onsdag 31 mars 2010

Lättskött, billig, prunkanden trädgård, snabbt tack!

Imorgon kommer vår presumtiva trädgårdsdesigner på besök. Jag kan säga att det verkligen behövs då trädgården just nu ser ut som en blandning mellan ett skrotupplag och en död äng. Men det ska det ändras på. I helgen ska operation storstädning av trädgården börja och förhoppningsvis kommer inga hanverkare att behöva sätta upp fasadställningar mm i år. Vi har fått en checklista att fylla ifrån trädgårdsmästaren.

Frågorna är av typen

Vad för typ av trädgård vill ni ha? Ja inte vet vi…. en villaträdgård… men sedan har vi börjat tänka. Vi vill ha en trädgård som tidstypisk med huset med huset (alltså inte en japanska minimalistisk trädgård). Min man vill ha rosor och jag äppelträd och rododendronbuskar.

Vad saknar ni ? Allt… .... men sen insåg vi att hon menade förråd, sittplatser fria ytor mm. Så förutom blommor och gräsmatta få det bli föråt och garage.

Hur mycket tid tänker ni lägga på trädgårdsarbete? Så lite som möjligt…… men vi vill ha en fin trädgård ändå.

När vill ni att trädgården ska vara färdig? Allternativen är 1 månad ,1 år eller trå år. Vi har kommit fram till att vi vill att den ska vara relativt färdig om ett år men det kan ta tre år att få den helt färdig

Tänker ni göra allt själva ut eller ta in hjälp? Både och skulle jag nog säga. Vi kan ta in hjälp för stenläggning m.m, men resten ska vi nog försöka gör själva.

Orealistiska förväntningar? Vi får väl se imorgon. Fortsättning följer…




söndag 28 mars 2010

Ingen tegelvägg

Vår köksrenovering pågår mest i huvudet just nu. En av väggarn är murstocken som är av rött tegel. Jag tyckte det skulle vara snyggt att ta fram den och ha som en fond i köket.
Bild lånad
Men efter att ha läst på byggahus.se så har jag ångrat mig, kan bli problem med att det ryker in och att skorstenen blir otätt, och de vill vi ju inte ha. Så vi får nog laga sprickorna och putsa den vit.
Synd jag tycker det är så snyggt med en tegelvägg.

torsdag 25 mars 2010

Njuta trädgårdsdesign

I vår trädgårdsvillrådighet har vi beslutat att ta hjälp av en trädgårdsdesigner. Nästa vecka kommer Jeanette från Njuta trädgårdsdesign hit.

Jag föll pladask för deras trädgårdsfilosofi!

"En trädgård ska vara lättskött och med så lite underhåll som möjligt för att ge utrymme till njutning och lustfylld tid att bara få vara.

Trädgården kan faktiskt betyda så mycket mer än ogräsrensning & gräsklippning och ändå vara fylld av grönska.

Med smart planering och rätt växtval får du mer tid över till det roliga arbetet i trädgården, det som du själv bestämmer över.

Med en trädgårdsplanering får du en överblick på alla delar du vill förändra. Du kan i lugn och ro ta en bit i taget, och samtidigt njuta!"



Så vill jag att vi ska ha det i vår trädgård! Så nu har vi fått en checklista och en lista med saker vi ska ta redan innan Jeanette kommer och fundera på vilka träd och buskar vi absolut inte vill ta bort!


lördag 20 mars 2010

Trampstenar

Jag söker insperation till vår trädgård och trillade över de här söta trampstenarna från Hasselforsgården. Stenarna, som är i betong kan användas till att göra gångar m.m. Enligt anvisningarna ska det inte behövs så mycket markarbeten heller.

Finns ljus eller mörkgrått. Maken är utsänd för att se om man kan få hem några provex.

Gillar att det är grus unde,r men ändå något att trampa på i en trädgårdsgång. Tål att tänkas på. Vi har en asfalterad uppfart som ska vara kvart. Så det vi ska gör är en gång upp till entren, och en från den ännu inte byggda altanen.


Fint men ljuset i, men kanske inte så praktiskt i det dagliga livet.






Någon som använt sig av trampstenar?


måndag 15 mars 2010

Det som göms i snö....

kommer fram i tö.
Så här ser vårt hus ut just nu väl inlindat i snön. Det har varit ganska skönt med snön som lagt sig fint i hela trädgården. Men nu töar det och snart kommer sanningen att komma fram. Vår trädgård kommer behöva en ganska omfattande makeover efter förra årets byggande. Varken maken eller jag har planerat någon trädgård förut, så tips motages gärna!

torsdag 4 mars 2010

Hantverkarrelationer

Som de flesta andra så såg vi fuskbyggarna igår. Man ryser ju hur det kan gå till och blir samtidigt lite tacksam hur lindrigt man själv (än så länge) klarat sig undan.

Vi har nått en förlikning med elektrikern, så nu är han förhoppningsvis ute i bilden. Samtidigt var vi tvungen att anlita en annan elektriker för att flytta elledningar i köket.

Han verkade bra och gjorde sitt jobb. Han var här i exakt 3,20 min inkl hämtning av material. Ska bli intressant och se vad vi blir fakturerade.

Fyra timmar?
Fem timmar?
Mer?

Anledningen till att vi trots tidigare erfarenheter inte vet vad det kommer att kosta är att jag blev så glad att en svensk firma som vi pratat med tidigare kunde komma med kort varsel. Jag blev så glad att jag inte orkade be om offert mm. Och att det var ett så litet jobb. Så strular det är det mitt fel. Men varför förutsätter man med hantverkare att det kommer att strula i alla lägen där man inte håller hårt på alla formalia (skriftlig offert mm)?

Vi skulle ha haft slutbesiktning igår men besiktningsmannens fru blev akut sjuk och fick de fick åka till sjukhuset. Hoppas allt blir bra med henne. I det fallet är det byggaren som vill få till besiktningen för att få ut sina pengar. Han är dock inte lika rask med att komma och åtgärda felen som är kvar……vilket egentligen nog bara är några dagars arbete.

tisdag 2 mars 2010

Rivning pågår!

I helgen började vi med att riva ner väggen mellan köket och det rum som tidigare var vårt sovrum. Tanken är att det ska bli ett stort kök med gått om plats för matbord. Själva rivningen gick på 3 timmar sedan kom städningen som tog dubbelt så lång tid......
Undertecknad in action. Notera tandläkarmunskyddet och de röda byggarbyorna. Det är inte dålig bildkvalitet- det är damm.