tisdag 9 september 2008

Färger- så svårt

Jag funderar mycket just nu kring färg. Egentligen tycker jag inte att det borde vara så svårt. Vi ska ju ha ett vitputsat hus. Hur svårt kan det vara? Vitt är väl alltid vitt eller...?

Vi har bestämt oss för ett kritvithus.

Taket? Ja, mörkgrått/svart.Tak kan ibland göra så stor skillnad. Jag tycker nog inte nedan färgkombination med ett putsat hus och knallröda takpannor är så lyckat. Huset kommer från Sjödalahushttp://www.sjodalshus.se/. De har ett kontor i vår komun och jag kan säga att taket är ännu rödare i verkligheten.


Å andra sidan är det här ett putsat hus med rött tak. Visserligen lite äldre men här känns det helt ok.

Nedan är ett hus med grått/svart tak. Men vad har hänt med fönstrena? Det känns som om fönstren är osynliga.
Så ska fönstren vara vita, färgade, svarta? Ska fönsterbräden vara vita/ grå/ svart?

Färg på stuprännor?


Detaljer som kan göra stor skillnad och som innan vår husbyggnadsprocess började jag inte ens tänkte på att de fanns.Just nu lutar jag mest åt den här versionen. Mörkgrått tak. Gråa fönsterbräden, svart/grå stupränna längs taket och vita nerför väggarna. Men blir det för mesigt? Eller för framträdande?

7 kommentarer:

CoolHouse.se sa...

Vi kommer i vårt hus (man kan följa bygget på http://www.coolhouse.se) att få ett relativt platt tak, viss lutning måste/bör man ha för avrinningens skull, men det blir en ganska liten lutning. Först hade arkitekten planerat att lutningen skulle gå framåt med konsekvensen att vi skulle få två st stuprör på framsidan. Vi tycker egentligen att stuprör är fula, men såklart nödvändiga detaljer, men vi vill helst slippa se den. Då sa vi till att lutningen skulle gå bakåt i stället. Dessvärre blev vi inte av med ett av tre stuprör och det beror på konstruktionen av vår takterass. Överlag är vi dock nöjda av att slippa dras med synliga stuprör/hängrännor. I övrigt kan jag bara hålla med om att de påverkar bilden av huset, inte minst som de faktiskt kan vara ganska framträdande. I vårt fall så blir de av aluzink precis som plåtdetaljerna på resten av huset.

Jessica sa...

Tycker du ar inne pa ratt fargval, gratt tak = snyggt! Stuprannor och ror skulle jag nog rosta pa "zinkhallet", dem ar ju nodvandiga sa varfor inte gora nagot "kul" utav det...jag har sett kantiga. Jag har sett bilder pa det och vill du kan jag leta upp dem. Det var lackert.

Vimsingen sa...

Coolhouse: Aluzink låter snygg får surfa vidare och se om jag hittar några på nätet. Vi har idag koppar som en gång säker var snyggt men numer går åt det bruna hållet. Inte så snyggt och inte så billigt heller....

Jessica: Fyrkantigt låter helläkert. Har du tid och lust att leta upp dem är jag djupt taksam.

/Vimsingen

CoolHouse.se sa...

En annan sak... Jag läste att ni ska ha s.k. kritvitt. Tänk er noga för vid färgvalet. Har ni kritvitt så är risken att huset uppfattas som kallt och lite gråaktigt, å andra sidan om ni bryter svagt mot gult så finns risken att det ser skitigt ut. Det bästa, tror jag, är att åka till ett område med nybyggda hus och se ut en färg som man tycker om. Sen knackar man på och frågar efter färgkoden. Mest troligt är att de inte känner till den om det är ett kataloghus, men då kan man vända sig till husleverantören.
Akta er dessutom för nikotinvitt. :) http://www.coolhouse.se/page.php?132

En färg framstår på ett mycket annorlunda sätt om det är en stor yta som färgas.

Vimsingen sa...

Coolhouse: Du är ju fantastisk!
Ja, vitt är ju inte alltid vitt. I vårt område finns ett nybyggt funkishus som fasaden är smutsvit/begie. Men gråa stuprännor ser det... konstigt ut.

Nu utflyktsrunda i helgen!
/Vimsingen

CoolHouse.se sa...

ja, det kan jag tänka mig. Något som är grått "gifter sig inte" så bra med något som är gult, eller brutet mot gult.

Jag fantastisk? >rodnad< :)

Malin sa...

Alviks måleri har jätte bra färgsättnings kartor med bilder för funkishus (och andra stilar med för den delen)