fredag 31 juli 2009

Uppdatering planering

Helene frågade hur vi kommer göra med trapp, invändigt mm och jag tänkte därmed göra en lite uppdatering av planeringen. Ingenting går ju i den takt man har tänkt sig ,men vi har hållit planeringen någorlunda. Eller ja byggarna har hållit sin planering medans maken och min ploanering har det varit värre.
Planen var att byggarna ska vara klara med det utvändiga sista augusti och det kommer de att hålla. Invändigt (alltså ledningar uppdragna och isoleringen på plats) ska de vara klara den femtonde august. Troligtvis kommer detta att vara klart nästa vecka då ”vårt bygglag” går på semester.
Maken och jag hade planer på att under juli ytrenovera köket. Detta har vi valt att skjuta på. Anledningen är att vi under stora delar av juni hade vardagsrummet ockuperat och det kännes som om vi behövde få ordning på saker och ting och fortsätta städa innan vi startade en ny byggplats på nedervåningen. Vi har beslutat att vänta med köket till pojkarnas rum där uppe är klara. Då kan de flytta upp och vi flytta in i deras rum. Sedan kan vi ta ner väggen mellan vårt sovrum och köket. Tidsplan? Slutet av hösten.

Det som kommer att hända nu är att vi ska få till en trappa. Vi hade en trappsnickare på besök igår och en kommer på måndag. Trappor har jag stor respekt för och inget vi skulle ge oss på själva.
Dock kliar det i fingrarna på att ge oss på att börja bygga väggar där uppe. Byggarna kommer dra fram ledningar till element mm och lägga på golvspån. Så för oss är det ”bara” att börja bära upp material till innerväggar mm. Ja en lite detalj då vi har ingen trapp…
För att få trappen på plats behöver vi riva en lite vägg. Vore också bra om golvet var lagt enligt den snickaren som var i huset igår. Så det blir nog det första vi måste ta tag i.
Sedan har vi den lilla ”att gör” listan.
Köpa hantag till dörren
Ta in offerter på innerdörrar
Ta in offerter på franska balkonger (där börjar vi få en bild på hur vill ha det.)

Tredje och fjärde kupan på plats

Det börjar nästan bli tjatigt, men här är bilden på den tredje och fjärde kuporna som sitter på baksidan av huset. Imorgon får de sällskap av den femte. Maken var uppe och mätte halva natten så att de skulle sitta på rätt avstånd från varandra (kollade byggarna med andra ord). Så nu väntar vi på plåtis som ska klä in kuporna i mellangrå plåt och att takpannorna ska komma på plats. Ja ,och sedan ska ju huset målas och vår nya dörr sättas i.

Tack för alla snälla kommentarer Imorgon åker jag hem efter en vecka i Östersund. Fin stad som laddar för Storsjö yran eller yran som det hetter lokal. Men jag vill bara hem till mitt hus och min make!

onsdag 29 juli 2009

Andra kupan på plats!

Andra kupan är nu på plats. Denna kupa sitter i lillkillens rum. Undrar om han kommer uppskatta rundingen på kupan eller vara mest intresserad var han ska placera sitt rymdskepp? Jag skulle gissa på rymdskeppet.

Jag kan inte riktigt se mig mätt på kupan så jag lägger ut två bilder på dem.

Byggarna har börjat bygga på nästa kupa som kommer att sitta på baksidan av huset.
Idag har byggarna också hunnit med att provmåla en del av fasaden - i vitt. Nedan ses bild på den vita delen som är målad. Helt omöjligt att avgöra på bild, hur det kommer bli. Denna färg är obruten vit kalkfärg. Maken har fått färgproven på vita brutna färger.


Tanken är att vi ska ha vit fasad, vita fönster, gråblå takpannor, mellangråa suprör och grå sockel. Om någon vecka kommer jag kunna visa bilder på hur det ser ut. Känns lite overkligt av vi snart är där!

tisdag 28 juli 2009

Vi har fått en takkupa

En av fem takkupor är nu på plats. Takkuporna kommer att kläs men grå plåt på utsidan. Jag gillar att vi fick till den runda formen!
På framsidan (den sida man ser på bilden nedan ) kommer det att finnas två kupor och på baksidan tre.


Nu är det bara att vänta på de andra fyra innan huset har fått sin slutgiltiga form. Den kupan som nu är byggd kommer att sitta i vår walk in closet.





Bild från insidan. Här ser man fönsterkupan till vänster och vårt sovrumsfönster till höger. Jag längtar till fredag då jag får åka hem och se allt IRL!

måndag 27 juli 2009

Vi är med takpannor!

I kväll kom en lastbil och lastade av 7 pallar med tegelpannor.


Det blev tegelpannorna som jag skrivit om tidigare Dantegel gråblå.
Jag är övertygad om att det kommer bli så snyggt. Vet tyvärr inte när de kommer börja lägga tegelpannorna, men nu finns de i alla fall på våra ägor.

Imorgon ska byggarna börja bygga takkupor och muraren ska komma och fixa till skorstenen. Så snart kan vi nog börja elda i vår öppna spis igen.

Yes,Yes,Yes

Vi verkar ha fått en bra trappoffert från en snickare som förstår oss! Har vi tur kan vi alltså på ett smidigt sett komma upp på ovanvåningen redan i början av september.

söndag 26 juli 2009

Det blir en spännande vecka

Nu är byggarna färdiga med putsandet och ev. börjar de grundmåla i nästa vecka. Byggarna ska också börja bygga våra 5 takkupor, en dag per kupa trodde de att det skulle ta.

Muraren ska också komma och mura upp skorstenen och elgubben kommer och drar upp elen till övervåningen.

Tyvärr har jag börjar jag jobba denna vecka och inleder stark med en tjänsteresa norrut. Men maken har lovat att ta många bilder och skicka till mig.

fredag 24 juli 2009

På spaning efter franska ballkonger

I går strossade maken och jag runt på Östermalm och spanade in franska balkong räcken. Vi vill ha något enkelt men lite roligt och som ska naturligtvis ska passa in med huset. Just Östermalm är kul för att husen ofta är utsmyckade och väldigt välbevarade.



Den här gillar jag för att den är enkel men lite rundad.



Den sista blev jag tokförälskad i, men den är nog lite väl utsmyckad för vår smak.

onsdag 22 juli 2009

Byggstrejk och kvalitetsansvarig på besök

Igår var en händelserik dag må jag säga. Det började med att byggbossen kom och sa att om han inte fick betalt skulle de lägga ner arbetet. Vi stod som fågelholkar eftersom vi betalt alla räkningar, och i tid. Det visade sig vara ett missförstånd, men kändes ändå ganska olustigt. Enda minuset hittills till byggfirman som vi för övrig är mycket nöjda med.

På eftermiddagen kom kvalitetsansvarig förbi. Han brukar komma förbi en gång i veckan och titta till bygget. Han är också nöjd med kvaliteten på byggjobbet och hur bygget fortskrider. Vi passade på att fråga en del frågor om stolpar och reglar.

Har vi riktigt tur har vi hittat en trappis. Vi hoppas så på att han ska ge ett hyfsat pris då han verkade så bra. För övrigt har vi besökt badrumsaffären för att diskutera planlösning i badrummen där uppe. Hade hoppats att detta kunde vänta men byggarna ska börja dra rör om någon vecka. Vi fick god hjälp men badrumsfunderingarna kommer att komma i ett separat inlägg senare.

Mitt stora jobb just nu är att fundera på och ta reda på vad vi ska göra med de tre stora fönstren i nedervåningen som inte är bytta. Byta ut dem? Sätta någon form av spröjs. Ur miljösynpunkt är jag lite anti att byta ut helt felfria fönster, men estetiskt måste något göras. Bild på två av fönsterna syns nedan där man också kan se hur fönstret ovanför blir isatt.

måndag 20 juli 2009

Tjuvtitt på ytterdörren

Idag har vi tjuvtittat på ytterdörren, dvs. vi har öppnat förpackningen den kom i och sedan försiktigt förslutit den igen. Den såg lika fin ut i verkligheten som på bild om än lite dammig. När den kommer på plats vet jag inte, just nu fin putsar byggarna kring fönster och målar takfoten.

Att byggarna skulle måla takfoten idag gjorde att vi ånyå fick ta ett av de svåra besluten. Ska takfoten vara helt vit eller bruten vit. Efter två timmars vånda blev det-vit.

söndag 19 juli 2009

Ett fönster och en altandörr på plats!

Vi har varit borta från bygget några dagar för att få lite avkoppling. Det sliter ganska hårt att leva i (och i vårt fall under) en arbetsplats fram för allt när man har två barn. Tack och lov har våra snälla grannar erbjudit oss sin gräsmatta, så att pojkarna kan vara där och spela fotboll. Vår tomt går det inte att leka på i nuläget.

Väl hemma fann vi att vi fått ett nytt fönster i undervåningen. Byggarna har flyttat ett fönster från långsidan till kortsidan....

Och där fönstret tidigare satt, sitter nu en altandörrar. Just nu är altandörren täckt med plast, men den ska väl titta fram snart.

Maken håller i drömmarna på att bygga altanen, men jag försöker realitetsanpassa honom genom att säga att det finns typ en våning att inreda innan det blir något altanbygge.

torsdag 16 juli 2009

Mitt hus, Min baby

Igår gick en av våra grannfruar förbi huset. Det är en dam i 80 års ålder som har bott i området sedan 50- talet när hon och hennes man byggde sitt hus.

Oh vilket fint hus ni kommer att får sa hon. Vem har kommit på iden till detta vackra hus? Min man och jag sa lite stolt,” vi tillsammans med arkitekten”. Hon fortsatte med att berömma formen på den nya våningen, de franska balkongerna och fråga om färgval på putsen och takpannorna. Hon avslutade med att säga ” alla grannar säger att det kommer att bli så stilrent och vackert hus”

Både min man och jag kände oss som stolta föräldrar.

måndag 13 juli 2009

Jag vet vem som vinner stora byggslaget.

Nej, det är inte så att jag har någon förhandsinformation. Men igår var maken och jag i Barkaby där husen från byggslaget står uppställda. Jag tycker programidén är ganska kul, även programmen ibland varit sådär. Tomas och Simon gör sig heller inte som elaka domare. De ska vara snälla mysfarbröder.

Eftersom husen ska flyttas till södra Stockholm och säljas har de visning varje lördag och söndag. Jag vet inte om jag var så imponerad av designen eller utförande när man på plats kunde titta på alla detaljer. Husen ser mycket större ut i tv än de är i verkligheten och det som känns konstigt är att hallen verkar vara det största rummet. Och det finns bara två sovrum, ett föräldrarsovrum och ett barn sovrum

Jag undrar dock om de kommer få något av husen sålda. Vem vill köpa ett hus där redan glada amatörer under tidspress varit framme?

Missförstå mig inte jag fattar att de gjort ett hästjobb under tidspress, men att köpa det…..?

Hursomhelst så är svarta lagets hus outstanding. Både vad gäller kvallite och utförande. Snyggast var svarta lagets sovrum.
Röda lagets hus var mest rörigt och plottrigt och otrolig dåligt underarbete. Så jag säger svarta laget vinner!

söndag 12 juli 2009

De franska balkongdörrarna på plats

De franska balkongdörrarna är på plats! De sitter i var sitt av pojkarnas nya rum. Det kommer att bli ljusa barnrum med en fransk balkong och ett fönster i kupa i vardera rum. Det är så kul att kunna gå fram till dörren och titta ut och verkligen få en känsla för hur det kommer att kännas när det här är färdiga rum. Maken har just nu tagit en tidning med sig upp i den nya ovanvåningen och sitter och läster där för att ”insupa känslan” av vårt nya sovrum.
Vad gäller takstolarna och fönsterplaceringen verkar det ha löst sig. Tack för alla uppmuntrande kommentarer! Jag tror och hoppas att alla problem med dem nu är lösta.

lördag 11 juli 2009

Mer problem

I går kom byggaren ner och sa att han var tvungen att prata med oss. Jag fick hjärtat i hals gropen och trodde att nu har de hittar fukt eller mögel (min stora skräck).

Men det var de felmätta ytterväggarna som spökade igen. De kan inte få till fönstren på exakt samma djup som fönstren på nedervåningen utan det kommer skilja ca 2 cm.

Jaha, vad ska vi göra då?
Kommer detta överhuvudtaget att synas på våra tjocka väggar en våning upp och med fönster som är förskjutna?
Hade vi märkt någon skillnad om byggaren inte sagt till?

Det är lite svårt att föreställa sig hur detta kommer påverkar utseendet på huset efter putsning mm, när man går runt och kikar på bygget. Arkitekten ligger inte direkt på plussidan den här veckan. Vet inte om det är bra eller dåligt att han är på semester och att vi därmed inte kan få råd om 2 cm kommer göra någon skillnad.

Alla dessa små beslut som tillkommer under byggets gång hade jag gärna sluppit ta. Vi har ju inte själva kunskapen att se helheten när byggarna måste flytta en balk eller ut fönstret 2 cm. Som tur var kvalitets ansvarig här i förra veckan och kommer väl förhoppningsvis nästa vecka och han borde ju ha koll.

torsdag 9 juli 2009

Byggupdate och första problemen

Efter vår lilla tripp till Västkusten, var vi naturligtvis jättespända på hur bygget framskridigt. Det visade sig att byggarna hade haft lite problem. Huset är 14 cm längre och bredare än vad det är på ritningarna. Kan kanske inte låta mycket, men med specialbeställda takstolar med 16 cm överhäng m.m kan det bli problem.

Fast det är inte överhänget som blir det största problemet, utan vår vinkel där takstolarna från huset ska möta takstolarna i vinkeln, se bild nedan.

Det var tydligen väldigt knepigt att få ihop vinkeln. Efter flera långa diskussioner verkar det dock ha löst sig, så att det både ska se snyggt ut på utsidan och insidan och ha en bärig konstruktion. Maken satt och räknade igår fram och tillbaka och vi ska förhoppningsvis inte förlora någon boyta.

Det andra problemet det för med sig är att de inte kan sätta de yttersta takstolarna längst ut, utan sju cm in. Detta för med sig att byggarna var tvungen att riva gavlarna och bygga upp väggen på nytt. Jag måste säga att jag tycker byggarna knorrar väldigt lite med tanke på vilket extra arbete detta har inneburit.

Av förklarliga skäl, har byggarna inte hunnit sätta in några nya fönster i nedervåningen. Så vi kan inte börja fixa med köket.

Fönstren har kommit och allt verkade frid och fröjd tills vi insåg att vi (jag) beställt två högerhängda franska balkongdörrar istället för som det är på ritningen, en högerhängd och en vänsterhängd. Det är helt och hållet mitt fel, men till mitt försvar skulle jag vilja säga att det inte stod något på fönsterspecen att de skulle vara olika. Och maken såg det inte heller ,förrän vi kollade igenom fönstren och stämde av dem med byggritningen. Fondamenta skulle se om det gick att ordna med ett byte, annars får vi nog leva med det och köpa en ny dörr i ett senare skede.

Dörren har kommit! Den ligger väl paketerad i en träram och vi vågar inte plocka upp den förrän vi byter ut den gamla. Så sorry, inga bilder på den i nuläget. Vi har dock glömt att köpa handtag så det måste vi fixa.

Det känns i alla fall skönt att ha både dörr och fönster på plats och att den inte blev några förseningar.

Det vi ska koncentrera oss nu på är att försöka hitta snygga franska balkongräcken, bestämma vad vill ha lampor ute och gå vidare med de tre bästa trappofferterna.

Så fast det är semester är vi fullt sysselsatta!

onsdag 8 juli 2009

Dörrfetischist

Maken och jag har blivit dörrfetischister. Nu i helgen tog det sig uttryck i att vi var tvungna att åka 60 mil för att se Bovalls dörrutställning på plats i Bovallstrand. Dörrarna är så vackra! Maken blev helt hög och jag gick runt och klappade på alla fina dörrar. Det var knappt att vi ville åka hem igen.

Det vi tittar på nu är innedörrar, vår ytterdörr (från Bovalls såklart) kommer imorgon. Vi fick många tips, goda råd och idéer. Om ni passerar förbi västkusten i höjd med Smögen är Bovallstrand verkligen ett ställe jag rekommenderar. OBS! En varning utfördas. Dörrarna är starkt beroendeframkallande. PS. Vi är inte helt galna. Vi passade på att hälsa på min lilla kusin som bor helt underbart vackert i en närbelägen by vid havet. DS.

lördag 4 juli 2009

Fönstren har kommit

Fönstren har kommit!
Idag kom fönstren. På dagen som det var bestämt. Jag är så lättad med tanke på alla bloggare som haft problem med försenade fönster och skadade fönster. Vi har inte packat upp alla fönster än, men emballagen är hela. Företaget vi beställde fönstren från heter Fondamenta. Internetbaserat företag som säljer Spfönster. Har hela tiden varit smidiga att ha att göra med och var definitivt billigast. Jag kan verkligen rekommendera företaget.

torsdag 2 juli 2009

Välkommen till vårt sovrum!

Alla taksolarna är nu uppe och fastspikade. Det som är kvar är vinkeln ut. Vinkeln ska tydligen vara rätt klurig att få till.

Ett annat problem är att det ligger en balk som redan idag håller vinkens takstolar och den är högre än de nya takstolarna. Men byggarna löser nog detta på bästa sätt. Byggarna verkar inte oroliga. Och vi har fullt förtroende för byggarna ,de verkar veta vad de gör. Till och med min man, som annars vill ha koll på allt litar helt på byggarna och går omkring och myser och uppdaterar sig. Hoppas denna känsla håller i sig.

På bilden ovan ser ni vad vi ska ha vårt sovrum. I bakgrunden skymtar vinkeln Jag måste nog tillstå att det är lite arbete kvar innan vi kan flytta in....

Toppen på!

Dagarna går så fort och ibland är det svårt att hinna med att dokumentera allt. "Toppen" på takstolarna kom på i förgår och igår spikade byggarna takpapp så att det nu inte kan regna in... i alla fall inte uppifrån.

Jag är glad att det inte är min man som står och balanserar på taket efter en 12 timmars arbetsdag. Idag river det resten av taket och i skrivande stund håller de på att lyfta på takstolarna.
Vi måste utrymma vårt sovrum till ikväll ,då DHL har bekräftat att fönstren ska komma imorgon. Nej vi ska inte förvara fönstern i vårt sovrum, men byggarna ska vid tillfälle (förhhopningsvis i helgen) sätta in ett nytt fönster och altandörr i vårt sovrum som är påväg att bli en del av köket. Om vi har tur kan vi börja renovera i köket nästa vecka.
Vi måste ha valt plåtfärg till på måndag... typ grå till de gråblå tegelpannorna.
Sedan kommer vår dörr nästa vecka. Det ska bli jättespännande!