torsdag 4 mars 2010

Hantverkarrelationer

Som de flesta andra så såg vi fuskbyggarna igår. Man ryser ju hur det kan gå till och blir samtidigt lite tacksam hur lindrigt man själv (än så länge) klarat sig undan.

Vi har nått en förlikning med elektrikern, så nu är han förhoppningsvis ute i bilden. Samtidigt var vi tvungen att anlita en annan elektriker för att flytta elledningar i köket.

Han verkade bra och gjorde sitt jobb. Han var här i exakt 3,20 min inkl hämtning av material. Ska bli intressant och se vad vi blir fakturerade.

Fyra timmar?
Fem timmar?
Mer?

Anledningen till att vi trots tidigare erfarenheter inte vet vad det kommer att kosta är att jag blev så glad att en svensk firma som vi pratat med tidigare kunde komma med kort varsel. Jag blev så glad att jag inte orkade be om offert mm. Och att det var ett så litet jobb. Så strular det är det mitt fel. Men varför förutsätter man med hantverkare att det kommer att strula i alla lägen där man inte håller hårt på alla formalia (skriftlig offert mm)?

Vi skulle ha haft slutbesiktning igår men besiktningsmannens fru blev akut sjuk och fick de fick åka till sjukhuset. Hoppas allt blir bra med henne. I det fallet är det byggaren som vill få till besiktningen för att få ut sina pengar. Han är dock inte lika rask med att komma och åtgärda felen som är kvar……vilket egentligen nog bara är några dagars arbete.

5 kommentarer:

Pernilla sa...

Visst är det helt sjukt att man har den förutfattade meningen... Att det kommer att strula. Lycka till med elektrikerfakturan!

Helene sa...

Såg också programmet.
Vi är glada att vi kommer bygga nya huset med "kända" personer som under flera år (20) hjälpt oss med vårt gamla hus, stora och små renoveringar och ombyggnader/nybyggnader.
Känns tryggt!

Hoppas allt blir bra för er.
Kram Helene

Livet på Marbogården sa...

Var ett väldigt intressant fel, man bara önska att man slipper vara med om något sådant. Hoppas det löser sig med elektrikerfakturan!!! Trevlig Helg. Kram

Malin sa...

Hörde just från en väninna som fått en sluträkning på badrummet som låg 50 procent över budget...
Trevlig helg
/Malin

mittuniversum sa...

Elektrikern ska väl ha betalt för resan till och från ert hus också? Han kan ha suttit i telefon och beställt material som han behöver för arbeten i ert hus. Det tog också viss tid.

Ofta beror oenigheten med hantverkarna lika mycket på att byggherrarna (villabyggarna) inte klart och tydligt redogjort för vad man vill ha. Inga ritningar, muntliga avtal, ändringar under jobbets gång. Visst fuskbyggs det en hel del, men jag ser även att det ibland är beställarna som är otydliga. Att skriva kontrakt rekommenderas.