fredag 17 april 2009

Veliga Vilma, planering

Vi är inte så veliga personer som man kanske skulle kunna tro från den här bloggen. Velandet har inte bara gällt takets utformning utan även hur byggandet ska gå till.

Vi har hela tiden valt mellan två sätt att bygga. I lösvirke med byggfirma eller med taklyftar firma. Fördelar och nackdelar med på har jag blött fram och till bak och det kan ni läsa om mer här.

I augusti skrev jag ett inlägg om av vi tvärsäkert skulle anlita en byggfirma till att göra hela jobbet. I december skrev jag lika tvärsäkert ett inlägg om att vi bestämt oss för en taklyftar firman. Vi var två dagar från att skriva kontrakt. Nu vill jag meddela att vi är tillbaka till en byggfirma.

Sedan i december har följande hänt.
Januari var vi runt och pratade med en massa familjer som hade gjort taklyft. Vi fick jättebra tips och mycket att fundera på. En familj fick vi jättebra kontakt med och väldigt handfasta råd(de är för övrigt helt klara med sin ovanvåning som ser jättefin ut). Vi har tex. redan anlitat den grävare som de rekommenderarde.

De sa så här:

Om vi skulle göra om sitt taklyft så skulle de

1. Dränera innan vi putsar. Det hann vi inte, men man bli så ledsen när det kommer lite smuts på ens nyputsade väggar.


2. Vi skulle ha valt ett masard tak istället för ett valmat tak. Mycket billigare och framför allt blir efterarbetet billigare. Det valmade taget hade fört med sig så mycket extra kostnader.

3. Låtit den byggfirma de anlitade lägga en offert på bygget. De var helt övertygade om att i slutändan skulle det ha blivit billigare med en buggfirma.

Punkt två diskuterade vi mycket med familjen. Framför allt jag var skeptisk till att lämna funkishus iden som jag älskade. Mina argument att huset skulle komma att se ut som en svamp avfärdade de med tips om hur man förvillar ögat. Maken vill ha ett hanterbart projekt. Mardrömmen är att stå mitt i men en vind som vi vill renovera men att alla pengar stadigt går åt till något annat som tar lång tid, inte syns och är dyrt…..

Dräneringen hade vi ju redan tänkt oss att göra innan så den satte vi igång med. Det är så skönt nu efteråt att den är klar och även om trädgården inte skulle få något skönhetspris så ser det rätt skapligt ut (bilder kommer i helgen)

Punkt två tog mest tanketid. Vi hade ju bestämt oss för ett funkishus. Vi vill inte ha ett för ”romantiskt hus” utan mycket rena linjer. Fast ni som har följt bloggen vet att jag vill ha lite dekoration på dörrar mm….

Men det var nog först när vi fick kontakt med byggaren som allt lossnade. Han sa redan tidigt att han nog skulle kunna ge oss ett bra bud (och detta helt vitt) som var bättre än takfirmans. Han kom också med idéer och synpunkter. Och budet är så bra att för samma summa som den bästa (eller nästbästa prismässigt) skulle ha så får vi nu ny våning med massard takt ,putsad fasad, taket pålagt och all plåt gjort. El, vvs uppdraget till ovanvåningen och fram till element mm och golvspånet pålagt.

Det kommer säkert att bli en massa problem och ett av problemet är ju att vi vill komma igång med det vi ska göra själva på ovanvåningen medans byggaren inte kan garantera ett visst datum när ”insidan”(dvs. som byggaren ska göra) ska vara klart då som han beskriver att byggarna jobbar ute när det är fin och inne när det är dåligt väder. Det låter väl rätt logiskt. Vet inte längre vad jag ska önska i väderlek här framöver.

När börjar bygget då? Ja, när alla papper med bank, bygglov kontrakt med firman är undertecknade. Men han står klar att börja om några veckor. De kommer att börjar på nedanvåningen med att förstärka upp hjärtvecken. Så i helgen ska vi rensa ut garaget så att vi har någonstans att ställa soffa sideboard mm, för det lär bli rätt rörigt på neder våningen.

Trevlig helg!

1 kommentar:

Jessica sa...

Ska bli sa spannande att folja fortsattningen.
Visat mig daligt pa sistone, men jag hanger med hela tiden. Tiden racker bara inte till till allt.
Ha en skon helg!!