torsdag 29 oktober 2009

Jippi! Vår ytterdörr är på plats.

Maken rapporterar att vår ytterdörr är på plats. Efter att ha legat i garaget sedan i juni så får den nu äntligen kommit på plats. Rapporten från maken lyder att den är lika fin som vi hade tänkt oss.

Nu måste vi akut ha en ny låskista. Nej, alla tjuvar huset är bevakat till dess låset kommer på plats om någon timme.

tisdag 27 oktober 2009

Transportskadad matta

Man blir så trött. Vi har beställt en heltäckningsmatta till vårt sovrum. I går ringde åkeriet och meddelade att de skulle komma och lämna den idag kl 07.00. Jippi tänkte vi och ringde mattläggaren. Han kunde komma redan på onsdag (läs imorgon). Kl. 7 på morgonen står jag, maken och makens vän JB och väntar. Vi är lite småstressade för alla ska till jobbet, men vi räknar med att vi behöver vara 4 personer för att bära upp mattan till ovanvåningen.

När åkaren kommer visar det sig att i hans fraktsedel står det att varan är skadad. Så här ser det ut.


Kul,kul, i värsta fall får vi skicka tillvaka mattan och vänta 3 veckor på en ny.
Vad gör de med varorna egentligen? Det ser ju ut som om någon har satt en kniv i mattan!


Själva mattan är dock fin och grå, även om den ser mer brun ut på den här bilden.

söndag 25 oktober 2009

Helgens parkettläggning

I helgen har vi fortsatt vår parkettläggning. Alla "fiskben" är lagda i lillkillens rum (jag hoppas verkligen han kommer uppskatta golvet med tanke på hur vi sliter, fiskbensparkett måste väl vara drömmen för en 6-årig?). I dag har vi sågat parketten för att sedan kunna lägga frisen. Vi har också haft en "praoelev". A och J har köpt ett funkishus i närheten av oss och en av deras planer är att göra en utbyggnad. Och eftersom det nya huset har fiskbensparkett så vill de naturligtvis ha fiskbensparkett i utbyggnaden. Så i dag har J varit här och hjälpt till att såga. Vi får åtgälda hjälpen när deras utbyggnad är klar.

Som ni ser på bilden är dammsugaren ett centralt verktyg i parkettläggningen. Det blir rätt dammigt. Och dammet kan fastna i limmet. Så vi dammsuger och dammsuger. Att lägga parketten är kul att damsuga och städa är tråkigt.

fredag 23 oktober 2009

Mer trappa

Vi är helt förälskade i vår trappa och hela kvällen gick vi upp och ner i trappan försiktigt, försiktigt så att trappan inte skulle bli smutsig och att ingen skulle trilla ner. Bild tagen uppifrån. Idag ska trappis göra klar under trappan.

I helgen ska vi lägga mer parkett. Är så sugen på att få ovanvåningen beboelig!


torsdag 22 oktober 2009

Vi är med trappa!

Ja helt klar är den inte, men här kommer första bilderna på underverket.

Trappan blir i oljad ek. Vagnstycket kommer att bli inbyggt och under trappan kommer det bli en vägg så att vi kan ha förvaring där.


När trappan är på plats kommer den att täckas för att undvika slitage. Trist att inte få se den, men eftersom vi fortfarande ska bära en del saker till andra våningen tex. dörrar och parkett så vill vi inte att trappan ska bli nött innan vi hunnit flytta in.


Tyvärr ser vårt hem forfarande ut som en byggarbetsplats med förtejpade dörrar, och dam över allt. Men vi börjar se ljuset i tunneln......

Parkettläggning pågår!

All tid som kan avvaras går till parkettläggningen. Vi har börjat i minsta killens rum. Det går framåt, men inte snabbt framåt Vi limmar enbart parketten och det tar tid att torka så man inte får ett helt golv som glider omkring.


Enligt vår uppgift så ska trappen komma idag. Jippe!
Först sätts trappen dit, sedan ska vi lägga parkett i hallen och sedan kan trappis komma tillbaka och sätta upp ledstång och räcke.

tisdag 20 oktober 2009

Snabb uppdatering

En liten snabb uppdatering. Maken och jag lägger fiskbensparkett för glatta livet. Bilder kommer sen! Det gäller att vara supernogran. Än så länge succé men man vet ju inte rätt som det är kan problemen dyka upp.

Nytt bud om trappan är att den ska komma upp på torsdag.

Vi börjar få färre och färre byggare hemma. Lite finputs på fasaden och sedan ska byggkillarna vara klara. Ellis och röris är här varsin dag denna veckan, men sen ska det förhoppningsvis ta slut. Maken och jag har lovat oss en byggfri månad sedan. Allså en månad då vi inte ska ta in offerter eller ha byggare hemma. Lite eget byggande är dock tillåtet under denna månad.

torsdag 15 oktober 2009

Dagens hanterkare

Vi har i stort sätt varit nöjda med alla hantverkare som varit här förutom, VVS firman som var en underleverantör till byggaren och första golvläggaren men honom gjorde vi oss av med innan han han börja arbetet. I dag kom dock vår nya VVS firma som ska installera elementen och försluta rören till pannan. Han verkar trevlig och som plus i kanten lagade han vår toalett där spolknappen behövdes bytas ut.

Glasmästaren har också varit här och mät för våra inomhusfönser i hallen. Läs mer om dessa här.

Vad gäller trappan vet vi att trappsnickaren är sjukskriven i alla fall denna veckan ut. Problem med ryggen. Om han inte kan jobba nästa vecka skulle han se om han kunde skicka någon annan.

Om någon underar om vi har något kvar på fasaden så är svaret tyvärr ja. Vi har inte sett till någon plåtslagare trots att vi tjatar på byggaren varje vecka. Men imorgon ska det komma en nu och mäta in plåten.

Även ytterdörren är inte insatt men den är vi inte så bekymrad över då vi göra väntar med den nya dörren tills bryggarna är på väg att lämna huset. Vilket borde vara inom en snar framtid...

Bodil

Nu har vi bestämt oss det blir en Bodil, dörren alltså. Vit, massivträ. Att ett så enkelt beslut kan ta så lång tid. Maken ska beställa idag så att vi inte hinner ändra oss. Nu ska jag beställa handtagen, mycket roligare men inte så mycket billigare....
Tidsplan? Två dar lär det inte ta men får vi dem inom tre veckor är vi nöjda.

tisdag 13 oktober 2009

Ingen trapp, och inga dörrar, MEN elutag


Ingen lycka idag heller på trapp och dörr fronten, men vi har fått eluttag i ovanvåningen. Känns som ett stort steg framåt, då el naturligtvis är något som måste vara klart innan vi flyttar upp.

Efter mycket velade (i denna fråga också, vi väljer dock att kalla oss noggranna) där vi gått får enkla vita standard kontakter till super designade (läs dyra) har valet nu fallit på Eljo Renovas svara kontakter. Anledningen är att vi vill ha tidlösa kontakter som går i husets stil. Inte så originellt val i bloggvärlden kanske, men det får vi stå ut med.


Våra Londonlampor har kommit, men Voss är restnoterade och kommer om tre veckor. Synd jag hade sett fram emot att få upp utebelysningen.

måndag 12 oktober 2009

Ingen trapp och inga dörrar

lTrappis kom inte idag heller, men enligt rycket är han i alla fall på benen. Så vi har hopp om att han ska dyka upp denna veckan.

Val av innedörrar börjar bli en fars.
Alla som följt denna blogg vet att vi är förälskade i bovalls dörrar. De så snygga och så dyra. Tills för någon vecka sedan hittade vi inga bra alternativ. Då fick jag tips om dörren Sara från Swedoor.

Vi åker runt på de stora byggmarknader runt om i Stockholm och tittar på dörrar och letar efter dörren Sara. Den finns inte som utställningexemplar. På Swedoors hemsida kan man skicka meddelande till dem. Det har jag gjort och ingen har svarat på tre veckor. Skam den som ger sig, jag vill verkligen se en Sara i verkliga livet, så jag lyckas via den lokala bygghandlaren få fram det hemliga numret till Swedoor och ringer och frågar deras utsäljare; var i Stockholm med omnejd jag kan få se en Sara dörr.Han lovade att återkomma under dagen och han har inte återkommit på två veckor. Sara tar 6 veckor och beställa och skulle vi gilla Sara så skulle vi alltså få vänta 3 månader innan vi skulle få dörrarna…….


Okey, då ger vi upp Sara och börjar titta på dörren Bodil i massivt trä. Eftersom vi nu varit runt och tittar på dörrar i hela Stockholmsregionen så har vi säkert sätt en Bodil i massivt trä, vitmålad, men vi kommer inte i håg det. Men vår snälla lokala bygghandlare sa att han kan ta hem en Bodil till oss och om vi inte gillar den så kan han alltid sälja den till någon annan. Det finna i det hela är att Bodil kan man få efter två dagar enligt Swedoors specifikation.
Vi har inte orkat ringa eller åka förbi bygghandlaren under veckan, men nu 9 dagar efter beställningen åker jag dit för att titta på dörren (och sockeln som ska matcha) och de har beräknade leverans om ytterligare två veckor!

Jag blir så trött! Jag är dubbel för jag vill inte beställa en dörr av ett skitföretag som Swedoor samtidigt som jag inte vill börja leta dörr igen. Dessutom vill jag inte börja leta karm, lister, foder igen.
Märks det att jag börjar bli byggtrött eller….?

Handtag är vi klara med, det blir Arne Jacobsens dörrhandtag. Jag säger bara bilden gör inte detta handtag rättvisa. Något positivt, ska bara hitta en dörr som matchar….

söndag 11 oktober 2009

Kaos- känsliga bloggare varnas!

I måndags gjorde byggarna hål för trappan. Samtidigt var golvläggaren här för att slipas till de nylagda partierna av golv i hall och pojkarnas före detta rum. Till på köpet var elektrikern där och fixade med elen som ska gå mellan ovan och undervåningen (läs så att man kan styra lamporna i hallen både från under och övervåning,en). På något sätt resulterade detta i att elen till badrummet försvann under ett par dagar.

Tillfälig belysning i badrummet.

Vårt badrum ligger med ingång från hallen. Om ni inte har tänkt på detta innan så är badrummet en väldigt central plats i en familjs hem. Om inte så upptäcker man det när man måste lufta barnen ditt för att det är så skitigt, blöt målarfärg mm i just hallen. Den dörr ni ser som är inplastat leder till vårt vardagsrum tillika vårt sovrum just nu. Rakt fram är köket och toaletten är till vänster.

Kan säga att det har varit något opraktiskt. Förutom dörr till badrummet går mån också ner i källaren från vår hall. Där har vi tvättmaskin men också all klädförvaring. Många turer genom hallen blir det på en dag. Men följd att man drar med sig dam och smuts in i kök sovrum mm.
Hallen och pojkarnas rum. Total byggarbetsplats.

I fredags skulle trappan ha kommit på plats men snickaren har ont i ryggen. Förhoppningsvis tillfrisknar trapp byggaren tills på måndag. I första etappen kommer bara trappstegen på plats. Sedan ska golvet på i hallen i ovanvåningen innan räcket kan monteras.

I helgen har vi bara försökt överleva och städa. Hoppas nästa vecka blir mindre smutsig och dammig. Vi lever på hoppet och mantrat vecka 46, vi jobbar på att kunna flytta upp v 46, vi jobbar för att kunna flytta uoo vecka 46......



lördag 10 oktober 2009

Elementen

Sussie frågade varifrån elementen kommer. De kommer från Lenhovda radiatorfabrik.


Elementen kommer att leveras v 46. Så nu har vi ett mål om att vi ska kunna flytta upp och bo på ovanvåningen i slutet på v 46 eller början av 47. Lägesrapport kommer senare idag!

tisdag 6 oktober 2009

Element

Nu när vi har öppnad mellan under och ovanvåningen så börjar elementfrågan komma upp på dagordningen. Det visar sig att det är en månads leveranstid om man vill ha element i "gammal stil" ( Alltså vanlig element). Så det blir att beställa omgående..........

måndag 5 oktober 2009

Håll i taket

Vi har blivit med trapphåll! Lite magisk känsla att nu kunna gå innervägen upp till ovanvåningen.
Det ni skymtar bakom stegen är barnens rum och de stackarna har i två veckor sovit utan dörr och vägg ut till hallen. Igår fick de dock flytta in i vårt sovrum och flyttade in i vardagsrummet Enda fördelen jag kan se att tv nu har den stora tv placerad precis brevid vår säg. Men svart om 4-6 veckor räknar vi med att kunna sova på ovanvåningen.

söndag 4 oktober 2009

Utebelysning beställt

Efter mycket funderade och en ljusarkitekt så har vi nu beställt utebelysning. Ljusarkitekten var briljant och har hjälpt oss jättemycket inte bara med placering av lampor på fasaden utan också med märke riktning av ljus mm. Jag kan nog inte beskriva allt men tanken är att man ska ledas fram av ljuset fram till dörren och ha två punktbelysningar i trädgården. Generellt tycker jag att de varit ganska okunnig om utebelysning när man pratat med personal i lampaffärerna.


Vi har beställt två lampor Voss från Norlys att belysa fasaden på gavlarna.

Samt tre stora London lampor från samma förtag. Med lite tur dyker de upp på tisdag och då kan elektrikern montera upp dem under veckan.

Trädgårdsbelysningen ska vi vänta med tills vi har en trädgård som är värd att belysa.

lördag 3 oktober 2009

Virutell rundvadring i ovanvåningen del 2

Rundvandring nummer två börjar vid den rosa pricken. Klicka på bilden så ser du pilar åt vilken riktning bilderna är tagna. På första bilden syns hållet som de kommer såga upp i veckan. Där kommer trappan att gå. När man kommer upp för trappan så kommer övre hallen ett utrymme vi inte riktigt vet hur vi ska utnyttja än. För att få lite liv i detta rum har vi tagit upp två inomhus fönster som finns mellan vårt badrum och övre hallen. Här ska vi ha fönster av denna typ.

Badrummen kommer vi göra ordning senare.




I den övre hallen finns också en av takkuporna. Vi har försökt få in ljus från olika håll i hallen och nu börjar den kännas ljusare.



Trapphållet igen men nu från 180 graders vinkel. Rakt fram skymtar barnens dörröppningar.




Målaren är klara och nästa steg är golvläggning. Så helgen ägnas åt att mäta och räkna på parkett. Gäller att hålla tungan rätt i mun.

torsdag 1 oktober 2009

Trappa på G!

Nästa vecka kommer vårt trappa. Det innebär att på måndag sågas taket mellan undervåning och ovanvåning och vi får en ingång till ovanåning från insidan.

Har massor av inlägg att skriva och så lite tid........