måndag 11 augusti 2008

Byggare

När man fått bygglov så är det väl bara att sätta i gång och bygga, eller….?

Om man ska bygga på höjden som vi ska, så finns i princip två sätt att gå till väga;

Antigen gör man en tillbyggnad, fast på höjden, och anlitar hantverkare allternativt en byggnadsfirma för entreprenad, dvs de samordnar alla olika sorters handverkare.

Eller så anlitar man byggnadsfirma som har specialiserat sig på taklyft. Finns säkert fler men de mest välkända är
Borkas takvåningar http://www.takvaningar.se/
Åtvidabergshus http://www.atvidabergshus.se/
Åtvidabergs hus och takvåningar http://www.atvidabergs.com/

De två sistnämnda är två helt skilda företag.


Vad ska man då välja?

Ja, det finns ju fördelar och nackdelar med båda metoderna som jag ser det . Fördelen med en byggfirma som ger entreprenad är att de samordnar alla hantverkare köper in material mm. En annan fördel är att äver om byggarbetet tar längre tid än ett taklyft, så ska det i alla fall teoretiskt, efter 3-4 månader finnas helt färdigt hus och vi skainte behöva jaga off hantverkare eller ta in offerter från takläggare vvs m.m.

Nackdelarna är att just nu har vi högkonjunktur på byggmarknaden och de flest stora byggfirmor vi har talat med har mycket och göra ( och kan inte åta sig ett så stort arbete på länge och priserna blir därefter). Nackdelen är också att det ska ju inte bara på en våning det ska ju bort en vid och ett tak och med det finns det risker som kan ge oväntade kostnader.

Fördelarna med ett ”taklyft” är att det går fort. Våningsplanet byggs i fabrik och kommer färdiga för att sättas på huset. En bra beskrivning men tillhörande film om taklyft finns här. http://www.atvidabergs.com/

Nackdelen, i alla fall i vårt fall, så verkar det bli dyrare samt att det du får är ett skal och sedan ska el ,vatten, golv, väggar mm på plats. Är du händig kan du säkert göra mycket själv och få ner kostnaderna. Men har du arbete och familj riskerar denna besparing tära på äktenskapet. Själv kan jag se hur denna process drar ut på tiden och att tiden bara går för att det är hopplöst att få tag i en viss sorts handverkare.

Vad ska man välja?

Ja….
Vi har två offertförfrågningar ute på byggfirmor som liggerutanför storstadsområdet.Båda känns som bra byggfirmor som kan ta oss från start till mål inom en rimligt tid (och till en fast kostnad, rimlig har jag för längesedan gett upp). Sedan kommer Åtvidabergshus förhoppningsvis i veckan och tittar på vårt hus. Borkas var här i våras och gav en offert ,men det skulle bli mycket dyrare än att bygga med lösvirke (eller i vårt fall bygger vi i lättbetong).

Tror jag nu ska surfa runt lite på de andra taklyftarbloggarna och höra efter varför de valde att bygga med den firma de gjorde och om de övervägde att bygga med lösvirke. Och kanske lägga ut en förfrågan på byggahus.se....

1 kommentar:

Fawad Tariq sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.