onsdag 19 maj 2010

Kostnader för att anlägga en trädgård

Det som de flesta som bloggar eller gör inlägg på olika byggforum är intresserad av är vad kostar saker och ting. Alltid en lika svår fråga att besvara innan man utför arbetet. Och efter brukar man helst av allt vilja ducka för sanningen då man många gånger går över budgeten.

Vad gäller vår trädgård så att jag tänkt mig att dokumentera alla kostnader och lägga ut dem på bloggen för att den som är intresserad ska komma få ett hum om vad trädgårdsanläggningen har kostat hos oss. Vi har dock ännu inte gjort någon budget.


Lite fakta om oss och vår trädgård
Vi är två helt och hållet trädgårdsnoviser. Vi är på nivån att vi kan klippa gräset och eventuellt dra upp ogräs, om vi ser vad som är ogräs. Jag har nog ett lite större intresse för trädgården än min man, men har inte tänkt att ägna all min fritid till trädgårdsskötsel . Båda vill vi dock ha en snygg och mycket lättsköt trädgård.
Vår trädgård är på 1100 kvadrat. Innan vi köpte huset (och trädgården) så bodde det en 90 årig man i huset som hade bott där i 50 år. Han hade nog ett ganska stort trädgårdsintresse i yngre dar, men de senast 10 åren hade nog också ägnat sig åt att enbart klippa gräset. När vi flytta in började vi med att rensa bland alla enar som stod runt huset. Efter tre år kom vi igång med vår renovering och då vi dränerade runt huset åkt två björkar, en tall och lite fler enar bort. Hela förra sommaren byggdes det och det slet hår på fram för allt gräsmattan. Inte bara att den trampades ner utan det har också kommit ganska mycket stenar i gräsmattan, så vi behöver en ny gräsmatta bland annat.
För ca en månad sedan anlitade vi en trädgårdsarkitekt för att få en bild av hur vi ska ta oss an trädgården. De har varit på besök oss och kommit med ett preliminärt förslag, läs mer om detta här, till hur trädgården ska se ut. På måndag kommer de och presenterar det slutgiltiga förslaget hos oss och går igenom hur vi ska göra. Kostnad för trägårdsarkitekten är 14.900 kr inkl moms. Det som ingår då är följande:

- Färglagd, handritad, skalenlig ritning med strukturer såsom markbeläggning, rumsbildare, sittplatser, gångar och växter (träd, buskar & perenner).
- Förhandsgranskning med möjlighet till en revidering.
- Växtförteckning med svenskt/vetenskapligt latinskt namn, egenskaper, växtplats, härdighet, storlek, antal plantor alt planteringsavstånd samt pris.
- Detaljer som ex spaljé, staket, pergola, damm, växthus, förråd, cykelställ, kompost, sophus finns inritat.
- Belysningsplan. Den visar placering av trädgårdsbelysning samt förslag på armaturer.
- Markbeläggning som finns med på ritningen anges med sort och storlek.
- Planterings- och skötselanvisningar för växterna.
- Skötselkalender för hela året.
- Anvisningar för speciella behov, ex jordförbättring, särskild skötselinstruktion/ beskärning, köksträdgård, anläggning av gräsmatta.
- En lista på markanläggare och leverantörer som vi rekommenderar.
- En extra svart/vit kopia av ritningen.
Mycket pengar men vi tror och hoppas att i slutända kommer vi att tjäna på det hela då vi kommer att undvika fallgropar. Ska försöka att gå ut och ta lite före bilder på trädgården.

måndag 17 maj 2010

Oj, vi ska tydligen bli med badrum

Igår kväll ringde den badrumskillen som vill blivit rekomenderad och lämnade sin offert. Ett bra pris framför från någon som vi har hört så mycket gott om. En annan fördel är att han vill göra det under sommaren. Sommaren ? Det är ju 17 Maj!! Det betyder att alla idéer ska ner i en konkret plan- typ NU. Maken och jag har lite olika ideer. Manken vill i första hand att badrummet ska vara halkskyddat och till 100% fritt från risken att det ska bli vattenläckor. tänk hängslen och livrem samtidigt. Helst skulle han vilja ha våtrumsmatta och våtrumstapet. Det vill inte jag..

Jag vill ha helst ha detta golv från Marrakech design. Det tycker maken är jättefult och säker halkigt också.


Men nu är jag inne på ett svartvittrutigt golv.


Bild lånad från Mårtensdrätt








Eller det här från byggfabriken. Maken gillar också dessa, men nu gäller de att kolla halkigheten......

lördag 8 maj 2010

En sak i taget

Att det ska vara så svårt att ta en sak i taget. Hela hösten höll vi på att bli tokiga på att vi var tvungna att renovera över allt i huset och därmed också ha flera projekt och planeringar som pågick parallellt
Inför våren lovade vi oss själva att ta ett projekt i taget. Just nu håller vi på med köket och hoppas det ska vara färdigt till sommaren. Men jag kan inte låta bli att parallt planera trädgården och badrummet I stället för att enbart fokusera på de beslut och idéer som ska följas upp i köket så vill hjärnan planera andra projekt oc kså.Varför är det så svårt att ta en sak i taget?

måndag 3 maj 2010

Lite positivt om byggarna

Jag har klagat och gnällt på våra byggaren, men idag när de är här för att rätta till felen som blev noterade i slutbesiktningen har de även åtgärdat de flesta av skönhetsfelen. Maken mumlar lite om att gör man rätt från början....
Men tummen upp!

Köksprojektet forskrider

Vårt köksprojekt tog ett steg framåt i helgen. Maken murade igen hålen efter väggen vid tog bort. Detta möljiggör att målarna kan komma i veckan och måla. Vi hade egentligen tänkt måla själva, men insåg att vi inte har tid och vi börjar bli otåliga att komma framåt. Sedan ska vi sätta upp späntaket och lägga golv i den del som tidigare var kök.

Byggarna kommer idag och gör de saker som det blev anmärkningar på vid slutbesikningen. Känns skönt att få det slutfört. Jag ska inte klaga vi har bara renoverat i ett år, men att bo i byggkaoset frestar på. Så det är skönt att det inte kommer komma 6 man och klampa runt i vårt hus något mer. Även om just denna vecka har vi målar där.