söndag 3 januari 2010

Årskrönika 2009

2009 var ett händelserikt år för oss. Det har varit riktigt roligt att gå igenom bloggen och åter minnas vad som hänt med huset under året. Det som slår mig är hur mycket som vi faktiskt hann med att göra under 2009.

I januari gjorde vi en prioriteringslista som såg ut på följand sätt
1. Få ett tätt skal på huset med puts, utbyggnad mm. 2. Sedan börja invändigt med sovrum, färdigställa det som behövts rivas upp i nedervåningen. 3. Badrummen på ovanvåningen. Tidsplan? Ingen aning. Jag är ju optimist så jag tror på ett år, maken är nog mer på två år. Hur lyckades vi? Punkt 1 och 2 är faktiskt nästa klara.

Under januari lyckades vi helt ändra utseende på vår påbyggnad från ett klassiskt funkishus till ett hus med 20-tals utseende. Många trodde nog vi var tokiga velpottor som gjorde så stora förändringar i våra planer EFTER att vi fått bygglov och var på väg att skriva på kontraktet med en av taktyftarfirmorna. Anledningen var att vi var runt hos så många ”taklyftare” som nästan entydigt förutspråkade ett hus med mansardtak.

I slutet av januari och februari bar det av till arkitekten för omritning. Arbetet med att välja takpannor, dörr m.m intensifiererades men annars var februari en enda lång väntan på att bygglovet skulle gå igenom.

I mars fällde vi träd och stora enbuskar och började det smutsiga arbetet med att dränera om huset. Inte så sexigt kanske men skönt att ha det gjort innan det stora bygget skulle starta. Barnen gillade att ha en grävskopa i trädgården och skulle nog gärna göra om dräneringen igen.
I april blev nya bygglovet beviljat och då blev det tokbråttom med allt. Fönster skulle väljas och beställas. För första gången började det kännas på riktigt allvar. Tänk om det blev fel? Men det blev rätt och fönster och dörrar blev beställda och levererades i rätt tid.

Den 5 juni hade vi byggsamråd och den 11 juni satte arbetet igång. Det första byggarna gjorde var att förstärka upp vardagsrumsväggen så att den skulle fungera som en bärande vägg.


Det kändes lite som ett antiklimax då inget syntes på utanpå huset att vi faktiskt hade börjat renovera. Men sedan börjad byggarna putsa huset och då kännes det som om bygget kommit igång på riktigt.Och sedan började taket åka ner. Lite skrämmande faktiskt. Juni var en ganska regnig månad men lyckligtvis började det klarna upp när takpannorna åkte i containern.


Men när takstolarna kom sken solen och det var 30 grader varmt. Härligt! Juli månade börjad bra och vädret höll i sig skapligt.
Det tog två dagar att få på takstolarna och ca en vecka innan taket var vattentätt.I mitten av juli kunde man för första gången gå upp och få en känsla av hur ovanvåningen skulle bli när man kunde gå upp och titta i den nya våningen. Var sitt pojkrum ska det bli rakt fram.Även på utsidan börjar fasaden ta form även om den ännu är grå….


Men i augusti målades fasaden vit som i kritvit och även om det inomhus var allt annat än beboeligt så kändes som om vi nu har kommit en bit på väg.
I september började vi rivningen av väggar i hallen på nedervåningen för att ge plats till trappan.

Väggarna på ovanvåningen började komma på plats.Trapphållet började förberedas.
Och till sist öppnades det upp mellan de två våningensplanen i oktober. EN milstolpe!
Maken och jag satte i oktober i gång med att lägga fiskbensparkett.Och trappan kom på plats.Och vår nya fina ytterdörr kom på plats. Vi verkligen älskar den.


I november kom så trappräcket på plats och golven blev slipade och oljade. Även om allt inte är helt klart på ovanvåningen kunde vi flytta upp! I december månad har vi haft byggfri månad, dvs vi har inte tagit in offerter, aktivt tagit hit byggare utan bara njutit av vårt nya våningsplan. Dock har det (tyvärr) varit en del hantverkare här ändå och justeringar och grejat med saker som inte blivit gjort tidigare. Maken känner sig fortfarande lite byggtrött men jag är pigg på nya idéer och utmaningar så i nästa inlägg ska jag berätta vidare om hur planeringen för 2010 ser ut.

7 kommentarer:

Carin sa...

Roligt att se hela flödet. Jag är så himla imponerad av er fiskbensparkett. Det känns verkligen "bestående". Lycka till under detta året. Kommer att fortsätta att följa er.

Viveka på Humlebacken sa...

Imponerande!! SÅå fint ert nya hus är!

Jenny sa...

Kul att läsa;) Det är tur att man blickar tillbaka ibland, så att man inser vad man åstadkommer (och inte bara tittar framåt och inser vad man har kvar, menar jag...)

Emmas utsikt sa...

Alltså..wow! Jag visste inte att ni hade gjort taklyft. Kom in på bloggen efter det. Detta var riktigt skojigt att se! Har ni bott i huset hela tiden?
Ser fram mot att följa med vidare.

Kram Emma

Hannah`s Dreamlife sa...

Vilken husresa..vilken fantastisk inspirerande resa..resultatet är ett grymt snyggt hus! Vilket slit ni lagt ner..men vad värt det är när man ser hur duktiga ni är på detaljer och färdigställande, Vi som läser bloggen njuter :)
Kram!

Ika sa...

Sista bilden var helt ny för mig, va fint det blir med parketten o den fina trappan. Att få komma på upp övervåningen är verkligen en milstolpe. Vi är nära ett mål med kaminen som kommer snart o sedan är det köket.

Från ruckel till palats sa...

Hej! Ni har verkligen hunnit med mycket! Vad duktiga ni är. Kram Maria