torsdag 5 augusti 2010

Lärk eller impregnerat virke till altan golvet?

Maken jobbar på med altanen. Själv kommer jag mest med glada tillrop, följer med på de dagliga rundorna till K-rauta och drömmer om hur mysigt det ska bli att sitta på altanen. Själva altanen byggs i tryck impregnerat virke och den ursprungliga planen var att även golvet skulle vara i tryck impregnerat virke som sedan ska oljas med pigmentolja nästa år. Tanken just nu ( det kan ju ändras) är att altanräcket ska oljas med går pigmentolja för att match de gråa detaljerna på huset. Golvet var tänkt att oljas i en mörk trä nyans. Men så kom våra grannar över och de talade varm för lärk som golv. De var också fört inne på tryck impregnerat men valde lärk till slut och är mycket nöjda. Lättskött snygg och mindre risk för stickor..Lärk är dock dubbelt så dyrt. Vad säger ni ?

Några andra som byggt i lärk?

13 kommentarer:

Helene sa...

Vi har blivit rekommenderade värmebehandlad furu av vår byggare.
Lärk är överskattat enligt honom dyrt och inte bättre än värmebehandlad furu.
Hos oss blir det alltså inte lärk och inte tryckt virke.

Spännande att se er altan!
Kram Helene

färgtrappan/m-l sa...

Hej, vi har byggt vår altan i lärk och är mycket nöjda med det. Vi fick tips att behandla det med grå silvertjära som ger, som vi tycker, en snygg grå nyans. Du kan se lite av vår altan om du kikar in på min blogg och tittar på den lilla bilden upp i högerkant. Du kan läsa om lärk och silvertjära på: www.dalfrid.com

Lycka till :)

Lycka till

Soltorp sa...

Hej!
Ur miljösynpunkt så är lärkträ miljövänligare, vi har vanligt tryck som vi har oljat med svart färg, mycket nöjda, bara skura av och olja in igen och igen, jag tycker det är snyggt med! Lycka till kram Vivi soltorp

Vimsingen sa...

Tack för kommentaren.

En fråga. Hur snabbt efter att ni byggde altan började ni olja den? Vi har fått lite olika råd. Allt från gör det med en gång till vänta ett par år.
Kram
Vilma

Vår sekelskiftes-dröm sa...

Vad härligt ni kommer att få på er altan.
Ha en skön fredag!
Kram Anette

Susie sa...

Våra vänner har just byggt en altan i lärk och den är verkligen fantastiskt fin men som du skriver lite dyrare i material.

Altanen på vårt förra hus byggde vi med tryckt virke och även den blev fint silvergrå efter bara drygt 1 år. Vilket som kommer som sagt bli tjusigt när det väl är klart :)

Lycka till!

färgtrappan/m-l sa...

Hej, du undrade om dörrar. Vi ritade våra själva och beställde på Kerstinbo snickeri, som vi hade besökt något år innan. Nu finns inte de kvar längre, men ett tips är att kolla på nätet på snickerier som specialiserar sig på dörrar o fönster. Men jämför olika företag, det skiljer sig en del med priser o material.

Gela sa...

Hej, jag måste ju säga att jag skulle välja lärk, eller värmebehandlad furu. Sen vill jag ge ett tips på dörrtillverkare och fönstertillverkare, snickarglädje där har vi tillverkat våra. Varit nöjda. Vi har byggt vår altan i tätvuxen furu och än har den hållit bra. Hoppas ni får en fin fin helg/Gela

Soltorp sa...

Hej! andra året efter att ha användt trallrent osv så oljade vi in altanen med vanlig altalolja eller vad det var, sen tredje så blev det samma sak igen så då tröttnade jag och köpte olja med svart färg i men det blir som cocacola färg, sen oljar vi in med den 1 gång varje vår och inget mer. Lycka till! Kram Vivi soltorp

Vår sekelskiftes-dröm sa...

Hoppas att ni får hjälp med ert altangolv.
Det är många beslut att ta när man renoverar och man är rädd attt göra fel.
Kram Anette

Emmas utsikt sa...

Hade vi prioriterat det hade vi tagit lärk, men vi tog budgetvarianten. Bara det att få käre till att bygga den var ett övertalningsprojekt. ;)

Han är duktig, men tycker inte det är kul...

Nu ska jag läsa ikapp.

kram

Ika sa...

Inga erfarenheter av Lärk men tryckimp blir med grått och det går ju alltid att slipa om man får för många stickor.

mittuniversum sa...

Jag valde lärk i "bryga" och trädäck utanför ateljén, f.d. hönshuset. Blir vackert grått (oljar inte) och är miljövänligt. På 9 år har jag tvättat med högtrycksvatten (inget tvättmedel) 2 ggr.