torsdag 25 december 2008

Jul och mormors hus med torn

Så har vi firat jul. I år har vi inga barn hos oss, utan vi hade bestämt oss för att fira julen hos min mormor. Min mormor är 89 år men ganska pigg för sin ålder. Dock orkar hon inte fixa med allt julstök så på julaftonsmorgon gick vi upp klockan 06.00, tog med oss kylboxar med hela julbordet och åkte 30 mil för att hälsa på mormor. Kl 12.00 stod julbordet framdukat och sedan gick dagen i ett. Mormor plockade fram vit linneduk och vita linneservetter och silver med monogram och sedan gjorde vi som man gör i det flesta familjer, åt hela dagen!

Jag har tidigare berättat att min mormor bodde i ett hus med torn när jag var liten. Det är inget fantastiskt hus utan ett ganska ordinärt hus, men tornet gör ändå att jag minns det som ganska speciellt. Huset har vandrat i vår familj sedan det byggdes. Först bodde min mormors mamma och pappa där med sina 12 barn (tre par tvillingar!) därefter tog mormors bror över det och renoverade huset. Tyvärr tog han bort alla vackra kakelugnar som ska ha funnits i huset. Även en punschveranda som fanns på framsidan rök. Mormor har ett fotgrafi på väggen som visar hur huset såg ut då. Mormor och morfar tog över huset i början på 60 talet och bodde där till mitten av 90 talet då morfar blev för sjuk för att bo kvar och huset såldes.
Jo, jag frågade mormor varför huset hade torn, men hon visste inte. Kanske var det så enkelt att man behövde en plats att sätta trappan i och det blev ett torn.

Jag har inte varit vid huset på 12 år, men idag bestämde vi oss för att åka dit och titta. Vi gick inte in, eller rättare sagt kändes det konstigt att bara stå utanför och se någon annans gardiner hänga i fönstret så jag är inte säker på att jag skulle vilja se hur det såg ut inuti. En annan sak som kändes konstig var att huset var så litet. Jag minns tomten som gigantisk med massor av trädgårdsland och äppelträd.
Renoveringfingrarna i mig började genast klia . Tänk vilket fantastiskt hus det skulle kunna bli med lite varsam renovering! Men nu äger vi ju inte huset längre och dess öde ligger i någon annans händer……

Här kommer ialla fall lite bilder!

Mormors hus från gatan (2008)
Bild taget från baksidan.

6 kommentarer:

Ika sa...

Min mormor och morfars hus såldes för ett par år sedan och det är lika spännande varje gång man åker förbi huset. Det är svårt det där med att inte längre kunna se det som sitt hus.

Hade själva besök av den förste ägarens son och hans hustru för ett år sedan. Det var jätte trevligt att få höra dem berätta. Så varför inte knacka på????

Leena sa...

Det där skulle kunna bli ett jättevackert hus med andra fönster och plåttak på hela.

Hoppas ni får fortsatt mysiga juldagar.

Vimsingen sa...

Håller med! Men det värsta syns inte så tydligt på bilden. De har målat fönsterblecken i falurödfärg (eller liknande färg.
Varför? För att matcha det röda staketet?
/Vimsingen

Lösvirkesbyggarna sa...

Vilket rart hus! Ett torn till trappen kanske hade varit en bra lösning för oss också! ; )
God Fortsättning!
/Anna

Malin sa...

kan nog ha varit till trappan, vi har goda vänner som äger ett 20-tals hus och de byggde torn just till trappen när de byggde om för att få en bättre planlösning.
God fortsättning
/Malin

ColonialEast sa...

Halloj! Vad synd att såna hus försvinner ur släkten. Men härligt att få fira jul med "gamla mormor". Kul att läsa om alla tvillingparen. Min mans pappa hade också tre tvillingpar i sin syskonskara. Men de var inte tolv barn så det kan inte vara samma :-) Var lite orolig att det var ärftligt men det har i så fall inte visat sig ännu. Hoppas ni får en härlig fortsättning på helgerna. Kram!!