onsdag 29 april 2009

Köpa byggvaror på nätet

Efter balkongdörrsletande är det dags för våran fönsteroffert. Dyrt,dyrt dyrt med fönster och därmed attraktivt att ta in offerter från företag som säljer via Internet Ni som har erfarenheter av tex Varbergs trä och byygahem.se kan väl skriva en kommentar Någon annan nätaffär ni rekommenderar?

tisdag 28 april 2009

Emalj

Emalj istället för kakel använde de i Nyttläge igår. Häftigt matrial. Kan skrivas på och därmed helt idealiskt att göra en stor snygg komihåg tavla av. Ganska häftigt matrial.


Företaget som tillverkar emaljen heter Enamello


måndag 27 april 2009

Jippi! Vårt bygglov är klart.

Enligt det mail vi fick från handläggaren i morse har hon lagt bygglovet på brevlådan. Så skönt då kan processen rulla vidare. Balkongdörr letande går faktiskt bra. Vi ska ha en dubbeldörr som är totalt 140 cm bred och 210 hög i antik/klassisk stil. Och det verkar fixa sig men en leveranstid på 6 veckor.

lördag 25 april 2009

Hjälp, jag letar altandörr!

Igår insåg jag att vi kommer att behöva en altandörr ganska snabbt. Typ inom 6 veckor. Detta för att byggarna kommer att börja med förstärkningen av hjärtvecken inomhus för att sedan göra de två öppningarna som ska bli ett nytt fönster i nedervåningen och en altandörr. Problemet är att vi ännu inte har beställt altandörren så den måste beställas bums alt hitta någon som kan levererad den bums.
Tacksam för tips om snygga altandörrar i gam al stil med snabb leveras (som ni hör har jag inga krav).

torsdag 23 april 2009

snygga badrum

Jag är på kurs hela veckan, där av de sporadiska inläggen. Men här kommer lite badrumsbilder.







söndag 19 april 2009

Nytt fantastiskt hus till salu!

För 20 miljoner kan detta stilrena hus bli ditt. Helt fantastiskt hus men flera terraser i olika plan.



Kolla in kajutan i nedre plan.

som syns bättre här....


Ooc är en gillestuga!




En helt fantastiskt trädgård ingår!

lördag 18 april 2009

Ytterbelysning

Vi har så smått börjat titta på ytterbelysning, börjar bli dags att bestämma sig, eller i alla fall var belysningen ska sitta. Jag gillar dessa lampor från Norlys. Koppar är väldigt fint Vi har koppar rännor som vi tyvärr kommer att vara tvungna att ta ner, men kopparlampor är så snyggt. Tyvärr är det så att alla lampor inte görs i koppar. Modeller ovan heter Paris.
Här kommer min favorit Karlstad.

Som också finns i svart.


Detta är makens favorit. Ja, den ska alltså inte sitta på fasaden utan vara i trädgården.



fredag 17 april 2009

Veliga Vilma, planering

Vi är inte så veliga personer som man kanske skulle kunna tro från den här bloggen. Velandet har inte bara gällt takets utformning utan även hur byggandet ska gå till.

Vi har hela tiden valt mellan två sätt att bygga. I lösvirke med byggfirma eller med taklyftar firma. Fördelar och nackdelar med på har jag blött fram och till bak och det kan ni läsa om mer här.

I augusti skrev jag ett inlägg om av vi tvärsäkert skulle anlita en byggfirma till att göra hela jobbet. I december skrev jag lika tvärsäkert ett inlägg om att vi bestämt oss för en taklyftar firman. Vi var två dagar från att skriva kontrakt. Nu vill jag meddela att vi är tillbaka till en byggfirma.

Sedan i december har följande hänt.
Januari var vi runt och pratade med en massa familjer som hade gjort taklyft. Vi fick jättebra tips och mycket att fundera på. En familj fick vi jättebra kontakt med och väldigt handfasta råd(de är för övrigt helt klara med sin ovanvåning som ser jättefin ut). Vi har tex. redan anlitat den grävare som de rekommenderarde.

De sa så här:

Om vi skulle göra om sitt taklyft så skulle de

1. Dränera innan vi putsar. Det hann vi inte, men man bli så ledsen när det kommer lite smuts på ens nyputsade väggar.


2. Vi skulle ha valt ett masard tak istället för ett valmat tak. Mycket billigare och framför allt blir efterarbetet billigare. Det valmade taget hade fört med sig så mycket extra kostnader.

3. Låtit den byggfirma de anlitade lägga en offert på bygget. De var helt övertygade om att i slutändan skulle det ha blivit billigare med en buggfirma.

Punkt två diskuterade vi mycket med familjen. Framför allt jag var skeptisk till att lämna funkishus iden som jag älskade. Mina argument att huset skulle komma att se ut som en svamp avfärdade de med tips om hur man förvillar ögat. Maken vill ha ett hanterbart projekt. Mardrömmen är att stå mitt i men en vind som vi vill renovera men att alla pengar stadigt går åt till något annat som tar lång tid, inte syns och är dyrt…..

Dräneringen hade vi ju redan tänkt oss att göra innan så den satte vi igång med. Det är så skönt nu efteråt att den är klar och även om trädgården inte skulle få något skönhetspris så ser det rätt skapligt ut (bilder kommer i helgen)

Punkt två tog mest tanketid. Vi hade ju bestämt oss för ett funkishus. Vi vill inte ha ett för ”romantiskt hus” utan mycket rena linjer. Fast ni som har följt bloggen vet att jag vill ha lite dekoration på dörrar mm….

Men det var nog först när vi fick kontakt med byggaren som allt lossnade. Han sa redan tidigt att han nog skulle kunna ge oss ett bra bud (och detta helt vitt) som var bättre än takfirmans. Han kom också med idéer och synpunkter. Och budet är så bra att för samma summa som den bästa (eller nästbästa prismässigt) skulle ha så får vi nu ny våning med massard takt ,putsad fasad, taket pålagt och all plåt gjort. El, vvs uppdraget till ovanvåningen och fram till element mm och golvspånet pålagt.

Det kommer säkert att bli en massa problem och ett av problemet är ju att vi vill komma igång med det vi ska göra själva på ovanvåningen medans byggaren inte kan garantera ett visst datum när ”insidan”(dvs. som byggaren ska göra) ska vara klart då som han beskriver att byggarna jobbar ute när det är fin och inne när det är dåligt väder. Det låter väl rätt logiskt. Vet inte längre vad jag ska önska i väderlek här framöver.

När börjar bygget då? Ja, när alla papper med bank, bygglov kontrakt med firman är undertecknade. Men han står klar att börja om några veckor. De kommer att börjar på nedanvåningen med att förstärka upp hjärtvecken. Så i helgen ska vi rensa ut garaget så att vi har någonstans att ställa soffa sideboard mm, för det lär bli rätt rörigt på neder våningen.

Trevlig helg!

Bygglovs fortsättning

Min man pratade med bygglovstantenoch fick klart för sig vad exakt de vill ha. Maken ringde sedan arkitekten som sa att det där tar en halvtimme och sedan tar jag en promenad med hunden och lämnar in det på kommunen. Skönt, då vet vi att bygglovet är klart i nästa vecka och vi kan sätta igenom med alla papper för att slutföra vårt banklån och sedan kan byggarna börja.

Bygglov inte så lätt

Idag ringde jag till kommunen igen som hade tittat på vårt bygglov. Nu visar det sig att man inte få ha mer än 1/3 dela av taket som takkupa. På ena sidan går det bra men på den andra går det inte an av någon anledning.

Maken som är hemma och VABar började mäta med linjalen och han kan inte få det till att vi skulle ha så mycket takkupor. Sedan saknades det att takkuporna inte är inriktade från sidan på kortsidan (!) och detta måste rättas till.

Inget som inte går att ordna, men det känns som om tiden bara går. Maken ringer kommunen för att diskutera och sedan blir det väl att arkitekten. Fortsättning lär följa….

onsdag 15 april 2009

Det lönar sig att tjata

Jag har i dag ringt kommunen om bygglov för femtioelften gången. Fortfarande ingen handläggare, men idag förbarmade sig den som svarade och tog vårt fall i högen och sa att vi skulle få besked innan helgen. Så tyvärr måste jag nog säga att det lönar sig att ringa och tjata. Skönt att det nu rör på sig i alla fall.

söndag 12 april 2009

Trappräcken

Börjar fundera på trappräcken så här i påsken. Det finns många fina... Som det här i funkismodell.....
Eller detta som jag gillar allra bäst




En svensk variant...
Mittenräcket kommer från USA, men det borde gå att få någon snickare att tillverka ett liknande.

torsdag 9 april 2009

I väntans tider

Pyssel, pussel, men inte påskpyssel. Vi åker bort under stora delar av påsken så påskpusslet har blivit minimalt. Däremot läser vi papper och försöker jaga på kommunen. Hur lång tid ska den har kompletteringen ta?
Så fort den är klar kan vi skriva kontrakt med byggaren och få allt klart med banken, men innan dess råder lite vakuum igen. Vi vill inte sätta igång med en massa projekt (läs maken) och vi kan inte beställa fönster dörr mm innan pappret har kommit. Kanske är vi lite paranoida, som inte vågar sätta igång men man vet ju inte…. Fast nu läggs vecka på vecka….

Glad påsk på er alla!

lördag 4 april 2009

Copacabana Palace

Är ett helt fantastisk hotel där just nu Kronprinsessan Viktoria bor. Jag har själv inte bott på hotellet, men när vi var i Rio var vi i deras poolbar varje kväll. Anledningen? Det var det ända stället i hela Rio där vi fick anständig mat. Brasilien är ett fantastisk land men de två gånger jag har varit där har maten varit usel.

Hotellet är helt fantastiskt vacker och vi har faktiskt talriktmotiv från hotellet, med motiv från hotellet på 30 talet. Om jag någon gång ska åka tillbaka till Rio vill jag bo där.
Njut av bilderna!Denna bild har vi som underlägg!
Poolområdet helt fantastiskt på kvällen!


Skulle kunna tänka mig ett av dessa rum...




Mer romantiskt än så här blir det nog inte.
Tyvärr kunde man inte lagga ner en bild på hotellts framsida men gå in och titta på http://www.copacabanapalace.com











fredag 3 april 2009

Trapproblemet verkar ha löst sig


Maken var i går på besök hos SSC lokala återförsäljare. Var tydligen ett jättebra möte och maken fick provgå i olika trappor med olika steghöjd och trappor med olika bredd. De räknad (igen) på hur mycket plats trappan behövde och det ska gå att få in det på den plats vi vill. Skönt då har två av varandra oberoende trappspecialister sagt att det går. Trappan kommer att vara helt i ek. Näst efter putsen har trappan varet ett stort problem .

Referenser

I veckan har maken och jag ringt runt och kollat referenser. Vi f ick firman från en annan familj som gjort ett taklyft, men nu tog vi in ytterligare 5 referenser. Alla är positiva och alla har gjort stora tillbyggnader med firman. Firman håller tiden, ska vara lätt att kommunicera med, ha duktiga arbetare, och åtgärda fel saker som man inte är nöjd med. Negativt att de sista 5% av bygget kan dröja innan det åtgärdas tex. om något är i restlager och ska sättas dit när arbetarna lämnat bygget. Maken håller på att kolla deras finanser. Så nu blir nästa steg banken (bör enligt maken inte ta så lång tid, vi har ju pratat med dem tidigare) och att kommunen får ändan ur vagnen och tar sig en till på vår komplettering.

Jag är lite irriterad på kommunen. I en månad har vår ansökan legat och väntat. Varför tar det så lång tid? Vi betalar ju både skatt i kommunen OCH avgift för bygglovet och det är en liten komplettering. Jag är dock inte så orolig för att det inte skulle gå igenom. Vi håller oss inom detaljplanen, men man vet ju aldrig…..

onsdag 1 april 2009

Mer kakel

Hittade det perekta badrumskakel (enligt mig) på byggfabriken. Så enkelt och så snyggt. Ett golv jag är säker på att vi inte skulle tröttna på.