tisdag 20 april 2010

Vår trädgårdskiss


Här är vår trädgårdskiss! Den är inte färglagd utan är en första skiss som vi ska kommentera och synpunker på. Ursprungshuset är det som är markerat med tjockt svart sträck, altan och veranda som ännu inte är byggda är markerande med smalare sträck. Söder är neråt på bilden, norr uppåt.
Vi har också fått en beskrivning av skissen med förklaring av hur de tänkt.
Beskrivning av skiss med början vid infarten: (längst ned på bilden från gatan):

Layouten bygger på att passa med kommande garage/carport och inglasad veranda vid entrén. Dessa byggnader är markerade med streckad linje. Placeringen av garaget är 4,5 m från vägen men bygger på ett godkännande av sydvästgrannen (detta gäller även cykelförrådet) Befintliga träd är markerade med ett kryss i mitten. Ytor utan benämning är marktäckande tåliga växter.

Asfalten är kantad med gatsten både för att bredda men även för en snyggare inramning. Soptunnorna har en döljande spaljé framför och står 10 m från gatan. Vid uppbyggandet av garaget placeras tunnorna mellan tomtgräns och garage. (längs med garagevägg) Cyklar förvaras i ett öppet förråd med tak.

Entrégången läggs till höger om bilinfart. En ny grind för att markera att detta är en entré. Ett vacker bollformat träd till höger om infart/entré. För att ytterligare förstärka entrékänslan är gången av samma material hela vägen fram till dörren. Materialet är grus kantad med gatsten. Ett större område med grus framför entrétrappa innan den glasade verandan byggs.

En bit asfalt behöver man ta bort ovanför den g:a garageinfarten, där asfalten istället förstärks för att underlätta skötsel och funktion. Vintergröna växter vid sidorna. En övergång till gräsmattan från grusgången någonstans vid sopförvaringen för att lätt kunna gå med gräsklipparen.
Efter cykelförrådet en upprepning av det bollformade trädet Gärna med belysning. Sedan några buskar med vackert bladverk. Även här belysning.
För att ytterligare förstärka entrén placeras 3 st. klotträd i hörnet. Som gäst ser man 2 st. och anar den tredje, när man kommer från grinden eller bilen. Denna upprepning av dessa vackra träd skapar en medvetenhet om att detta är den rätta vägen. Dessa bör med fördel belysas underifrån med släpljus på stammen.

Vid entrésidan av huset en rund vackert böljande gräsmatta. Gräsmattan fortsätter sedan ner runt huset. En stenbelagd uteplats som är inramad av blommande perenner, buskar och en avenbokshäck som bildar en skyddande rygg kring uteplatsen.

Befintliga träd som är sparade är den stora Björken i hörnet och den raka stora Tujan och den lilla Apeln. Övriga buskar och träd är nya och består av skuggtåliga Rosor, Rododendron och ett blommande Japanskt Bergskörbärsträd.

Studsmattan har fått sin plats här. Nergrävd en bit för att döljas. Det går givetvis bra att placera fler döljande buskar framför studsmattan för att undvika att den är i blickfång från sittgruppen.

Plats för bär och lite odling i upphöjda planteringslådor. Några spaljéer i omlott med klätterväxter och taggfri Björnbär.

Gräsmattan i en sammanhållen mjukt böljande form för att lättare klippa och ett vackert intryck. Längs med vägen olika buskar både blommande och vackra bladformer samt perenner. I hörnet sydost ett bergskörsbärsträd med röda blad samt 2 st. Äppelträd.

Nedanför den nya altanen ett hav av perenner och även några buskar i spännande bladfärg.
Kommentarer mottages tacksamt!

7 kommentarer:

Helene sa...

Tycker det ser bra ut.
Är det nära köket/ingång till huset som odling av ex örter?

Tycker tankarna han/hon har är kloka.

Lycka till!
Kram Helene

Susie sa...

Ser jätte spännande ut, hur stor är er tomt?

Vimsingen sa...

1100 kvm

Ika sa...

Gillar formerna, hade varit roligt o sett färgerna oxå.

färgtrappan/m-l sa...

Åh, vad spännande, ser jättefint ut. :)
1100 kvm låter mer lagom än våra 5000...det är nästan omöjligt att hålla reda på alla dessa kvm...

Lycka till :)

färgtrappan/m-l sa...

Glömde...lägger gärna upp dig bland mina länkar, hoppas det är OK...

A House With A View sa...

Åh vad det ska bli spännande att följa era trädgårdsplaner! Jag har plantet klotlönnar i min trädgård, de är superfina, ett tips!
Hälsningar aka