torsdag 27 augusti 2009

Morgonbild

Fich denna bild via MSM från min man i morse. Taket håller på att läggas och vi håller på att få en skorsten!Tack för alla snälla kommentarer om min arbetstid. Nästa vecka börjar jag nytt jobb med mindre pendlade Jag ska inte klaga, jag har ett jättekul och fascinerade jobb.

Vad gäller hallgolvet har jag gett upp och ringt en golvläggare för konsultation om slipning och i fyllnad av håll för de väggar vi river. Vi fick en prislapp på vad den skulle kosta att bytta golv och den närmade sig nästa 5000 per kvadrat meter.

Jag inser att har man köpte ett hus och bygger om så finns det vissa saker man får leva med. I mitt fall blir det nog hallgolvet. Även om jag hoppas att golvläggare kan hitta ett bra alternativ. Fortsättning på historien om hallgolvet följer....


tisdag 25 augusti 2009

Mer hallgolv

Tack för alla kommentarer! Maken och jag funderar och kliar oss i huvudet. Problemet är att beslutet måste fattas inom de närmaste veckorna.
Jag la också ut mina golvfunderingarbyggahus.se och fick en väldigt intressant kommentar.

"Nu vet jag inte vilket träslag det är, men gissar på ek som var det vanligaste. Ett nyslipat golv där man får bort gulnad lack och träet återfår sin tidigare nyans kan bli en riktig höjdare. V hade ett gammal björkgolv från tidigt 60-tal i rutor uppbyggt av tunna limmade björkbitar med storleken 2-3mm. Det såg för bedrövligt ut med repor, märken och äcklig gul färg. Vi chansade och lät en firma slipa och lacka. Det blev ett helt nytt golv.Det man skulle kunna göra extra om det är ett ekgolv är att blanda i lite vitt pigment i lacken för att få det lite ljusare, men här kan en golvsliparfirma ge lite mera tips.Jag skulle vara rädd om ett sådant golv och kanske fundera på hur jag skulle kunna "designa" om hallen så att golvet passar bättre, lite färg och tapet är enklare att åtgärda."

Tål att tänkas på.

Fler bilder från huset har efterfrågats och det kommer. Just nu muras det skorsten och fixas lite på vinden, så det händer inte så mycket som är bildmässigt. Sedan jobbar jag 9 timmar per dag denna veckan plus 2 timmars pendling så jag är inte hemma så mycket för att fotografera. Återkommer!

lördag 22 augusti 2009

Vad göra med hallgolvet?

Jag har huvudbry med vad vi ska göra med hallgolvet. Helst skulle jag vilja lägga betongplatan Leksand från Marrakech design , men det har maken sagt blankt nej till. Nästa förslag är fiskbensparkett, vilket han är positiv till. Gott så långt.

Vi har fiskbensparkett i hela huset UTOM i hallen och i ett sovrum, där har före ägaren lagt in det klassiska 60-tals rutiga parketten. Parketten är gedigen, 5 cm tjocka (dyr men det struntar jag i, den är ful) stavar. Stavarna är som det ser ut spikade i bjälklagret. Maken, vänner, bekanta och hantverkare är tveksamma till att ta bort golvet (men de tycker inte det är lika fult som jag gör) då det skulle bli så mycket jobb och dyrt att först ta bort det gamla och sedan bygga upp ett nytt golv.
Här ser ni golvet i hallen nederst och övergången till vardagsrummets fiskbensparkett. För en gångs skull kan jag säga att golvet (60-tals parketten) gör sig bättre på bild än i verkligheten.
Jag hatar golvet och kan inte tänka mig att ha det kvar i nuvarande utformning.
Vad göra?
Mörkbetsa det?
Lägga en tunn linoleum matta över?
Ta semester och riva ut det och lägga ny fiskbensparkett?
Alla förslag är välkomna!


Bilder på fönster

Lovade Ika lite bilder på våra fönster då de är sugna på att köpa SP fönster som vi har men inte har någon återförsäljare i deras närområde. Vi valde SP fönster för att vi fick ett bra pris och att vi ville ha svenska trä fönster. Vet inte om det är bättre eller sämre än någon annan. Skulle nog inte kunna skilja våra fönster från liknande modell från Elitefönster mfl. SPFönster vi köpte är väldigt lika de fönster vi hade sedan tidigare.


Någon mer specifik detalj du vill se Ikafotar jag!



fredag 21 augusti 2009

Takpannor och stuprännor, här är resultatet!

Liten bild på takpannor och stuprännor som är på plats på ena sidan av huset. Ser bra ut och färgerna är klockrena ihop. Just på den här bilden ser tegetpannorna inte så glansiga ut.

Mer bilder kommer!

torsdag 20 augusti 2009

Förundrad över färgen på tegelpannor

Vi har valt tegelpannor med stor omsorg. Den tegelpanna vi var intresserad av fanns inte att beskåda i någon bygghandel nära oss, så företaget skickade oss en provpanna som vi kunde titta på . Provpanna ses till vänster i bild.



Till höger i bild ser ni en panna från vår leverans. Kan man se att detta är samma panna? Nej, det är inte solen, ljuset mm som gör skillnaden.


Inte så att vi är missnöjda med färgen, men lite förvånade. Igår ringde jag Monier som tillverkar pannorna för att fråga. Först kollade hon att det var rätt leverans, vilken inte var så svårt, då vi typ är de ända i Sverige (nåja över Skåne) som köpt denna tegelpanna i år. Sedan sa hon att de kan skilja lite i färg och att man därför ska blanda tegelpannor från olika pallar och det fårtår vi. Men den panna vi fått i leveranse är ju glansig och nästa silverfärgad. Kommer den mattas, ändra färg eller.....? Är den behandlad med något som kommer att försvinna? Det kunde hon inte svara på, men hon sa att hon blev lite orolig när jag sa att den var glansig, för det ska den inte vara . En säljare ska ringa till maken idag och se om han ska ta sig en titt på papporna.

Som sagt vi är inte direkt missnöjda, men med tanke på att vi val färg på takplåten utifrån färgen på tegelpannorna (provpannan) och grundfärg utifrån färgen på plåten så blir man ju lite förundrad. Färgkoden på tegelpannan kunde jag få av damen på monier, men jag sa det var nog liks bra att låta bli eftersom jag inte vet om det är färgkoden på provpappan eller pannorna som har leverats.


Själv tror jag att den är behandlad men något skyddande eller att det är någon form av överskotts färg. Men jag vet inte för jag vet egentligen inte hur man i detalj tillverkar tegelpannor. Skulle va kul att veta. Någon som vet?


onsdag 19 augusti 2009

Hopptest på ovanvåningen

Vi hade kvalitetsansvarig här i förigår. Innan VVS killarna var här kvalitetsansvarig hela tiden varit nöjd med hur bygget framskridet. Efter VVS killarna framfart med borren, har han haft synpunkter på hur rören på ovanvåningen är dragna och hur stora hål de gjort i takstolarna. Detta har nu byggfirma åtgärdat med förstärkningar av takstolar mm. Tur att de från samma firma så de kan slås om fakturan för extraarbetet. Antar att byggherren inte är så glad på VVS killarna men det är inte vårt problem.

Så nu var det dags för en ny inspektion. Och provhoppning för att se att golvet håller och inte svajar. Golvet svajade ej, men däremot upptänkte han att ett par av takstolarna ligger 1 cm högre än de andra och därmed blir golvet snett. Byggarna ska åtgärda detta. Sedan kommer kvalitetsansvarig tillbaka och förhoppningsvis godkänner golvet så att byggarna kan stänga golvet däruppe.

I början av vårt bygge förstod jag inte riktigt vad en kvalitetsansvarig gör. På många forum och bloggar verkar kvalisteansvarig vara någon person som måste ha (och betala för) men inte har så mycket användning av. Vi har haft jättemycket nytta av vår. Dels känns det skönt att ha någon som objektivt och kunnig och som kan kolla att byggarna gör rätt, dels hjälpa till vid kluriga frågor. Vår kvalitetsansvarig är helt skild från byggfirman och det känns också bra.

tisdag 18 augusti 2009

Fru Vilmas hus på hemmakanalen.se

Vilken ära! Jag är helt förstummad. Återkommer när jag fått talförmågan (eller skrivförmågan) tillbaka!

Läs mer om min blogg och de andra 9 spännande bloggarnahttp://hemmakanalen.se/1.1147728/

Drömveranda

Vi ska bygga en glasveranda på baksidan ( dock ej ett prioriterat projekt i nuläget), och maken och jag har funderat på (drömt om) hur den ska se ut. Maken har surrat något om glas ner till golvet, gärna öppningsbara, medans jag har varit inne på en klassisk punchveranda.

När jag titta in på bloggen Min lilla veranda så hittade jag den perfekta kombinationen. Vilken himmelsk fin veranda. Så genialiskt. Jag blev så sugen på att börja leta fönster, men jag får bärga mig och pricka av en del andra hussaker först.
Bild lånad av: Min lilla veranda

Men visst är den fin?

måndag 17 augusti 2009

Takpannor på G!

Nu börjar byggarna lägga takpannor!

Vilket jobb. 8 man hivar upp takpannor.


lördag 15 augusti 2009

Fönster insperation

Vi har två (egentligen tre om man räknar med att vi ska byta tre fönster i fasaden) projekt med fönster på gång. Ett är på ovanvåningen där dessa skulle passa perfekt.


Tyvärr finns dessa till försäljning i Halland,annars skulle jag ha köpt dem på direkten (intresserade sök på blocket det finns 4 st). Men vi leta vidare eller så använder vi dessa som inspiration och tillverkar ett nytt.
Sedan har maken börja fundera på glasveranda. Där ska vi använda begagnade fönster om vi kan. Tips mottages tacksamt!

torsdag 13 augusti 2009

Klart med trappa

Vi har bestämt oss för trappa och trapptillverkare. Det kommer att bli en blandning mellan denna trappa och trappan som dreamhouse har. Fast om det går vill vi ha elipsformade pinnar, annars runda.
Anledning till att vi måste beställa trappa så tidigt är att vi måste ha exakta mått får trapphålet (för att bjälklagret ska kunna göras klart). Vi måste också flytta en vägg i nedervåningen för att få plats med trappan, samt golvet måste läggas om i undervåningen.

Med golvet kommer ett problem. Jag vet inte åt vilket håll fiskbensparketten ska ligga. Det naturliga vore tycker jag om man såg fiskbenen rakt fram när man kom in i hallen. Detta blir dock tvärt emot hur parketten är lagd i stora rummet. Sedan känns det som att parketten borde vara lagd innan trappen sätts på men också helst efter att trappen skruvasts fast. Detta då skruvarna helst ska fästas i "icke rörligt material" medans trappan snyggast står på parketten.

Å andra sidan är väl vi inte så kristall klara heller för vi vill ha trappan nu men inte för tidigt för att inte slita på den när byggmatrial ska upp på andra våningen men före killarna flyttar upp. Men vi verkar få ihop en bra tidplan med trappis.

tisdag 11 augusti 2009

Velig plåtnisse

Vi har ju nu fått vår grund målade i två nyanser ljusare grå än plåten. Ja, så skulle det vara till plåtslagaren idag meddelade att han bytt plåtleverantör och den nya plåten är i NÄSTAN samma nyans. Grrrrrrr. Till historien hör att vi var tvungen att bestämma oss över en natt i början av juni vilken färg vi ville ha på plåten ( och skriftligen meddela detta enligt det avtal vi har) och sedan dess så har ingenting hänt. Byggaren har lovat att måla om i den nya nyansen om det behövs. Så irriterande! Inte så att den nya färgen är ful eller inte passar till teglet mm men vi hade ju bestämt och fått grunden målad därefter.

Taket ska börja läggas denna vecka så det ska bli spännande. Vi trodde att först skulle de klä in takkuporna och sedan lägga taket men det är tydligen tvärt om.

söndag 9 augusti 2009

Grunden målad

Så här blev grunden. Riktigt bra tycker vi. Ska bli spänna de att se hur det blir med stuprör tak mm. Vi är också jättenöja med färgen på putsen. Det är så fint när solen lyser och ger skuggor på fasaden. Nästa vecka ska vi förhoppningsvis börja mura skorstenen och har vi tur kommer plåtis.

torsdag 6 augusti 2009

Mitt vita hus


Ska målas ett varv till, grunden ska också målas. Men nu är huset vitt och inte grått eller gult längre!

onsdag 5 augusti 2009

Rörigt

De har gått så fort de senaste dagarna. Jag hade tänkt fota när byggarna isolerade klart hela övervåningen och när rörläggaren var och drog alla rör, men plötsligt sa byggarna att de var klara och att de stänger golvet dvs lägger på golvspånet imorgon. Under ligger då rören för el, vatten, avlopp och element. Hoppsan då är de alltså snart klara invändigt.

Men så bra var det inte. Maken har tyckt att VVS killarna är några riktiga lirare. Inte så stringenta som byggarna och han har varit och kontrollmätt varje kväll för att de ska göra enligt ritningarna. Bland annat hade de lagt ett rör för elementen rakt över trapphållet. Inte så smart. Maken (och även byggarna) har tyckt att det varit väldigt många rör och väldigt många hål i balkarna.




Idag när arkitekten var och tittade på huset för att hjälpa till med färgen till sockeln (Leena säger att det heter grunden) så gick han upp på ovanvåningen för att kolla hur det såg ut. Han blev förskräckt av hur många rör de dragit och vilka vägar de tagit framför allt i badrummen där balkarna ligger tätare. Så det blir för byggarna att förstärka upp och de får inte stänga innan kvalitetsansvarig varit och tittat.....


"Våra" tre byggare går på semester på torsdag. Det är dem väl förunnat, då de slitigt med vårt hus i snart 8 veckor. Vi är väldigt nöjda med dem, alltid trevliga och förklarar vad de gör. Nu kommer ett nytt bygglag från samma firma och ska ta vid. Vi får hoppas att de är lika bra.

Två nyanser ljusare

än plåtfärgen blir sockeln. Allt enligt arkitekten som plockade fram rätt färg med färgkod.

tisdag 4 augusti 2009

Hjälp! Ljusare eller mörkare sockel?

Huset håller på att målas vitt. Taket blir grått, men vad ska man ha för färg på sockeln. Att den också ska vara grå är klart, men ska den vara samma grå färg som taket eller ljusare eller mörkare?

Någon som vet?

Vi har till i morgon kväll på oss att välja rätt grå nyans.

söndag 2 augusti 2009

Jag och Zlatan gillar samma stil

Vi har varit i Malmö över helgen. Min mamma fyllde 60 år och hade stor fest. Jättekul!


Lite trött var jag efter att först i fredags åkt flyg från Östersund till Stockholm, därefter packat om och på lördag morgon tagit första flyget till Malmö.

Jag är född i Malmö och det känns alltid lite som att komma hem även om jag inte har bott där på 16 år. Eftersom vi var ganska många som kom resande för att fira mamma hade jag och maken bestämt det för att bo på hotell. Vi bodde på hotell Duxiana ett nytt concepthotell i Malmö. Kan verkligen rekommenderas. Snygg modern design som kombinerats med detaljer från gamla hotellet.




Idag var vi ute och promenerade och nyfiken som jag är, var jag tvungen att gå förbi ett hus som jag så på hemnet i våras. Jag har inspirerats mycket av huset, både utvändigt och invändigt. Exempelvis fick jag iden om de rundade fönster kuporna från detta hus. Tyvärr var trädgården så uppvuxen att det inte gick att ta några egna bilder. Men jag kan väl säga att som vanligt får mäklarna huset att se större och trevligare ut. Jag förstår också varför mäklarna inte hade några bilder på garaget....



Bara ett par kvarter längre bort ligger Zlatans hus. Så vi var ju bara TVUNGNA att gå förbi. Man ser inte så mycket för muren täcker det mesta, men vilka snygga franska balkonger! Och vad har Zlatan? Takkupor med runda överkant.



I morgon bär det av till Uppsala, så jag får i alla fall sova hemma. Trappsnickaren kommer också imorgon och det ska bli spännade. Maken mäter och mäter för att trapp och badrum ska få plats. Än så länge har vi cm på vår sida. Det positiva med det felmäta huset är att huset är 7 cm längre i verkligheten än på ritningen, och det är positivt för trappen!
PS. Det är klart maken och jag måste ha en dux säng, bättre reklam för än säng än att låta kunderna provsova i den kan man nog inte få. Vi ska bara ha ett nytt sovrum först att ställa den nya sängen i. DS.