torsdag 29 januari 2009

Georg Oddner

Jag är på konferens på hotell Clarion sign i Stockholm. Hotellet var rätt hyppat när det öppnade förra året och det är kul att få komma hit. Mest intressant tycker jag fotokonsten är. En av de tavlor jag fastnade för är Georg Oddner Wikipedia skriver

Georg Mirskij Oddner, född Georg Ohlsson 17 oktober 1923 i Stockholm, död 7 oktober 2007, var en svensk fotograf, manusförfattare, jazzmusiker och trumslagare. Han var en av Sveriges största 1900-talsfotografer. Han var en av grundarna av bildgruppen Tio fotografer.

Oddners mor var en gladlynt ryska vid namn Julia Karabonowa, medan fadern, Carl E Ohlsson var en något mer allvarlig person, som arbetade som
läroverkslärare.
Han tydde sig tidigt till musiken, på bekostnad av bland annat studierna. Han tog aldrig
realexamen, utan blev istället jazztrummis i Putte Wickmans sextett. Utöver det arbetade han på ett försäkringsbolag och läste kvällskurser på Konstfack.
1950 bestämde han sig för att lämna Sverige, sålde alla sina tillhörigheter för att köpa en enkelbiljett till USA och satsa på fotografin. Med hjälp av ett introduktionsbrev från Sten-Didrik Bellander lyckades han få arbete som assistent till den världsberömde New York-fotografen Richard Avedon. Oddner kände sedan tidigare till Avedon och hade flera år tidigare börjat influeras av dennes fotografikonst.
Han återvände emellertid snart till Sverige, där han
1952 bosatte sig i Malmö och öppnade en egen fotostudio. De främsta områdena han sysslade med under den tiden var reklam, mode och reportage. Efter ett uppmärksammat reportage om Sovjetunionen i tidningen Veckojournalen erbjöds Oddner medlemskap i den exklusiva fotogruppen Magnum, men avböjde detta erbjudande.
Som första fotograf fick han
1957 ställa ut på Malmö konstmuseum och 1958 följde Lunds konsthall.

En fotograf jag skulle vilja veta mer om och se fler bilder av.

tisdag 27 januari 2009

Vakuum

Det känns som om vi befinner oss i ett vakuum eftersom vi väntar på de nya husritningarna. Arkitekten hade mycket att göra och han sa redan när vi träffade honom att han inte kommer att kunna börja arbeta med dem förrän nästa vecka. Efter att vi har fått ritningarna kan vi få en slutoffert och skicka in för kompletteringen av bygglovet.
Vi har dock bestämt att under februari ta ner våra träd och i mars dränera om grunden. Så lite på väg är vi…..

Vad gäller teglet ska vi försöka hitta ett hus med det blådämpade teglet. Tack Leena för ditt tips! Vad gäller begagnade tegelpannor har jag svårt att se hur jag ska få med maken på den iden, men detta beslut känns inte så akut. Så nu väntar vi och väntar…..

Utmärkelse

Jag har fått en utmärkelse av Taklyftet. Vad glad jag blir!

Så lite regler:
1. Den nominerade får lägga upp bilden på hans/hennes blogg.
2. Länka till personen du fick den ifrån.
3. Nominera minst 7 st andra.
4. Länka till dem i inlägget.
5. Lämna ett meddelande på den nominerades blogg.

Utmärkelsen går vidare till

By the sea i Toseberga, det är alltid lika roligt att läsa hennes blogg.

Charlottas hemmaplaner, för hennes fina blogg, där vi nu får följa inflyttningen i det nybyggda huset.

Villa Elvin, kul blogg om ett taklyft.

Lundins nya hus, Maria håller andan uppe bloggar vidare på sin roliga blogg, även sedan de flyttat in i huset.

Easy living, för hennes trevlig och nystartade blogg.

Small town style för deras inspirerande blogg om renovering och utbyggnad av ett sekelskifteshus.

Adrians backe för deras trevlig och inspirerande blogg.

söndag 25 januari 2009

Allt taktegel är inte tegel

Har jag förstått. En del är betong. Vår arkitekt avrådd oss från betongpannor då det är mer ”liv” i tegelpannor. Jaha så vi, hur vet man vad som är tegel eller betong? Så idag fick vi åka till bygghandeln och studera. Vet inte om vi blev så mycket klokare. Det är ju svårt när man står där med en tegelpanna att föreställa sig hur ett helt hus kommer att se ut.

Helst vill jag ha ett svart bandat plåttak, men det blir dyrt. Arkitekten varnade för att svarta betongpannor kan kännas tungt. Men rött kan bli väldigt rött.

Å andra sidan, mitt favorithus just nu har röda tegelpannor. Men det har ju legat ett tag på huset och åldrats vackert.


Jag har hittat en som verkar intressant. Moniers blådämpad.

Jag har inte sätt den i verkligheten, men den ser lovande ut på bild. Helst skulle jag vilja se ett helt hus med denna takpanna som kommer från Danmark. Jag får ringa tillverkaren i morgon. Är det någon som har sätt ett hus med denna färger eller känner någon som har lagt tak med denna takpanna, så tipsa mig gärna. Tips om andra snygga takpannor mottages naturligtvis också!


lördag 24 januari 2009

Arkitekten

Igår var vi hos arkitekten. Vad måste var hur kul som helst att vara arkitekt! Vilken lycka att varje dag få sitta och rita och titta på hus. Men då måste man ju kunna rita och det kan inte jag.

På två minuter ritade han ut huset, med rätt proportioner. På en timme hade han hitta lösningar på vår utbyggnad (takkupa ev. en liten balkong) och indragningen på baksidan (blir ett litet överhäng med ett liten glasveranda under).Fönsterproblemet i badrum och sovrum ska han klura på. Problemet är att för att få en nu fasad så behövs det fönster, gärna stora. Men för att kunna möblera badrum och sovrum skulle vi i princip inte få in mer än ett fönster placerat på en icke symetrisk plats. Men detta skulle ha grunna på och lösa. Blir lite lättare eftersom överdraget på baksidan gör att vi får 4 kvm mer att spela med.

Sedan diskuterade vi cederträ. Min man skulle vilja lägga liggande cederträ på gaveln. Jag är mer tveksam.



Cederträ skulle då kunna återkomma i altan och i glasverandan på baksidan. Åsikter mottages tacksamt!

torsdag 22 januari 2009

Bilder på vårt hus, kortsida öster

Ursäkta ni som läser dessa meningar för tredje gången, men jag insåg att detta inlägg är det som syns först , fast det är det inlägg jag skriver sist. Så har du läst om min fyra inlägg hoppa över nästakommande meningar.

Jag kommer att lägga bilderna i fyra inlägg ett för baksidan, ett för framsidan och ett vardera för kortsidan.
Till detta har jag försökt att göra en skiss. Som tur är ska vi till vår arkitekt imorgon. Bild och form har aldrig varit mitt starka ämne och skisserna är absolut INTE skalenliga. Bilderna är till för att ni ska få ett hum om vad jag skriver om. Om gärna med förslag och idéer!




Skiss...


Den här sidan är lite problematisk. Dels har vi utbyggnaden, men det är löst genom att en takkupa läggs på denna. Det gör också att huset inte ser så brett ut. Dels ska vi ha in ett badrum på andra våningen (ska ligga högst upp till vänster i bilden) och då är det egentligen inte toppen med en franskbalkong där.


Alla idéer och förslag mottages! Jag ser fram emot att höra vad ni tycker!

Ska bli intressant att se vad arkitekten säger imorgon. Vi har inte träffat honom på ett år och då ritade han vårt funkis inspirerade hus.

Bilder på vårt hus, kortsida väster

Ja, här kommer kortsidan. Skisserna är absolut INTE skalenliga. Bilderna är till för att ni ska få ett hum om vad jag skriver om. Om gärna med förslag och idéer!


Här kommer vi att sätta in ett till fönster i nedervåningen.

Också en skiss.....
På ovanvåningen kommer det att finnas två franska balkonger, en till varje barnrum. På kortsidorna kommer vi att få någon form av skarv i putsen om vi inte väljer att ta ner teglet på dessa sidor men det vet jag att maken inte är så pigg på.

Bilder på vårt hus, framsidan

Som sagt, jag kommer att lägga bilderna i fyra inlägg ett för baksidan, ett för framsidan och ett vardera för kortsidan.
Till detta har jag försökt att göra en skiss. Som tur är ska vi till vår arkitekt imorgon. Bild och form har aldrig varit mitt starka ämne och skisserna är absolut INTE skalenliga. Bilderna är till för att ni ska få ett hum om vad jag skriver om. Om gärna med förslag och idéer!


Och så en liten skiss...
Vår lilla tillbyggnad (se till vänster på bilden) kommer få en stor takkupa som täcker hela utbyggnaden. De två stora fönster som finns i nedervåningen kommer att få treluftsfönster, och i tillbyggande kommer det att finnas ett identiskt fönster. Det som idag är ett litet fönster (till höger på bilden) kommer att bli utgång till en altan. I ovanvåningen kommer det att bli fönsterkupor identiska med baksidan

Bilder på vårt hus, baksidan

Tekniken och vädret har inte riktigt varit med oss. Det har snöat och därmed varit svårt att ta bilder. Makens mobilkamera strejkade igår. Men nu har den börjat leverera över bilder till mig. Jag kommer att lägga bilderna i fyra inlägg ett för baksidan, ett för framsidan och ett vardera för kortsidan.
Till detta har jag försökt att göra en skiss. Som tur är ska vi till vår arkitekt imorgon. Bild och form har aldrig varit mitt starka ämne och skisserna är absolut INTE skalenliga. Bilderna är till för att ni ska få ett bilda av hur vi tänker. Kom gärna med förslag och idéer!



Baksidan



Enkel skiss... På baksidan har vi ingången. Ovanför ingången har vi tänk en stor kupa med en franskbalkong alternativ ev. en liten balkong. På var sin sida en kupa med fönster. Kupa i svart plåt, svart tak. Huset ska ha vit puts.

Kuporna ska se ut som denna


Vad gäller fönster har vi hela tiden varit inne på vita, men jag tro att det blir svarta. Dels pga. att i övervåningen är kuporna svarta, dels så har jag sätt så många snygga hus nu med svarta fönster.




tisdag 20 januari 2009

Takkupor

Maken har kollat upp vad som gäller med takkupor, vår utbyggnad och indragningen på huset. Det ser ut som om det går att lösa på ett smidigt sätt.

ColonialEast föreslog att jag skulle ta bilder på huset så att det är lättare att föreställa sig hur det ser ut och ev. kommer att se ut efter tillbyggnaden. Ska ut och fota imorgon. Vi fortsätter att försöka rita skisser men jag tycker det är svårt. Jag är full av beundran för alla som ritar snygga bilder i PowerPoint och sketchup . Med lite tur kanske det blir en (enkel) ritning imorgon också.

måndag 19 januari 2009

Hur man en gör….

....så sitter ändan bak.

Vi har i helgen (återigen) hållit på med hus diskussioner, fasader, fönster mm. Vi återkommer hela tiden till två problem

1. Vårt hus är inte symetriskt dvs. vi har en 10 kvm utbyggnad på framsidan och halva huset har en indragning på 80 cm på baksidan.

2. Det blir skarvar när man putsar mellan två material.

Ett mansardtak är symetriskt och alltså måste man lösa utbyggnaden och indragning på något sätt. Man kan göra en vinkel över utbyggnaden, men då behöver denna vinkel också putsas dvs. skarv. Och en an anledningarna till att vi kanske skulle välja mansardtak var att få så lite skarvar som möjligt.

Skarvar blir det på kortsidan, i vilket fall som helst då där går putsen upp till nock. Eller som min man föreslog att sätta något snyggtpanel tex. cederträ. Jag är inte så sugen på iden, just nu i alla fall.

SketchUp har vi försökt att få rätsida på i helgen men inte lyckats så bra. Hade hoppats kunna presentera en skiss, men vi är i långt ifrån att få fram något presentabelt. Tips mottages tacksamt. Hur får man dit fönster tex.?
Vi har tid hos arkitekten på fredag.

fredag 16 januari 2009

Någon som har tips på ett bra program för att göra skisser av huset?

Vi känner att vi behöver formalisera och konkretisera våra tankar innan vi träffar arkitekten i nästa vecka. Det är så många tankar och idéer som snurrar. Någon som har tips på ett bra program för PC för att göra skisser?

torsdag 15 januari 2009

Badrum och toalett

Försöker drömma mig bort från alla diskussioner om tak och väggar och fokusera på inredning. De här toaletterna gillar jag. Enkelt svart och vit. Tidlöst.












onsdag 14 januari 2009

Min man och trappfirman

Min man gjorde igår en stor insatts för vårt bygge genom att hela dagen ha inbokade möte med VVS killar, byggare och inte minst- trappfirman.Min man var helt lyrisk när han beskrev hantverket av att göra en trappa och alla mått som behövs och trappans svängningar mm.

Min man, som annars räknar och räknar och tänker och tänker så igår att ” de ska tillverka vår trappa oavsett priset”. Då är han överväldigad. Trappsnickaren var glad över att han fick komma med synpunkter innan ovanvåningen är bygg då, enligt honom brukar det vara det omvända. Först bygger man en ovanvåning, sedan gör man ett håll och efter det ringer man trappfirman och ber det fixa en trappa i hålet.


Bilderna på trapporna kommer från ett hus i Malmö som just nu är till försäljning. Huset är ingen villa utan någon form av bostadshus mitt inne i centrala Malmö. Du får två hyresgäster på köpen men har ändå en våning på 304 kvm. Pris är ej utsatt.


tisdag 13 januari 2009

Stilkaos

Stilkaos råder i mitt huvud. Maken är mer inne på hur ett ändrat tak påverkar byggets ekonomi, yta, trapp mm. Jag är mer inne på hur taket förändrar husets karaktär.

Funkis....

20-tal....
Maken försöker muntra upp mig med att påpeka att i den nya hustypen skulle min favorit ytterdörr och favorit innedörrar passa in.









Fiskbensparkett skulle passa lika bra i ett 20-tals inspirerat hus som i ett funkishus (inlägget om min parkettläggning kommer senare, just nu har jag annat att fokusera på).

Suck, tankarna bara virvlar omkring. I helgen ska vi åka runt och titta på takkupor. Jag kan snart sätta "titta på hus" som hobby på mitt CV.

måndag 12 januari 2009

Försök till att konkretisera våra tankar.

Så här ser det ev nya taket ut, mansardtak. I taket sitter det små eller stora takkupor. Här är en liten takkupa med fönster
Här är en stor med en balkongöppning.Ett litet torn och en tillbyggnad hade de lyckats få med på just det här huset.

Touring

Helgen har vi ägnat att till att åka och hälsa på familjer som har genomför taklyft. Många frågor besvarade men många nya tillkomma. Har vi rätt sorts tak? Vad händer om vi ändrar taktyp? Tanken vi överväger nu är att ha ett masardtak. Funkisstilen på huset försvinner då men vi får ett stilrent putsat hus (där putsningen inte skulle bli ett problem, inga skarvar). Jag skulle stilmässigt utan problem både kunna klämma in min spegeldörrar och fiskbensparketten.
Tidigare har vi varit så negativa till denna typ av tak då vissa hus vi sätt har fått ett svamputseende. Men nu har vi sätt flera snygga exempel där det har blivit riktigt snygg.

Gud vad jobbigt det blev. Prisskinnade kan jag också säga är enorm. Alla tankar slutade igår med att vi låste oss ute och fick åka 3 mil till farmor för att hämta nycklarna. Så förvirrade är maken och jag just nu.

fredag 9 januari 2009

Ventilation är inget kul

Jag sitter och försöker lära mig något om ventilation. Tyvärr tycker jag det är dötrist och ingenting fastnar i skalle. Jag vill vara delaktig i alla delar av vårt byggprojekt och försöka förstå men El, VVS och ventilation är så trist.



torsdag 8 januari 2009

Myror i badrummet

Så söta dessa myrkrokar är! Perfekt i ett badrum som är till för de yngre familjemedlemmarna. Kan beställas från reunion.


tisdag 6 januari 2009

Jag glömde badrummet

När jag la ut bilder från funkishuset i förgår glömde jag badrumsbilden. Jag kom på det när Malin visade bilder på sitt kökskakel. Men här är det. Jag både gillar och inte gillar det här badrummet. Det jag gillar med det är att det känns lite som ett hotellbadrum och lite lyxit, men det känns det också väldigt mörkt.

måndag 5 januari 2009

Huset där allt började

Maken och jag promenerad i helgen förbi de hus som inspirerade oss till vår ombyggnad. Huset ligger inte långt ifrån oss och när vi precis hade köpt vårt hus gick vi förbi och blev blixtförälskade. Då såg de ut som om de var i sluttampen på sin renovering och hela trädgården var ful med skräp. Tyvärr (för deras del stackarna som inte verkar komma vidare i sin renovering, eller så håller de på med något som inte syns på utsidan) så ser det exakt ut på samma sätt idag. Inte en planka verkar rörd. Arkitekten som ritade deras ombyggnad är samma som vi har anlitat. Han har berättat att de gjort stora förändringar i huset. Bland annat så har de grävt ut källaren för att få 240 cm i takhöjd istället för 210 cm. Inget Arkitekten rekommenderar oss att göra, var tydligen ett mardrömsprojekt. Kanske har de tappat orken för nu står allt stilla. Jag hade hoppats att få se huset med en blomstrande trädgård. Men man ska inte säga något, man kanske själv hamna i samma läge.

I kväll träffar vi Åtvidabergshus & takvåningar och jag ska fortsätta med mitt parkettprojekt. Uppdatering följer.

lördag 3 januari 2009

Wow vilket hus!

Skulle ju egentligen leta trappor men trillade över en intervju med Hans Axelson som var med och grundade ROOM. Wow, vilket snyggt funkis hus! Jag skulle kunna flytta in där direkt.



Vilka snygga fönster!


Och vilken snygg hall. Jag gillar färgsättningen.

Trappan var kanske inte det snyggaste i huset, men helt ok.


Snygg möblerat vardagsrum. Alla bilder från GT. Läs hela artikeln här

Eget arbete vs byggare

Fick en fråga av Leena om vi ska göra något arbete själv på huset. Jag svarade det beror på hur långt pengarna räcker och hur mycket vi orkar.

Vår plan ser ut så här. Taklyftarfirman lyfter på våningen. Innan detta kan göras måste takpannor tas ner och tegel på gavlarna hackas ner. Stuprör, telefonledning måste monteras ner. Av detta har vi tänkt göra det mesta själva. När våningen har lyfts på ska takpannorna på. Detta hade vi tänkt göra själva, men putsa och bygga tillyggnaden får en byggfirma göra. När det gäller invändigt så kommer vi nog att göra en hel del själva. Hur mycket beror nog på ork och pengläget. Ibland känns det som att anlita byggare bara är till besvär. Fast idag är jag trött och skulle inte ha något i mot att leja bort allt som är tråkigt och tungt. Hur som helst denna plan kommer säkert att revideras många gånger. Nu ska jag fortsätta leta trappfirmor, vi måste ju kunna komma upp på ovanvåningen också.

fredag 2 januari 2009

Planering inför 2009


Äldsta pojken satt och drack Pomac på nyårsafton och sa ”nästa år kan jag stå på min franska balkong och titta på raketerna och dricka Pomac". Maken och jag tittade på varandra och insåg att det troligtvis är sant. Får se om det är mer i rummet än en franska balkong men det ska vi väl hoppas.

På måndag kommer representanten för Åtvidabergshus & takvåningar hem till oss för att gå igenom allt i detalj (igen). Vi hoppas också få lite hjälp i vad som är nästa steg. Vi håller på att ta in offerter på trappa. Ritningarna måste också ritas om och vi måste få igenom en komplettering på vårt bygglov. Just bygglovet är jag inte så orolig för då vi inte har en så hårt styrd detaljplan.

Efter detta antar jag att fler offerter ska tas in och kontrakt skrivas. Vi har gjort en prioriteringslista
1. Få ett tätt skal på huset med puts, utbyggnad mm.
2. Sedan börja invändigt med sovrum, färdigställa det som behövs rivs upp i nedervåningen.
3. Badrummen på ovanvåningen.

Tidsplan? Ingen aning. Jag är ju optimist så jag tror på ett år, maken är nog mer på två år.


Jag glömde fyran, återställa och fixa till i trädgården.