torsdag 9 juli 2009

Byggupdate och första problemen

Efter vår lilla tripp till Västkusten, var vi naturligtvis jättespända på hur bygget framskridigt. Det visade sig att byggarna hade haft lite problem. Huset är 14 cm längre och bredare än vad det är på ritningarna. Kan kanske inte låta mycket, men med specialbeställda takstolar med 16 cm överhäng m.m kan det bli problem.

Fast det är inte överhänget som blir det största problemet, utan vår vinkel där takstolarna från huset ska möta takstolarna i vinkeln, se bild nedan.

Det var tydligen väldigt knepigt att få ihop vinkeln. Efter flera långa diskussioner verkar det dock ha löst sig, så att det både ska se snyggt ut på utsidan och insidan och ha en bärig konstruktion. Maken satt och räknade igår fram och tillbaka och vi ska förhoppningsvis inte förlora någon boyta.

Det andra problemet det för med sig är att de inte kan sätta de yttersta takstolarna längst ut, utan sju cm in. Detta för med sig att byggarna var tvungen att riva gavlarna och bygga upp väggen på nytt. Jag måste säga att jag tycker byggarna knorrar väldigt lite med tanke på vilket extra arbete detta har inneburit.

Av förklarliga skäl, har byggarna inte hunnit sätta in några nya fönster i nedervåningen. Så vi kan inte börja fixa med köket.

Fönstren har kommit och allt verkade frid och fröjd tills vi insåg att vi (jag) beställt två högerhängda franska balkongdörrar istället för som det är på ritningen, en högerhängd och en vänsterhängd. Det är helt och hållet mitt fel, men till mitt försvar skulle jag vilja säga att det inte stod något på fönsterspecen att de skulle vara olika. Och maken såg det inte heller ,förrän vi kollade igenom fönstren och stämde av dem med byggritningen. Fondamenta skulle se om det gick att ordna med ett byte, annars får vi nog leva med det och köpa en ny dörr i ett senare skede.

Dörren har kommit! Den ligger väl paketerad i en träram och vi vågar inte plocka upp den förrän vi byter ut den gamla. Så sorry, inga bilder på den i nuläget. Vi har dock glömt att köpa handtag så det måste vi fixa.

Det känns i alla fall skönt att ha både dörr och fönster på plats och att den inte blev några förseningar.

Det vi ska koncentrera oss nu på är att försöka hitta snygga franska balkongräcken, bestämma vad vill ha lampor ute och gå vidare med de tre bästa trappofferterna.

Så fast det är semester är vi fullt sysselsatta!

4 kommentarer:

Ika sa...

Huset har redan fått en helt annan form men det är säkert en bit kvar till det slutliga utseendet.

Lovar att jobba på att ta fram bilder på ritningarna.

Jenny sa...

Ja, det lär ju inte bli lättare att kommunicera när bygget vär har börjat.

Mitt förstahandsval för fönster är SP, samt ett skjutparti från Schüco.

Vi har dock börjat överväga att titta lite på PVC-fönster av lite olika fabrikat, främst pga funktionen (oftast dreh-kipp) som vi anser bättre för oss än vrid som SP har, samt att de ofta har mycket bra U-värden till ett lågt pris. Men jag är skeptisk än så länge... Men vi ska i alla fall utreda det.

Huset på Marbogården sa...

Formen på huset är snyggt!

Susie sa...

Nu ser man verkligen vilken skillnad på hela husets uttryck det blir med mansardtaket. Kommer bli otroligt charmigt! Jätte kul o följa bygget via din blogg.