onsdag 19 maj 2010

Kostnader för att anlägga en trädgård

Det som de flesta som bloggar eller gör inlägg på olika byggforum är intresserad av är vad kostar saker och ting. Alltid en lika svår fråga att besvara innan man utför arbetet. Och efter brukar man helst av allt vilja ducka för sanningen då man många gånger går över budgeten.

Vad gäller vår trädgård så att jag tänkt mig att dokumentera alla kostnader och lägga ut dem på bloggen för att den som är intresserad ska komma få ett hum om vad trädgårdsanläggningen har kostat hos oss. Vi har dock ännu inte gjort någon budget.


Lite fakta om oss och vår trädgård
Vi är två helt och hållet trädgårdsnoviser. Vi är på nivån att vi kan klippa gräset och eventuellt dra upp ogräs, om vi ser vad som är ogräs. Jag har nog ett lite större intresse för trädgården än min man, men har inte tänkt att ägna all min fritid till trädgårdsskötsel . Båda vill vi dock ha en snygg och mycket lättsköt trädgård.
Vår trädgård är på 1100 kvadrat. Innan vi köpte huset (och trädgården) så bodde det en 90 årig man i huset som hade bott där i 50 år. Han hade nog ett ganska stort trädgårdsintresse i yngre dar, men de senast 10 åren hade nog också ägnat sig åt att enbart klippa gräset. När vi flytta in började vi med att rensa bland alla enar som stod runt huset. Efter tre år kom vi igång med vår renovering och då vi dränerade runt huset åkt två björkar, en tall och lite fler enar bort. Hela förra sommaren byggdes det och det slet hår på fram för allt gräsmattan. Inte bara att den trampades ner utan det har också kommit ganska mycket stenar i gräsmattan, så vi behöver en ny gräsmatta bland annat.
För ca en månad sedan anlitade vi en trädgårdsarkitekt för att få en bild av hur vi ska ta oss an trädgården. De har varit på besök oss och kommit med ett preliminärt förslag, läs mer om detta här, till hur trädgården ska se ut. På måndag kommer de och presenterar det slutgiltiga förslaget hos oss och går igenom hur vi ska göra. Kostnad för trägårdsarkitekten är 14.900 kr inkl moms. Det som ingår då är följande:

- Färglagd, handritad, skalenlig ritning med strukturer såsom markbeläggning, rumsbildare, sittplatser, gångar och växter (träd, buskar & perenner).
- Förhandsgranskning med möjlighet till en revidering.
- Växtförteckning med svenskt/vetenskapligt latinskt namn, egenskaper, växtplats, härdighet, storlek, antal plantor alt planteringsavstånd samt pris.
- Detaljer som ex spaljé, staket, pergola, damm, växthus, förråd, cykelställ, kompost, sophus finns inritat.
- Belysningsplan. Den visar placering av trädgårdsbelysning samt förslag på armaturer.
- Markbeläggning som finns med på ritningen anges med sort och storlek.
- Planterings- och skötselanvisningar för växterna.
- Skötselkalender för hela året.
- Anvisningar för speciella behov, ex jordförbättring, särskild skötselinstruktion/ beskärning, köksträdgård, anläggning av gräsmatta.
- En lista på markanläggare och leverantörer som vi rekommenderar.
- En extra svart/vit kopia av ritningen.
Mycket pengar men vi tror och hoppas att i slutända kommer vi att tjäna på det hela då vi kommer att undvika fallgropar. Ska försöka att gå ut och ta lite före bilder på trädgården.

2 kommentarer:

Carin sa...

Vi har gjort en budget på ca 100 000:- och då räknar vi på alla träd/växter, jord, gräsmatta, gångar, stenläggning osv. Vi får se hur den håller.
/Carin

Emmas utsikt sa...

SÅ bra och spännande. Glädjer mig!!

Vi har just det golvet från Marrakech i ett av våra badrum. Vårt andra är mycket mer modernt. Betonghällorna är INTE mer halkiga än andra och vi är jättenöjda, också min käre. Glad att han vågade lita på min smak, hihi.

Svägerskan har något som liknar sista bilden och det är ju också läckert. Jag tror inte några kakel/stengolv är halkfria, med mindre de är sjukt råa i ytan och då blir det väl lätt smuts? Inte lätt... Lycka till m bad och trädgård!

:)