torsdag 29 april 2010

Slutbesiktning

Nu har vi äntligen haft slutbesiktning av vårt taklyft. Den skulle egentligen ha ägt rum för en och en halv månad sedan, men då blev besiktningsmannens fru akut sjuk.
Vi hade ett A4 ark med punker som vi vill igenom även om de den viktigaste isoleringfrågan redan är löst. Besiktningsmannen var utsedd av Garbo och går igenom det som anges i vårt kontrakt Inga stora fel upptäcktes, lite små fel som ska åtgärdas och lite skönhetsfel som vi tycker ska åtgärdas men besiktningsmannen inte tyckte var något att bråka om.

Känns både bra och dålig. Bra att det inte finns några små fel, dålig med skönhetsfläckar som inte kommer bli åtgärdade. Med å andra sidan om de stör oss i fram tiden får vi väl åtgärda dem själva eller anlita någon.

tisdag 20 april 2010

Vår trädgårdskiss


Här är vår trädgårdskiss! Den är inte färglagd utan är en första skiss som vi ska kommentera och synpunker på. Ursprungshuset är det som är markerat med tjockt svart sträck, altan och veranda som ännu inte är byggda är markerande med smalare sträck. Söder är neråt på bilden, norr uppåt.
Vi har också fått en beskrivning av skissen med förklaring av hur de tänkt.
Beskrivning av skiss med början vid infarten: (längst ned på bilden från gatan):

Layouten bygger på att passa med kommande garage/carport och inglasad veranda vid entrén. Dessa byggnader är markerade med streckad linje. Placeringen av garaget är 4,5 m från vägen men bygger på ett godkännande av sydvästgrannen (detta gäller även cykelförrådet) Befintliga träd är markerade med ett kryss i mitten. Ytor utan benämning är marktäckande tåliga växter.

Asfalten är kantad med gatsten både för att bredda men även för en snyggare inramning. Soptunnorna har en döljande spaljé framför och står 10 m från gatan. Vid uppbyggandet av garaget placeras tunnorna mellan tomtgräns och garage. (längs med garagevägg) Cyklar förvaras i ett öppet förråd med tak.

Entrégången läggs till höger om bilinfart. En ny grind för att markera att detta är en entré. Ett vacker bollformat träd till höger om infart/entré. För att ytterligare förstärka entrékänslan är gången av samma material hela vägen fram till dörren. Materialet är grus kantad med gatsten. Ett större område med grus framför entrétrappa innan den glasade verandan byggs.

En bit asfalt behöver man ta bort ovanför den g:a garageinfarten, där asfalten istället förstärks för att underlätta skötsel och funktion. Vintergröna växter vid sidorna. En övergång till gräsmattan från grusgången någonstans vid sopförvaringen för att lätt kunna gå med gräsklipparen.
Efter cykelförrådet en upprepning av det bollformade trädet Gärna med belysning. Sedan några buskar med vackert bladverk. Även här belysning.
För att ytterligare förstärka entrén placeras 3 st. klotträd i hörnet. Som gäst ser man 2 st. och anar den tredje, när man kommer från grinden eller bilen. Denna upprepning av dessa vackra träd skapar en medvetenhet om att detta är den rätta vägen. Dessa bör med fördel belysas underifrån med släpljus på stammen.

Vid entrésidan av huset en rund vackert böljande gräsmatta. Gräsmattan fortsätter sedan ner runt huset. En stenbelagd uteplats som är inramad av blommande perenner, buskar och en avenbokshäck som bildar en skyddande rygg kring uteplatsen.

Befintliga träd som är sparade är den stora Björken i hörnet och den raka stora Tujan och den lilla Apeln. Övriga buskar och träd är nya och består av skuggtåliga Rosor, Rododendron och ett blommande Japanskt Bergskörbärsträd.

Studsmattan har fått sin plats här. Nergrävd en bit för att döljas. Det går givetvis bra att placera fler döljande buskar framför studsmattan för att undvika att den är i blickfång från sittgruppen.

Plats för bär och lite odling i upphöjda planteringslådor. Några spaljéer i omlott med klätterväxter och taggfri Björnbär.

Gräsmattan i en sammanhållen mjukt böljande form för att lättare klippa och ett vackert intryck. Längs med vägen olika buskar både blommande och vackra bladformer samt perenner. I hörnet sydost ett bergskörsbärsträd med röda blad samt 2 st. Äppelträd.

Nedanför den nya altanen ett hav av perenner och även några buskar i spännande bladfärg.
Kommentarer mottages tacksamt!

Vi har fått trädgårdskissen!

Vi har fått trädgårdskissen från trädgårdsdesignern. Ser jättespännande ut. Svårt dock att tänka sig hur det kommer att se ut i verkligheten. Jag ska försöka fundera ut ett sätt att överföra skissen från pdf fil till ett mer bloggvänligtformat så att jag kan lägga ut den på bloggen (tips om format m.m mottages gärna!) och få era kommentarer och synpunkter

Återkommer!

torsdag 15 april 2010

Vår även hos oss

Nu har våren kommit även till oss. Jag blir så lycklig när jag ser huset så här i solen. Visst är det mycket kvar att göra, men ändå stor skillnad mot förra året.

Om det är fint väder i helgen ska jag ge mig ut och fota lite "Före" bilder
från trädgården. Hoppas ni får en solig dag!

tisdag 13 april 2010

Franska balkonger

I ett år har vi funderat på räckena till de två franska balkongenra ska se ut. I helgen kom vi fram till att vi håller oss till en av våra ursprungsideer och vi har börjat ta in offerter på räcken som liknar detta. Enkelt och snyggt enligt vår tycke.



Hittade ingen riktigt bra bild och de bilder jag försökte ta i dag blev i starkt motljus men räckena ska sitta på den här sidan av huset (som nu är målad).

Ska bli kul för pojkarna som förhoppningsvis till sommaren kan öppna sina balkonger!

lördag 10 april 2010

Om jag hade pengar....

Skulle jag låta Carina Turpini inreda vårt hus. Satt och slösurfade på badrum idag och hamnade hos Perfectinredning. Helt fantasiska badrum, kök, möbler och garderober. Jag kan inte se mig mätt på hennes inredningar. Naturmatrial (naturligtvis!) och så elegant.
Men det kostar, Badrumsinredningen (bara möbler går på mellan 50 000-250 000 kr. Så jag får fortsätta drömma. Men snyggt är det.

fredag 9 april 2010

Tidsplan trädgårdsdesign.


I veckan mailad jag bekräftelse att vi önskade få hjälp av njuta trädgårdsdesign för planering av vår trädgård. Jag fick till svar detta trevliga mail.

"Tack för uppdraget och förtroendet.
Toppenbra med översikten på den tänkta belysningen och fasadillustrationen.

I korta drag ser tidplanen ut så här. Inom ca 7-10 arbetsdagar får ni en inscannad förhandsskiss på mejl. Den kan ni sedan i lugn och ro titta igenom och tycka till om.
Vid detta tillfälle ändrar vi sedan ritningen efter ert tycke och behov.

Efter ev. redigering färdigställs ritningen i permanent skick. Detta tar ca 10-15 arbetsdagar.
Då det är ca 1v kvar till leverans, kontaktar jag er för att boka en tid för presentationen."

Spännande. Så nu är det bara att vänta på den första skissen!




torsdag 8 april 2010

Köksrenivering, update

För över en månad sedan började vi vår köksrenovering med att riva väggar och plocka ner skåp. Läs mer om detta här. Man kan tror att det inte händer så mycket i köket och det är väl på sätt och vis sant. Och har en massa beslut tagits och nästa vecka kommer golvläggaren för att laga fiskbensparketten och hålen i golven som syns nedan. Korkmattan ska bort och i stället ska det läggas svart/vit rutigt golv.

Taket har gett oss en massa huvudbry. Det ena taket består av ett späntak och det andra av en vasskonstruktion men någon sorts puts över. I det taket finns en massa små skador. Där går också balken som hjälper till att hålla ovanvåningen uppe. Vi tog hit en målare som rekommenderade att man tog ner vasstaget och satte upp gipskivor.






Men nu är vi inne på att att använda en nu teknik av späntak, läs mer om detta här. Om det är som försäljaren säger så är ett ett enkelt och billigt sätt att få ett slätt tak över hela utan.


Sedan ska vi måla väggarn, spraymåla luckorna, kakla om, bytta bänkskiva. Ja och så nya lister och nya strömbrytare. Varför tar allt längre tid än man tänkt sig?



måndag 5 april 2010

Enkel, snygg lättskött trädgård - det verkar gå!



I torsdags vad trädgårdsdesignerna från Njuta här för ett förberedande möte. Vi gick igenom våra behov (en ny gräsmatta, förråd mm) men också vår ambitionsnivå (hög med tanke på hur lite tid vi vill lägga på trädgården) och hur mycket tid vill lägga på trädgården (lite). Det känns som de för stod oss och hade en del fiffiga lösningar, tex. att gräva ett hål för studsmattan så att den inte syns så mycket. Vi fick också titta på bilder och förklara vilken trädgård vi gillar och vad vi inte gillar. Vilka växter vi saknar i trädgården och vilka växter vi gillar och inte gillar. Vi fick också god insikt i vilka växter vi bör undvika om vi vill ha en lättskött trädgård. Klart är att vi kommer att start med en nu gräsmatta och att den kommer att vara av typen man rullar ut. Nu ska vi bara bestämma oss för vilken av de följande nivåerna vi vill ha. Jag lutar åt den mer omfattande. Sedan sätter de sig och skissar på ett förslag och så ses vi om ett par veckor igen.


I helgen har vi kört bort skräp från tomten och i går kunde man se krokus sticka upp på framsidan av huset. Tänk att de överlevt byggkaoset. Idag snöar det så vidare trädgårdsarbete, rensning av tomten får vänta.