onsdag 19 augusti 2009

Hopptest på ovanvåningen

Vi hade kvalitetsansvarig här i förigår. Innan VVS killarna var här kvalitetsansvarig hela tiden varit nöjd med hur bygget framskridet. Efter VVS killarna framfart med borren, har han haft synpunkter på hur rören på ovanvåningen är dragna och hur stora hål de gjort i takstolarna. Detta har nu byggfirma åtgärdat med förstärkningar av takstolar mm. Tur att de från samma firma så de kan slås om fakturan för extraarbetet. Antar att byggherren inte är så glad på VVS killarna men det är inte vårt problem.

Så nu var det dags för en ny inspektion. Och provhoppning för att se att golvet håller och inte svajar. Golvet svajade ej, men däremot upptänkte han att ett par av takstolarna ligger 1 cm högre än de andra och därmed blir golvet snett. Byggarna ska åtgärda detta. Sedan kommer kvalitetsansvarig tillbaka och förhoppningsvis godkänner golvet så att byggarna kan stänga golvet däruppe.

I början av vårt bygge förstod jag inte riktigt vad en kvalitetsansvarig gör. På många forum och bloggar verkar kvalisteansvarig vara någon person som måste ha (och betala för) men inte har så mycket användning av. Vi har haft jättemycket nytta av vår. Dels känns det skönt att ha någon som objektivt och kunnig och som kan kolla att byggarna gör rätt, dels hjälpa till vid kluriga frågor. Vår kvalitetsansvarig är helt skild från byggfirman och det känns också bra.

4 kommentarer:

Ina sa...

hmm våran har varit hos oss, tittat, och sedan gått....
Dyra minuter för egentligen ingenting.
När vi behövde honom - kom han inte och vi fick anlita någon annan som hjälpte oss reda ut problemet med grunden.//ina

Jenny sa...

Vi ska träffa vår kvalitetsansvarig för första gången i kväll. Hoppas han är lika bra som er;)

Helene sa...

KA är bra att ha, vi ska ha en kompis till det.
Han är professionell.
När vi fått vårt bygglov beställer vi huskroppen, ytterväggar med fönster o dörrar.
Ber markkillen göra i ordning tomten.
Beställer sedumtaket.
Bestämmer alla detaljer inne i huset, det lär ta ett tag.
En byggfirma bygger allt inuti huset och vi kommer ev. att måla in och utvändigt, om det gör ngn skillnad på kostnaden.

Hoppa ordentligt!
Kram
Helene

Ika sa...

Vi är Byggherre, Säkerhets ansvarig o ja nu vad det kan vara så är vi det själva. Vi förlitar oss dock på våran med hjälpare när det gäller att vi dubbelkollare allt så att det blir flera ögon.

Vi har en takstol på vårat garage som är lite högra än dem andra tack vare en vägg på undervåningen just där. Märks mkt tydligt att golvet går upp just där.