söndag 10 augusti 2008

Husskisser, bygglov vattenavgift mm

Efter en vecka fick vi se första utkastet. Huset fick en övervåning, en liten tillbyggnad för att vår nuvarande hall är så liten och det skulle bli trångt att klämma in en trappa där. Tillbyggnaden får 4,5 m i tak och är ca 10 km. Taket kommer få en lägre lutning på 14 grader. Det var en balkong på ovanvåningen och en terrass på nedervåningen. Vi gillande utkastet och gick hem och funderade på planlösning och lite fasad ändringar.

Maken och jag satt många kvällar med smörgåspapper (utmärkt när man ska ändra på en redan befintlig skiss) och diskuterade fram och tillbaka. Tillslut blev planlösningen på andra våningen tre barnrum ett vuxensovrum med eget badrum samt ett badrum till barnen. Två av barnrummen har runda fönster och alla tre barnrummen har franska balkonger. Vuxensovrumet har en liten balkong. Från början fans en walk-in-closet med på önskelistan, men för att få till en bra planlösning så blev den ersatt med en garderobsvägg. Ett av rummen på nedre våningen har också en garderobsvägg. Så jag tror vi får förvaringen även om man inte kan få nog med förvaring. Ska lägga ut ritningarna så fort vi får ordning på skanner, pdf filer mm.

Sedan är det bara att skicka in ritningarna för bygglov och vänta. Tre månader tog det innan de satte sin stämpel på ansökan och godkände den. Inget krångel, vilket var skönt.

Efter några veckor kom en liten överraskning i brevlådan. Det damp ner en räkning från vattenbolaget. Det är nämligen så att om man bygger till så ska man betala anslutningsavgift till vattenbolaget. Detta känns ju naturligt om man bygger ett nytt hus och ska ansluta avlopp och vatten, men i vårt hus finns ju redan vatten och avloppsledningar. Men det ska man, för det beräknas på kvadratmeter och eftersom vi fått bygglov för nya kvadratmetrar så vill de ha mer pengar. I många kommuner betalar man detta efter man har börjat bygga men i vår kommun betalar man denna summa (som är tre gånger så stor som betalningen för bygglovet) när man fått bygglov. Om vi inte skulle bygga till inom tre år får vi tillbaka pengarna, med ränta lovar kommunen. Så det var bara att betala. Enda glädjen är att maken själv räknade ut beloppet enligt den skrift som medföljer och det visade sig att de tagit ut avgiften även på de kvadratmetrar som var altan och balkong, vilket de inte har rätt till, så summan blev några kronor lägre. Men sura pengar. Det känns ju inte direkt att vi får någonting för dem.

Inga kommentarer: