fredag 29 januari 2010

Aldrig mer hantverkare


Så känns det idag. Elektrikern blev äntligen klar i går. Han skulle ha kommit i måndags kväll, men kl 16.00 fick maken ett SMS med förfrågan om han kunde komma på tisdagen istället men då var vi upptagna. Tillsaken hör att förra gången kom han skulle komma var han en halv dag försenad pga att han blivit tagen av polisen och fått åka in och blåsa på polisstationen. Han lyckades också få bilden belagd med körförbud....

Elektrikern har tyvärr varit väldigt slarvig med saker som helt inte varit inkopplade när han sagt att han varit färdig. Även om det är irriterade så har han åtgärdat allt. Men när räkningen kom så har han debiterat oss flera hundra kronor över affärspriser för Renova artiklarna.

Prisexempel:

Strömbrytare i affären 109 kr, elektriken vill ha 350 kr. På 27 st blir det ju en summa....


Sammanlagt blir detta 13 000 kr i överpriser på bara Renova saker och då har vi inte kollat priset på sladdar med mm.

Elektriken hade flera förklaringar, bland annat att det kostar honom så mycket från sin återförsäljare, att han initalt lämnade en billig offert (?) att andra tar ut det på timpening mm.

Det känns inte rimligt att betala 350 kr för en strömbrytare som du kan handla för 100 kr själv. 130 kr skulle jag kunna acceptera men inte 350 kr. Elektrikern skulle gå hem och fundera, men när han var som mest upprörd ville han ta med alla uttag,. Synda att han inte gjorde det för det hade ju blivit en vinstaffär för oss då vi skulle kunnat köpa nya mycket billigare...

Vi (min man) har varit noga med fastapriser för att slippa sånt här tjafs. Vi har bara haft 3 fakturor på löpande pris (denna var inte löpande men vi bytte uttag) och i två av fallen har vi blivit överfakturerade.
Tex ville golvläggaren ha 1700 kr plus moms för parkettklister när vi köpte vårt av samma märke för 1000 kr plus moms....Men han backade och höll med att det var orimligt att vi som använder två burkar lim på ett år skulle kunna köpa det billigare än han som gör av med två burkar i veckan.

Fortsättning följer på elektriker frågan.

torsdag 28 januari 2010

Imorgon kommer diapol

Jag har äntligen tagit tag i att kontakta diapol för uppmätning av fönsterbrädor och köksbänkar. Fönsterbrädorna är väl det som är mest angeläget eftersom två av rummen saknar fönsterbräder. Nu måste maken och jag ta ett snabbt beslut om vad för sorts sten och vilken färg vi önskar. Men imorgon kommer de och mäter. Har hört mycket för och emot diapol men de är definitivt billigast. Någon som har egna erfarenheter av företaget?


söndag 24 januari 2010

Överkritiska eller slarviga hantverkare?

De två senaste veckorna har gått till att jaga hantverkare som ska göra om saker i huset. Byggfirman har varit och lagt mer isolering i taket och tätat till en köldbrygga som bildades av att de lagt till en extra regel utan att diskutera med oss eller kvalitetsansvarig. Det har blivit bättre, men inte bra.

Elektrikerna är ett annat sorgligt kapitel. Vår kontakt började så bra men när vi skulle koppla in tv på ovanvåningen, så visade det sig att det inte fanns någon signal. När han i veckan kom tillbaka visade det sig att detinte vara så konstig- han hade kopplat in fel sladd. Så någon signal kan det aldrig ha funnits. Så slarvigt Kollar man inte att det är signal innan man säger att det är klart? Vi har också ett eluttag där han inte tror att det finns någon sladd framdragen. Trist nu när väggarna är stängda. Båda de här sakerna kommer ju att redas ut men det är så trist att hålla på med. Lyckligtvis har vi hållit inne pengar för båda firmorna.

Visar bilder från trappan som vi är ganska nöjd med. Men målningen är sådär på visa ställen. Kanske inte så att det syns vid första anblicken men känner du på vissa ställen är det strävareoch känns som om något har kladdat på trappen. Detta tillsammans med att vi inte fick det konformade trappräcke vi beställde känns sådär.

I stort sätt är vi nöjda med projekten men som min man hela tiden återkommer till varför gör de inte rätt från början? Eller är vi överkritiska och pedantiska?


lördag 9 januari 2010

Svinkallt både inne och ute


Den senaste veckan har det varit svinkallt både ute och inne. Vi skruvar upp pannan hela tiden men på morgnarna har vi haft 17 grader i sovrummet. Inte så kul. Maken blir argare och argare efter som han delvis anser att det är det energiläckage som byggarnas misstag som är boven. På golven i ovanvåningen har vi ibland haft 7 grader....
Byggarna är på semester tills den 13. Inte så att det det kommer vara en snabblösning på att isolera kattvinden. Maken eldade till slut upp sig så på byggslarvet att han ville slägga ut byggfirman och ta in en ny, men det är nog inte tillrådligt då den gamla har utan konstrande lovat att fixa till det hela. Det vi har bestämt är att låta en energikonsult titta på huset och föreslå vad som ska görastrist att sånt här händer, vi var så nöjda med byggarna och visst de tänker göra om, men varför inte göra rätt från början?

tisdag 5 januari 2010

Planer för byggåret 2010

Tack för alla snälla kommentarer om min årskrönika. 2009 var verkligen ett spännande byggår för oss och antagligen det mest händelserika byggår jag kommer att uppleva. I fortsättningen ska vi ta allt i en lugnare takt (har vi tänkt).

Det vi har kvar i ovanvåningen är

- Att sätta lister och dörrfoder
- Inreda klädkammare
- Fönsterbräden
- Två badrum

Av detta kommer vi börja med lister och klädkammaren. Den är påbörjad och bör vara klart inom en (ganska ) snar framtid. Badrummen hoppas vi sätta igång med under vården, men jag är inte så förtjust i att få upp byggare i vår ovanvåning igen.

Nedervåningen

- Slå ihop kök och matrum. Då kommer väggen med sprickorna att plockas bort och ersättas med en stålbalk.
-Ytrenovering av köket. Detta kommer att påbörjas inom en snar framtid. Ja, i alla fall balken så vi kan sova gott om nätterna och inte oroa oss för att en av pojkarnas rum rasar ner i köket.
-Vi kommer att ställa i ordning vårt arbetsrum. Detta blir nog en senare fråga, har vi tur i höst.
-Slipa och olja golven i vardagsrummet.

fasad

-De franska balkongerna ska få räcken. Vi ska ” bara” bestämma hur de ska se ut.
-En veranda ska byggas på framsidan och en glasveranda på baksidan. Önskar att verandan på framsidan kan vara klar till sommaren men inser att det nog är önsketänkande när jag tittar på resten av listan.
-Byta de tre fönster vi inte bytte i första renoveringsrundan. Min man tycker det är ett senare projekt men jag skulle av estetiska skäl vilja byta dem. Får påbörja en förhandling……

Ja sedan har vi ju en trädgård som är resterna av en arbetsplats. Just nu täcks den ju lyckligtvis av snö och ser fridfull ut men när snön tinar blir det väl dags att ta tag i det hela.
Lyckas vi få halva listan gjord ska vi nog vara glada.

söndag 3 januari 2010

Årskrönika 2009

2009 var ett händelserikt år för oss. Det har varit riktigt roligt att gå igenom bloggen och åter minnas vad som hänt med huset under året. Det som slår mig är hur mycket som vi faktiskt hann med att göra under 2009.

I januari gjorde vi en prioriteringslista som såg ut på följand sätt
1. Få ett tätt skal på huset med puts, utbyggnad mm. 2. Sedan börja invändigt med sovrum, färdigställa det som behövts rivas upp i nedervåningen. 3. Badrummen på ovanvåningen. Tidsplan? Ingen aning. Jag är ju optimist så jag tror på ett år, maken är nog mer på två år. Hur lyckades vi? Punkt 1 och 2 är faktiskt nästa klara.

Under januari lyckades vi helt ändra utseende på vår påbyggnad från ett klassiskt funkishus till ett hus med 20-tals utseende. Många trodde nog vi var tokiga velpottor som gjorde så stora förändringar i våra planer EFTER att vi fått bygglov och var på väg att skriva på kontraktet med en av taktyftarfirmorna. Anledningen var att vi var runt hos så många ”taklyftare” som nästan entydigt förutspråkade ett hus med mansardtak.

I slutet av januari och februari bar det av till arkitekten för omritning. Arbetet med att välja takpannor, dörr m.m intensifiererades men annars var februari en enda lång väntan på att bygglovet skulle gå igenom.

I mars fällde vi träd och stora enbuskar och började det smutsiga arbetet med att dränera om huset. Inte så sexigt kanske men skönt att ha det gjort innan det stora bygget skulle starta. Barnen gillade att ha en grävskopa i trädgården och skulle nog gärna göra om dräneringen igen.
I april blev nya bygglovet beviljat och då blev det tokbråttom med allt. Fönster skulle väljas och beställas. För första gången började det kännas på riktigt allvar. Tänk om det blev fel? Men det blev rätt och fönster och dörrar blev beställda och levererades i rätt tid.

Den 5 juni hade vi byggsamråd och den 11 juni satte arbetet igång. Det första byggarna gjorde var att förstärka upp vardagsrumsväggen så att den skulle fungera som en bärande vägg.


Det kändes lite som ett antiklimax då inget syntes på utanpå huset att vi faktiskt hade börjat renovera. Men sedan börjad byggarna putsa huset och då kännes det som om bygget kommit igång på riktigt.



Och sedan började taket åka ner. Lite skrämmande faktiskt. Juni var en ganska regnig månad men lyckligtvis började det klarna upp när takpannorna åkte i containern.






Men när takstolarna kom sken solen och det var 30 grader varmt. Härligt! Juli månade börjad bra och vädret höll i sig skapligt.




Det tog två dagar att få på takstolarna och ca en vecka innan taket var vattentätt.











I mitten av juli kunde man för första gången gå upp och få en känsla av hur ovanvåningen skulle bli när man kunde gå upp och titta i den nya våningen. Var sitt pojkrum ska det bli rakt fram.



Även på utsidan börjar fasaden ta form även om den ännu är grå….


Men i augusti målades fasaden vit som i kritvit och även om det inomhus var allt annat än beboeligt så kändes som om vi nu har kommit en bit på väg.




I september började vi rivningen av väggar i hallen på nedervåningen för att ge plats till trappan.





Väggarna på ovanvåningen började komma på plats.



Trapphållet började förberedas.




Och till sist öppnades det upp mellan de två våningensplanen i oktober. EN milstolpe!




Maken och jag satte i oktober i gång med att lägga fiskbensparkett.



Och trappan kom på plats.



Och vår nya fina ytterdörr kom på plats. Vi verkligen älskar den.


I november kom så trappräcket på plats och golven blev slipade och oljade. Även om allt inte är helt klart på ovanvåningen kunde vi flytta upp! I december månad har vi haft byggfri månad, dvs vi har inte tagit in offerter, aktivt tagit hit byggare utan bara njutit av vårt nya våningsplan. Dock har det (tyvärr) varit en del hantverkare här ändå och justeringar och grejat med saker som inte blivit gjort tidigare. Maken känner sig fortfarande lite byggtrött men jag är pigg på nya idéer och utmaningar så i nästa inlägg ska jag berätta vidare om hur planeringen för 2010 ser ut.