onsdag 31 december 2008

Nyårslöften

Sista dagen på året och dax för nyårslöften.

Mitt första nyårslöfte blir att jag ska köpa fler begagnade saker. Leta mer på blocket och i secondhandaffärer. Bra för miljön och gör inredningen lite mer personligt.

Mitt andra nyårslöfte är att vi ska gå igen alla kartonger med saker och kläder vi har i källare. Det som är i bra skick ska vi sälja.



Makens nyårslöfte är att han ska lära sig öppna Champagneflaskor med en sabel till nästa nyår. Hoppas han tänker öva mycket så att vi kan dricka Champagne ofta!


Gott nytt år!

tisdag 30 december 2008

Möblerar en icke byggd hall

Jag sitter och drömmer mig bort och möblerar vår tillbyggnad nya entre. Den här mattan, som flera bloggar tipsat om, skulle nog göras sig väldigt bra i vår nya stora entré. Tänk att efter en lång och stressig dag komma hem och mötas av denna blå fluffiga matta.

Bild:http://www.pedlars.co.uk

måndag 29 december 2008

Vi har bestämt oss. Nu blir det taklyft!

Japp, vi har bestämt oss för att gå vidare med Åtvidabergshus & takvåningar. Känns lite förlösande och lite pirrigt att vi tagit ett beslut.

Turerna kring beslutet har varit många. I våras fick vi ett väldigt bra bud från en byggfirma. Eller från början tyckte vi inte att budet var så bra, men med tiden började vi inse hur dyrt bygget skulle bli och då och började budet kännas bättre och bättre. Vi fick många andra bud från andra byggfirmor och jag kan säga att skillnaden mellan högsta och lägsta var sjusiffriga.



Vi fick in två anbud från taklyftningsfirmor, Åtvidabergshus & takvåningar och Borkas Takvåningar. Vi bad om att få in bud från Åtvidabergshus också men de återkom inte med någon offert och efter en andra påminnelse gav vi upp. Ja, det är helt idiotiskt att de heter nästan samma sak. Tydligen handlar det om någon konkurs på 90-talet med komplicerade turer. Men det gör det inte lätt för kunden och frågan är om firmorna vinner något på det två firmor som heter så lika och gör nästan samma sak.



Att jämföra priset har varit jättesvårt. Byggfirmorna ger total entreprenad, men vill ha en massa undantag men hänvisning till att man inte vet hur rör mm ser ut när man väl börjar arbeta med huset. Det kändes som otroligt stor osäkerhet i vad slutpriset egentligen skulle kunna hamna på.



Att jämföra taklyftarfirmor är kanske lite lättare, men inte lätt. De lyfter på en hel våning, men där slutar likheterna. Borkas kan levera vår tillbyggnad/entré och det kunde Åtvidabergshus & takvåningar också men vill helst inte. Detta pga. av att man anser att det brukar bli problem tillbyggnad som är prefabricerade och sedan ska på en platta. Ett par cm skillnad kan göra att det blir stora problem. För Borkas var detta inget problem förutsatt att den som gjuter platan gör ett bra jobb. Åtvidabergshus & takvåningar rekommenderar att man gör tillbyggnaden separat.

Det är också skillnad i hur mycket isolering som följer med, om vindskivor är uppsatta eller ej. Listan kan göras lång om man börjar lusläsa. Oftast är det små poster om kanske 5-10 000kr, men med 20 poster blir det ju pengar. Efter mycket funderande och ett par besök från respektive firma beslöt vi för att ändra lite i vår tillbyggnad efter tips och råd vi fått. Ändringen vi gjorde innebar att ökad höjden med ca 1 meter i höjd. Ok sa Borka ska väl inte vara något problem, bör inte bli så mycket dyrare. När slutofferten kom var den 50 000 kr dyrare… kändes inte så kul.



Nu är vi framme i november. Vi vänder och vrider på offerterna och försöker jämföra Borkas och Åtvidabergshus & takvåningar eftersom vi bestämt oss för att det blir ett taklyft. Fördelar och nackdelar med att få en tillbyggnad på plats jämfört med att få bygga den efteråt listas och frågan stöts och blöts. Å ena sidan känns det skönt att få allt på plats på en gång, å andra sidan blir det problem så blir det stora problem.


Jag vill säga att både Borkas och Åtvidabergshus & takvåningar har varit jättetrevliga och proffsig. Båda företagen har fått goda vitsord av alla referenser vi pratat med. Båda förtagen har det senaste året gjort taklyft i vårt område med gott resultat och nöjda kunder. Båda har varit hjälpsamma och kommit med bra synpunkter och råd. Kanske hat Åtvidabergshus & takvåningar kommit med lite bättre råd om vad hela kalaset kommer att kosta i slutändan.



I mitten av november får min man ett samtal från Åtvidabergshus (alltså inte Åtvidabergshus & takvåningar). Säljaren undrar hur långt vi har kommit med våra offertförfrågningar. Ja, säger min man ni har ju inte lämnat någon offert, och vi kommer i veckan bestämma os för en av de två andra firmorna. Ojdå säger försäljaren,, det var ju inte bra. Min man fortsätter med att säga att vi har ett bud på XX kr så ska ni komma med en offert så här sent i processen får den ju vara mycket bättre. Säljaren skulle återkomma nästa dag. Det gjorde han också med en mycket lägre offert.



Så nu stod vi med en superbra offert att börja granska. Lite sura var vi för att de i somras ignorerat oss men i affärer får man ju inte vara långsint. Att de i somras när det var högkonjunktur inte brydde sig om att ens lämna in en offert kan väl kompenseras med en mycket bra offert och trevligt bemötande. Sagt och gjort vi granskade offerten och säljare kom på besök. Besöket blev totalt misslyckat. Vi har läst taklyftofferter i ett halvår och vi vill veta hur mycket material som ingår mm. Försäljaren var mest intresserad av vad vi jobbade med och sa ”Å vilket vackert hus ni har”. ”Å vilket vackert hus” stadiet är vi förbi för länge sedan. Vi vill ha konkreta svar på vilka fönster som igår, isolering mm.



Men de hade ju en superoffert så maken ringde försäljningschefen som kom själv. En mycket seriös kille som kunde svara på våra frågor och kom med mycket bra synpunkter. Låter fantastiskt eller hur? Det stora problemet är att Åtvidabergshus har ekonomiska problem. Hur stora vet vi ej, men de har ett ärende som ligger hos kronofogden och de har sparkat stora delar av sin personal. Vi vill ju inte så med ett företag som konkar dagen innan taklytet. Så dagarna innan jul bestämde vi oss. Eller rättare en dag tittade maken och jag på varandra och sa att nu verkar det som vi har bestämt oss. Det kändes som om vi under en vecka inte hade uttalat det men att mentalt var beslutet fattat.

Avgörandet till Åtvidbergshus & takvåningars fördel var nog priset, diskussionen kring utbyggnaden som kändes väldigt seriös, att det ingår en Garboförsäkring och lite andra saker som isolerat tak mm. Prismässigt? Man kan ju aldrig veta, men vår bedömning är att de ligger lite över Åtvidabergshus, men en bra bit under Borkas. Hoppas nu inte de börjar krångla utan att vi kan gå vidare. Känns så skönt med att det stora beslutet är fattat. Så nu ska vi försöka få ett preliminärt datum. Jag hoppas på vecka 14, men tror att det kan bli tajt.



Vill ni läsa mer om taklyft och firmorna?



http://www.atvidabergshus.se/
http://www.atvidabergs.com/
http://www.takvaningar.se

söndag 28 december 2008

En punkig, kaxig och lyxig 180 cm primadonna

Slötittade i senaste nr av Sköna hem och blev helt förälskad i danska designergruppen Design by us dagbädd, Dramaqueen. En sån vill jag ha! In på nätet och deras hemsida och där hittade jag fler roliga saker. Nu gäller det bara att hitta en återförsäljare i Sverige och priset på denna möbel som i sköna hems beskriv som ”en punkig kaxig och lyxig 180 cm bred primadonna (dramaqueen är möblen till vänster i bilden). http://www.design-by-us.com/

Det kanske inte syns så bra men den är av svart läder med rader av nitar. Jag tycker den är urläcker.

Närbild på nitarna!

torsdag 25 december 2008

Jul och mormors hus med torn

Så har vi firat jul. I år har vi inga barn hos oss, utan vi hade bestämt oss för att fira julen hos min mormor. Min mormor är 89 år men ganska pigg för sin ålder. Dock orkar hon inte fixa med allt julstök så på julaftonsmorgon gick vi upp klockan 06.00, tog med oss kylboxar med hela julbordet och åkte 30 mil för att hälsa på mormor. Kl 12.00 stod julbordet framdukat och sedan gick dagen i ett. Mormor plockade fram vit linneduk och vita linneservetter och silver med monogram och sedan gjorde vi som man gör i det flesta familjer, åt hela dagen!

Jag har tidigare berättat att min mormor bodde i ett hus med torn när jag var liten. Det är inget fantastiskt hus utan ett ganska ordinärt hus, men tornet gör ändå att jag minns det som ganska speciellt. Huset har vandrat i vår familj sedan det byggdes. Först bodde min mormors mamma och pappa där med sina 12 barn (tre par tvillingar!) därefter tog mormors bror över det och renoverade huset. Tyvärr tog han bort alla vackra kakelugnar som ska ha funnits i huset. Även en punschveranda som fanns på framsidan rök. Mormor har ett fotgrafi på väggen som visar hur huset såg ut då. Mormor och morfar tog över huset i början på 60 talet och bodde där till mitten av 90 talet då morfar blev för sjuk för att bo kvar och huset såldes.
Jo, jag frågade mormor varför huset hade torn, men hon visste inte. Kanske var det så enkelt att man behövde en plats att sätta trappan i och det blev ett torn.

Jag har inte varit vid huset på 12 år, men idag bestämde vi oss för att åka dit och titta. Vi gick inte in, eller rättare sagt kändes det konstigt att bara stå utanför och se någon annans gardiner hänga i fönstret så jag är inte säker på att jag skulle vilja se hur det såg ut inuti. En annan sak som kändes konstig var att huset var så litet. Jag minns tomten som gigantisk med massor av trädgårdsland och äppelträd.
Renoveringfingrarna i mig började genast klia . Tänk vilket fantastiskt hus det skulle kunna bli med lite varsam renovering! Men nu äger vi ju inte huset längre och dess öde ligger i någon annans händer……

Här kommer ialla fall lite bilder!

Mormors hus från gatan (2008)
Bild taget från baksidan.

fredag 19 december 2008

Röris och Elis

VVS-killen och el-killen har varit här i veckan och tittat. Och för en gångs skull ser det lovande ut. Vi har tydligen ett avluftningsrör som går att använda som avloppsrör så VVS killen räknande med 1,5 dags arbete. Elen kommer ta lite längre tid, men vi har ganska nydragen el i övriga delen av huset så Elis trodde inte det skulle bli så stora problem. Vi måste dock börja fundera på var vi ska ha kontakterna. Men det låter ju hoppfullt och en så länge har vi inte planerat in några konstigheter. Men det kommer nog, vi (jag) brukar ju kunna låta fantasin flöda.

torsdag 18 december 2008

Skippa glitter i granen?

Jag får inte till glittret i granen i år heller. Funderade på att skippa det helt, men då blev det ramaskri från maken och barnen. Någon som har några tips?

Julstjärnan inköpt

Nu är julstjärnan från Georg Jensen inköpt. Ack så snygg och ack så dyr. Malin från Gamla mejerierna undrar vad den kostar och priset är 878 kr. Jag ser det som en investering. Har span på en ny elljusstake som jag ska gå och titta på. Problemet är att hitta en stor, vi har jättestora fönster och de flesta elljusstakar skulle se pyttesmå ut i våra fönster, men som inte är så dyr eller har så tomtar och tjafs på sig.

tisdag 16 december 2008

Temperatur

Bild: Georg Jensen
En sån här fin termometer vill ag sätta upp när vår tillbyggnad är klar. En på nedervåningen och en på ovanvåningen. Håll tummarna för oss då vi ska få vårt hus omvärderat inför tillbyggnaden!

söndag 14 december 2008

Lyxiga julgranssaker

Jag är förtjust i Georg Jensen saker och igår var vi på middag och värdinnan visade de här fina julgranskulorna från Georg Jensen. Så fantastisk snygga! Finns i rött och vitt gult. Inte biligt och känns inte som någonting för en barnfamilj där kulorna går sönder lite titt som tätt. Men när barnen är äldre, då….




Jag gillar också deras julgransstjärna, som jag spanat på i flera år. Tycker den är för dyr, men igår har vi faktiskt ett presentkort på Georg Jensen, så kanske att vi skulle slå till.


Bild Gerorg Jensen
I år har vi bestämt att vi ska ha två granar. Jag får en i vardagsrummet som jag får dekorera som jag vill och barnen får en i sitt rum som de kan dekorera som de vill. Förra året fick jag nämligen klagomål på att det var för lite saker i granen, men nu hoppas jag de små blir nöjda när de kan hänga på vad de vill i granen.

Hur det går med elljusstake? Nja maken är utskickad för att titta på en tänkbar kandidat idag. Så vi får se om vi slår till.

Mer fiskbensparkett

Igår tillbringade jag dagen med att leta fiskbensparkett. Efter ett par samtal hamnade vi hos parkettbutiken, som även finns på nätet. Där fick jag den hjälp jag behövde och i mellandagarna ska den parkett jag behöver köras hem till oss. Så nu ska jag köpa parkettlim och se vad för sorts såg jag behöver!

lördag 13 december 2008

Vinkällare


Prioriterar vi inte just nu, men igår var jag bjuden på till en mycket trevlig vinkällare. Vinkällare heter Grappe. Iden går ut på att i en källare i Stockholm har Carl-Jan Granqvist byggt upp valv med 12 grader och en luftfuktighet på 60%. Här kan människor ”som inte har plats med sin egen vinkällare” hyra fack där man kan för vara upp till 60, 100 eller 200 vinflaskor. Hela kvällen satt vi och drack gott vin och tittade på när människor kom för att hämta ut sin alldeles speciella vinflaska för kvällen från sitt fack. Roligast var att det var allt från 80 årig damer till 25 åriga killar i kostym. En sommelier följer med dig och ger råd. De har också en liten matsal där du får ta med dig ditt ”eget” vin (alltså från ditt fack). Medelpriset på flaskorna som lagras här är 500 kr.

Vi ska inte ha ett ”fack” men kanske gå på en av de trevlig vinprovning de har på lördagseftermiddagarna. Vi ska också anmäla oss till deras grattis nyhetsbrev som de skickar ut varje månad om nyheterna från systembolaget. http://www.grappe.se/

torsdag 11 december 2008

Nästan

Vi har nästan tagit beslut om vilken firma som ska bygga. Vi har nästan tagit beslut om vilken ytterdörr vi ska ha. Vi har nästan bestämt putsmetod. Vi är dock oense om trappräcke och val av innedörrar. Puh, att man kan bli så slut av att inte ta några beslut….


onsdag 10 december 2008

Fiskbensparkettläggningsövning


Jag håller på att planera inför min fiskbenparkettläggningsövning i julhelgen. Maken ska lägga ut en övninggrund på 2X 3 meter i garaget, där jag ska få öva fiskbensparkettläggning. Jag har i dag räknat hur mycket parkett jag behöver. Det kan låta enkelt vid första anblicken 2X3 m= 6 kvm. Men riktigt så enkelt är det inte. Stavarna är olika stora då man fört lägger en kant och sedan en ram och därefter fiskbensmönstret. Så jag har räknat ut hur mycket jag behöver av varje sort.

När jag glad i hågen meddelar maken detta, säger han att golvspånet är 1,8 X 2,4 m vid nogram mätning. Så det är bara att börja räkna om. Men jag ger mig inte! Det är bara att räkna om.

tisdag 9 december 2008

Köksrenovering light

Allt kloka människor runt omkring mig (inkl. min man) säger att vi ska vänta med vår köksrenovering. Jag har fått många klocka kommenterar, tex att river man väggar kan nya idéer komma fram. Men jag tänkte i alla fall samla mina ideer här, så att jag kan ta fram dem när det blir dags för oss att ta sig an köket.

Våra luckor är Marbodalsluckan Vasa, rustik ek. Eller som farbrodern som vi köpte huset sa, min fru ville alltid ha vitt kök men när hon gick bort fick jag för första gången bestämma och jag vill ha ek (enligt min smak hade frun rätt). Och ek blev det. Ett helt kök. Knappt använt när vi flyttade in då farbrors var åttio när han renoverade köket och nittio när han sålde.

Nu ska dessa bli vitlackerade och kommer då mest att lika Marbodalluckan Classica vit.


Till detta är jag lite inne på en knopp oval antik, men kanske hittar något annat kul på vägen.

Idag är kaklet hudfärgat. Vi har köpt ett glasmosai (hittade på utförsäljning 100 kr kvm), men jag börjar nog luta åt ett vit kakel. Kanske lite mer sterilt för att uppväga de ruskiska lukorna. Enkelt vit med svarta fogar. Bänkskiva har vi varit inne på svart granit, så där håller vi nog fast vi som tidigare.




Golv. Ja i hela nedervåning är det ju parkett och får jag som jag vill så fortsätta vi med detta. Matrum och kök slås ihop och blir ett rum och i matrummet ligger där redan fiskbensparkett. Så några futtiga meter till kan väl inte skada.
















Vidare så har min man i många år önskat sig matsalsgrupp Vardags. I svart tror jag det skulle uppväga de rustikaluckorna och bli en ganska bra kombination.




Lite som den här matgruppen fast med svart bord. Andra tips och ideer mottages taksamt!
Tillbaka till verkligheten och offertläsningen från elektriker, VVS och grundläggare, så mycket tråkigare än att planera köksrenovering, men så mycket mer nödvändigt!

söndag 7 december 2008

Planering inför veckan

Veckan som kommer måste vi börja fundera på badrumslösningar till badrummet. Jag hade trott att detta skulle kunna vänta, då vi först kommer att göra klart rummen på ovanvåningen innan vi gör badrummet. Men nu funderar vi på att ändra fönstren i badrummet och då måste vi ha en plan på hur badrummet ska se ut. Anledningen till badrumsändringen är att alla vi har prata med och har gjort ett taklyft med ett helt våningsplan har varnat oss för att de dubbla bjälklagret mellan nedre och ovanvåning lägger till ca en halvmeter jämfört med om man bygger ett tvåvåningshus från grunden. Detta gör att det kan se ut som om fönstren sitter konstigt. Vi har bara ”riktiga” fönster på en sida, på de andra är det franska balkonger eller runda fönster. Och det är på denna sida med riktiga fönster vi funderar på att hitta på något.

På torsdag kommer den nya försäljaren. Förhoppningsvis kan ett beslut fattas efter detta möte. Men man vet ju inte. I höst känns det som om varje möte har varit givande och att vi får mer för pengarna än i våras.

lördag 6 december 2008

Simon & Tomas



Jag är väldigt svag för Simon & Tomas och följer deras program i TV3 slaviskt. På SvDs sida kan man läsa och se bilder från deras hem. Tyvärr kan jag inte kopiera in deras bilder men kolla in deras sovrum och badrum. http://www.svd.se/bostad/nyheter/artikel_2150609.svd

Förtidiga julklappar

Denna vecka har ju ekonomiskt varit ett toppenvecka för oss. Först sänkte riksbanken räntan med 1,75% , vilket naturligtvis ger mer utrymme i budgeten och idag så kom regeringen med sitt förslag på rotavdrag om vi hur in hantverkare under nästa år. http://www.skatteverket.se/nyheterpressrum/nyheter/2008/nyheter/nyttrota

Och svärfar verkar kunna fixa en dörr till ett bra pris. I kväll ska vi fira!

torsdag 4 december 2008

Jag vill allt nu!

Suck känns som om allt står stilla. Den nya säljaren kommer först nästa torsdag, så dessförinnan ingen beslut i den stora offert frågan. Dock ska vi lusläsa offerten (igen) och motbudet som den ena firman kommit med. Den andra avvaktar men vill ta en ny diskussion. I dag har maken träffat en grundläggare som ska lägga ett bud på vår 12 kvm stora grund (entrén) samt drängering. Tillskillnad från de tidigare dräneringsfirmorna tycker han att man ska dränera två sidor innan tillbyggnaden och en sida efter. Framsidan tycker han man kan strunta i efter som tomten sluttar och har det inte läkt in på 50 år lär det inte börja göra det. Vet inte vad jag ska tycka, jag vill bara att det ska bli bra!

Helst vill jag börja renovera köket NU. Min kloka make har sagt att vi bör vänta tills vi har gjort tillbyggnaden. Detta pga att vi ska öppna upp mellan köket och ”matrummet (nuvarande sovrum)”. Eftersom vi sover i matrummet så måste vi vänta tills vi har flytta upp med att riva väggen. Men jag skulle vilja sprutmåla luckorna och bytta kakel och bänkskiva. Jag vill, jag vill, jag vill. Men som min klocka väninna sa ” man kan ser andra saker när man har rivit en vägg och tänker i nya banor. Så jag får väl vänta….

onsdag 3 december 2008

Tack för tipsen om elljusstakar!

Tack, Jessica och Petronella för era tips om snygga elljusstakar. Petronella tipsade om denna snygga elljusstake som heter Joy och finns att köpa på designtorget.
Jessica tipsade om JULius, som också kan köpas på designtorget. Måste ta en sväng förbi designtorget eller skicka maken som jobbar i stan för att reka.
Själv hittade jag två till som jag gillade från Markslöjd, Diana



och Ekensdal 5





Men nu har jag fyra stycken snygga att välja på!

tisdag 2 december 2008

Tips mottages tacksamt! Vi behöver köpa en ny elljusstake

Alla verkar vara i full fart att julpynta. Vi ligger lite efter, har bara tagit fram adventsstaken. Men vi har ett litet problem. Vår elljusstake gick sönder förra året och vi behöver köpa en ny. Inspirationen tryter så jag tänkte att en bra ide är att fråga alla design och inredningsintresserade bloggar om råd.

Har ni några tips på snygga elljusstakar?

måndag 1 december 2008

Mer offertfunderingar

Vi väntar på om de andra firmorna ska ge ett motbud på den senaste offerten. Vi har dock ett frågetecken på den firma som ligger lägst i bud och det är hur deras finansiella situation ser ut. Inte ett så litet frågetecken kanske man vill ju inte att de som bygger konkar mitt i ett byggeprocessen. Maken håller på att kolla upp detta.

Vi har också begärt att byta säljare hos detta företag. Den som var hos i förra veckan ville mest prata om vad vi arbetade med och berätta hur fint vårt hus är. En riktigt försäljartyp av den mer sliskigare sorten. Vi är liksom förbi stadiumet där någon säger ”å vilket fint hus ni har, blir perfekt för en taklyft ” eller ”vi kan göra allt det fixar sig”. Vi vill hellre veta vad det kostar och vad som ingår i detalj. Eller som en vän till oss sa ” med den attityden, hur känns det att diskutera problemen när de uppkommer". Så i nästa vecka kommer deras försäljningschef hem till oss för vidare diskussion.