söndag 7 september 2008

Byggtrans

Maken gick igår in i något som mest måst beskrivas som byggtrans. Det yttrar sig så att han inte är riktigt kontaktbar för andra frågor än hus, byggande och byggkalkyler. Han började också gå och mumla för sig själv saker som ventilationsavluftning…….rör….hm……taket….. begynnande byggpsykos kanske?

Vi brottas just med frågor kring taket. På våra ritningar har huset valmat tak med bandplåt. Detta är tydligen en byggtekniskt komplicerad typ av tak och plåttak är dyrt. Så igår tog vi en sväng med bilen och tittat på tak dels i närheten av där vi bor, men också i klassiska funkisområden. I vårt närområde har nästintill alla funkishus sadeltak med mörka tegelpannor. I det klasiska funkisområdet fanns det naturligtvis mer valmade tak, men även andra former av tak och tegel. Vårt hus ligger ganska högt upp så redan idag ser man in inte så mycket av taket. Med en våning till så borde det bli ännu mindre och från gatan borde det inte spela någon speciell roll. Maken ska ringa och prata med både taklyftare och byggare på måndag.

Alla åsikter och råd om tak mottages tacksamt!

2 kommentarer:

CoolHouse.se sa...

Det finns så mycket saker som kommer att kosta MYCKET pengar under hela ert byggprojekt. Vi har i vårt projekt (http://www.coolhouse.se) jobbat extremt mycket med budgetering och att hitta material som är förhållandevis billigt men med bra kvalitet. För visst material kan man hitta snygga produkter utan att det behöver kosta en förmögenhet, medan i andra fall är det så synnerligen synliga saker att man bara vill ha något extra snyggt, designat kanske, typ belysning, där tex vi har valt att satsa ordentligt.

Vad gäller vårt tak så var vi först innepå aluzink alternativt Rheinzink. Det sistnämnda får man tydligen först råna en bank för att ha råd med (för de stora ytor som vi har i vårt nya hus), sen fylldes tankarna av aluzink (vilket alltså är aluminium som är galvat med zink). Underhållsfritt, men under tidens gång har vi gjort en tradeoff där med eftersom det finns andra behov att fylla samtidigt som taket inte syns så mycket. Vi har undersökt både Derbigum och papptak.

Papptak har numera en teknisk livslängd på 25 år och kostar c:a 20% av vad aluzink skulle göra, dvs efter 125 år med 5 generationer av papptak så skulle aluzinken först betala sig. Nu har vi dock väckt takfrågan till liv igen eftersom vi tycker att aluzink är mer estetiskt tilltalande, men är det värt mellanskillnaden i pris?
Ärligt talat tror jag inte det. Jag tror att vi tex hellre lägger de pengarna på att bila ur källaren, isolera källargolvet för att sedan kunna lägga golvvärme där, eller varför inte satsa på lite snygg inredning efter att bygget är klart, eller.... eller... eller...


Kort och gott: fundera, fundera, fundera. Prova tankarna om och om igen. Gör upp en total budget på hela rasket (På CoolHouse.se kommer jag så småningom att tillgängliggöra en byggkalkyl för nybyggnation där man kommer att kunna bryta ner kalkylen i väldigt många poster vilket därmed skapar STENKOLL - vi har stenkoll på våra utgifter och vill gärna dela med oss av våra erfarenheter).
Ert tak syns kanske inte så mycket och så länge det inte är en fullständig stilkrock så är det väl inget större problem!? Har ni gott om utrymme i er budget och ni tycker att det är värt några kronor extra att få det där taket så kör på det, men ser ni att det finns andra hål att fylla, så gör det istället.

Usch, jag snackar bara bygge numera. Det är som om man befinner sig i ett slags byggtrans - som din make då alltså. Så där är det! Jag tror (=hoppas) att det efter kanske någon månad efter inflyttningen så försvinner det ständiga tänker på bygglösningar, material, budget osv osv.
Ta en titt här hur vi har funderat kring det:
http://www.coolhouse.se/page.php?108


Lycka till!

Malin sa...

Hej,vi har papptak på vårt hus men lade plåttak på tillbyggnaden. Vi fick betala ca 600 kr kvadratmetern för plåttaket men det är så snyggt så nu ska vi ha plåttak på landet också. Plåttaket hemma är grönt vilket passar väldigt bra till funkisvitt (ska se ut som ärgad koppar vilket vore betydligt dyrare) men på landet ska vi ha aluzink. Papptaket är också bra om man behandlar det med en asfaltsliknande gegga efter tio år så kan håller det minst tio år till. Lite av det gröna taket ser du på http://twoswedishcottages.blogspot.com/search/label/tillbyggnad