom inte med någon offert och efter en andra påminnelse gav vi upp. Ja, det är helt idiotiskt att de heter nästan samma sak. Tydligen handlar det om någon konkurs på 90-talet med komplicerade turer. Men det gör det inte lätt för kunden och frågan är om firmorna vinner något på det två firmor som heter så lika och gör nästan samma sak.Att jämföra priset har varit jättesvårt. Byggfirmorna ger total entreprenad, men vill ha en massa undantag men hänvisning till att man inte vet hur rör mm ser ut när man väl börjar arbeta med huset. Det kändes som otroligt stor osäkerhet i vad slutpriset egentligen skulle kunna hamna på.Att jämföra taklyftarfirmor är kanske lite lättare, men inte lätt. De lyfter på en hel våning, men där slutar likheterna. Borkas kan levera vår tillbyggnad/entré och det kunde Åtvidabergshus & takvåningar också men vill helst inte. Detta pga. av att man anser att det brukar bli problem tillbyggnad som är prefabricerade och sedan ska på en platta. Ett par cm skillnad kan göra att det blir stora problem. För Borkas var detta inget problem förutsatt att den som gjuter platan gör ett bra jobb. Åtvidabergshus & takvåningar rekommenderar att man gör tillbyggnaden separat.

Det är också skillnad i hur mycket isolering som följer med, om vindskivor är uppsatta eller ej. Listan kan göras lång om man börjar lusläsa. Oftast är det små poster om kanske 5-10 000kr, men med 20 poster blir det ju pengar. Efter mycket funderande och ett par besök från respektive firma beslöt vi för att ändra lite i vår tillbyggnad efter tips och råd vi fått. Ändringen vi gjorde innebar att ökad höjden med ca 1 meter i höjd. Ok sa Borka ska väl inte vara något problem, bör inte bli så mycket dyrare. När slutofferten kom var den 50 000 kr dyrare… kändes inte så kul.Nu är vi framme i november. Vi vänder och vrider på offerterna och försöker jämföra Borkas och Åtvidabergshus & takvåningar eftersom vi bestämt oss för att det blir ett taklyft. Fördelar och nackdelar med att få en tillbyggnad på plats jämfört med att få bygga den efteråt listas och frågan stöts och blöts. Å ena sidan känns det skönt att få allt på plats på en gång, å andra sidan blir det problem så blir det stora problem.


Jag vill säga att både Borkas och Åtvidabergshus & takvåningar har varit jättetrevliga och proffsig. Båda företagen har fått goda vitsord av alla referenser vi pratat med. Båda förtagen har det senaste året gjort taklyft i vårt område med gott resultat och nöjda kunder. Båda har varit hjälpsamma och kommit med bra synpunkter och råd. Kanske hat Åtvidabergshus & takvåningar kommit med lite bättre råd om vad hela kalaset kommer att kosta i slutändan.I mitten av november får min man ett samtal från Åtvidabergshus (alltså inte Åtvidabergshus & takvåningar). Säljaren undrar hur långt vi har kommit med våra offertförfrågningar. Ja, säger min man ni har ju inte lämnat någon offert, och vi kommer i veckan bestämma os för en av de två andra firmorna. Ojdå säger försäljaren,, det var ju inte bra. Min man fortsätter med att säga att vi har ett bud på XX kr så ska ni komma med en offert så här sent i processen får den ju vara mycket bättre. Säljaren skulle återkomma nästa dag. Det gjorde han också med en mycket lägre offert.Så nu stod vi med en superbra offert att börja granska. Lite sura var vi för att de i somras ignorerat oss men i affärer får man ju inte vara långsint. Att de i somras när det var högkonjunktur inte brydde sig om att ens lämna in en offert kan väl kompenseras med en mycket bra offert och trevligt bemötande. Sagt och gjort vi granskade offerten och säljare kom på besök. Besöket blev totalt misslyckat. Vi har läst taklyftofferter i ett halvår och vi vill veta hur mycket material som ingår mm. Försäljaren var mest intresserad av vad vi jobbade med och sa ”Å vilket vackert hus ni har”. ”Å vilket vackert hus” stadiet är vi förbi för länge sedan. Vi vill ha konkreta svar på vilka fönster som igår, isolering mm.Men de hade ju en superoffert så maken ringde försäljningschefen som kom själv. En mycket seriös kille som kunde svara på våra frågor och kom med mycket bra synpunkter. Låter fantastiskt eller hur? Det stora problemet är att Åtvidabergshus har ekonomiska problem. Hur stora vet vi ej, men de har ett ärende som ligger hos kronofogden och de har sparkat stora delar av sin personal. Vi vill ju inte så med ett företag som konkar dagen innan taklytet. Så dagarna innan jul bestämde vi oss. Eller rättare en dag tittade maken och jag på varandra och sa att nu verkar det som vi har bestämt oss. Det kändes som om vi under en vecka inte hade uttalat det men att mentalt var beslutet fattat.

Avgörandet till Åtvidbergshus & takvåningars fördel var nog priset, diskussionen kring utbyggnaden som kändes väldigt seriös, att det ingår en Garboförsäkring och lite andra saker som isolerat tak mm. Prismässigt? Man kan ju aldrig veta, men vår bedömning är att de ligger lite över Åtvidabergshus, men en bra bit under Borkas. Hoppas nu inte de börjar krångla utan att vi kan gå vidare. Känns så skönt med att det stora beslutet är fattat. Så nu ska vi försöka få ett preliminärt datum. Jag hoppas på vecka 14, men tror att det kan bli tajt.Vill ni läsa mer om taklyft och firmorna?http://www.atvidabergshus.se/
http://www.atvidabergs.com/
http://www.takvaningar.se

11 kommentarer:

Jessica sa...

Ah grattis, maste kannas skont att vara en bit pa vag.

Familjen Eriksson sa...

Roligt! Nu är det bara resten kvar då... ;)

Skämt åsido. Jättegrattis och jag håller tummarna får att ni kan börja till våren.

Kram!

Familjen Eriksson sa...

FÖR ska det stå, inte får...
Varför ser man stavfelen först när man man tryckt på skicka-knappen???

Ika sa...

Aaa låter kanon att ha tagit ett så stort beslut. Hoppas ni får till den önskade tidsplanen. Måste nog jaga på mannen så att vi får kommit till skott med ritningarna själva.

Charlottas hemmaplaner sa...

Grattis till beslutet att det nu blir ett lyft!!!!

Helt otroligt att det skiljer så mycket på olika firmors priser för samma jobb... Mitt råd inför det slutgiltiga valet är att gå på magkänslan. Jag skulle definitivt välja de som kommit tillbaka som avtalat. Det säger mycket om firman, tror jag.

Kram
//Charlotta.

ColonialEast sa...

Vad kul att ni kommit fram till ert beslut! Tyckte själv att det var så himla skönt när väl beslutet var taget. Då vet man vart man är på väg. Ska bli så himla spännande att se hur det går för er med fortsättningen. Och lycka till!

Maria sa...

God fortsättning......och grattis till att ni äntligen kommit till skott!

Vad skönt och roligt för er. Hoppas nu att allt går smidigt till. Jag håller med Charlotta, magkänslan är viktig. Följer man den brukar det mesta gå vägen.

Ska bli jättespännande att se hur det går för er.

Lycka till kramar Maria

Villa Krutbruket sa...

Godmorgon!!

Va skönt att kommit en bit på vägen.. allt har ju en förmåga att gå så segt när det gäller husbygge =)

Det roliga är att jag jobbar på soptippen ;) men kändes som att sitta och köra massa ris var lite segt så det fick bli uppeldning hem i kring =)

Har ni ritat erat hus själva eller? måste kolla in eran blogg lite grundligare så kanske det står..hihi...
GOTT NYTT ÅR!!
Kram Maria

Christina sa...

Det måste kännas skönt att ha kommit en bra bit på väg. Hoppas att ni kommer igång som ni tänkt. Ska bli spännande att följa lyftet.//Christina

Fyra årstider ♥ My Lovely Four Seasons sa...

♥ Tittar in och önskar dig ett Gott nytt år 2009 ♥
Kram Lotta

Leena sa...

Hallå!

Vad kul att ni har kommit i hamn vad gäller huslyftarföretaget. Ska de göra ALLT eller kommer du och din man att göra något?
Och hur går det med parkettläggningsförsöket? Skulle vara kul att höra vad du tycker.

God fortsättning och grattis till beslutet:-)