söndag 30 november 2008

Allmogefunkis

Så vill min man kalla stilen när jag föreslog dörrar med lite mer detaljer (läs list). Alltså jag förslog dörrar med speglar på. Typ den här
fast minus handtagen.

lördag 29 november 2008

Mer ytterdörrar och fiskbensparkett

Idag har vi varit och tittat på dörrar. Det lutar åt att det blir en teakdörr. Tyvärr blir min smak vad gäller dörrar bara dyrare och dyrare.

Just nu är denna dörr min favorit (jag vågar inte skriva ut vad den kostar…)

Makens favorit är den här




Han menar att den är mer funkis, vilket han har rätt i . Jag börjar inse att vad gäller dörrar är min smak inte helt i linje med funkis. Jag vill ha mer detaljer.

Detta gäller även innedörrar. Jag har letat funkisdörrar hela dagen, men hittar inget kul.

Vad gäller fiskbensparketten har min man kommit med ett utmärkt förslag. Vi ska provlägga golv på en 3X3 m spånskiva. Så att jag kan öva! Eller min man tror att om jag får prova på kommer jag att bli avskräckt och börja fundera i alternativa banor….Det tror inte jag. I julhelgen ska provläggningen ske och naturligtvis kommer jag att berätta hur det gick.

fredag 28 november 2008

På fest i stadshuset


Idag avbryts alla offertfunderingar och vi förbereder oss för att gå på fest i Stockholms stadshus. Ska bli jättekul och klä upp sig och få äta middag i denna fantastiska byggnad.


Lite fakta om stadshuset
Stockholms stadshus är ett av Sveriges främsta byggnadsverk i nationalromantisk anda. Stadshuset ritades av arkitekten Ragnar Östbergs och invigdes på midsommarafton 1923.

Stadshuset består av åtta miljoner tegelstenar och har ett 106 meter högt torn med det svenska riksvapnet tre kronor i toppen. Bakom den pampiga fasaden ryms såväl kontor och sammanträdeslokaler för politiker och tjänstemän som praktfulla festsalar och unik konst.



Blå hallen
Stadshusets största festsal är Blå hallen. Här hålls hundratals fester, ceremonier och evenemang varje år. Tanken var att salen skulle bli blå, men arkitekten ändrade sig och valde att behålla den röda tegelfärgen. Men vid det laget var namnet Blå hallen så etablerat att salen fick heta det trots att den inte alls är blå.
I Blå hallen finns en av Nordeuropas största orglar med drygt 10 000 pipor och 135 stämmor. Orgeln återvände under hösten 2008 till Blå hallen efter en omfattande renovering i England.
Det är i Blå hallen som den världsberömda Nobelfesten hålls den 10 december varje år. Prisceremonin äger rum i Stockholms konserthus och därefter kommer de cirka 1300 gästerna till Stadshuset för den ståtliga banketten.



Gyllenesalen (här tror jag det är vi äter middag)
Efter middagen i Blå hallen tar Nobelbankettens gäster trappan upp till Gyllene salen för att dansa. Gyllene salens väggar täcks av 18,6 miljoner mosaikbitar av glas och guld och är konstnären Einar Forseths verk. Mosaiken bildar porträtt av personer och händelser ur den svenska historien i bysantinskt inspirerad stil. Fondväggen domineras av Mälardrottningen, som symboliserar Stockholm "hyllad av Österland och Västerland".




Bild och text från stockholmsstads hemsida http://www.stockholm.se/Fristaende-webbplatser/Fackforvaltningssajter/Stadsledningskontoret/Stadshuset/

Min man är nog lite orolig att jag ska få allt för mycket inspiration under kvällen och vidlyftiga inredningsplaner......



H&M lanserar en home serie

Kul tycker jag och på tiden. Husmusen rapporterar på sin blogg om releasen av H&M home och visar bilder. Finns en del kul saker, som bör säljas till ett rimligt pris. Ska tydligen bara säljas via webben till en början.

Läs mer på http://husmusen.blogg.se/2008/november/hm-home-pressvisning.html?_tmp=37db66396244b1825106100b16db1a32a185cac1

torsdag 27 november 2008

Offertstresshantering

Min man och jag har lite olika sätt att hantera stressen med offerter, referens kollande, frågor att följa upp. Jag tror att min mans sätt är lite mer rationellt, medans jag glatt pratar om offerter ena minuten för att i nästa minut säga ” du jag har tänkt på det där som du nämnde för ett halvår sedan om att lackera köksklockorna vita vore en bra ide. Eller jag tycker inte det finns några snygga funkisdörrrar, vad ska vi ha för dörrar? Sedan vill jag vända på dessa ämnen fram och tillbaka, medans min man helst inte vill tänka på någonting annat än det aktuella byggföretagets positiva och negativa sidor.

Apropå köksrenovering light har jag hittat Linda med bloggen livinglikelinda http://livinglikelinda.blogg.se/ som har (bland annat) en köksrenovering light som är ursnygg. Väl värt ett besök. Gå in på hennes blogg och klicka vidare till kök.

Nu ska jag kolla dörrar!

onsdag 26 november 2008

Funderingar

Vi sitter här med den senaste offerten som damp ner i förra veckan ( till vår förtjusning var den mycket lägre än de andra offerterna vi fått). Vi trodde vi sonderat marknaden och var klara för beslut för en och en halv vecka sedan men icke sa nicke. Den nya offerten kommer från ett välrenoverat företag och vad vi kan se (maken dubbelkollar) solitt företag med alla garantier och försäkringar i ordning. Verkar inget konstigt.

Frågan som jag börjar ställa mig är när stoppar man och säger det här kör vi på? Helt enkelt när bestämmer man sig för att det är det här företaget som ska bygga vårt hus/göra vår utbyggnad. Jag vet inte om det är enklare eller svårare när man ska bygga ett helt hus, för jag antar att då handlar det också om design på huset. Men när är man klar med vilka firmor man ska anlita?
.

Jag har sysslat en hel del med forskning och en av de frågeställningar jag (tidigare) har jobbat med är, när är man mätt. Alltså när har man tagit den sista tuggan och bestämt sig för att man är mätt. Inte att jag är så mätt att jag inte kan äta en tugga till utan helt enkelt lagom mätt så att jag håller mig mätt under en rimlig tid. Och vad är det som styr detta.

Det känns som om vi är i lite samma frågeställning, när är man beredd att skriva på ett kontrat?

Någon som förstår vad jag menar? Känner man sig någon gång klar?

Funkis

Bild lånad från Mias blogg



För alla som är lika funkisfrälsta som jag vill jag tipsa om ett blogginlägg från Mia med bloggen Mias värld http://theswedishgirl.blogspot.com/. En historisk överblick med många länkar som jag ska föla upp!


Blogginlägget hittar ni på


http://theswedishgirl.blogspot.com/2008/06/stil-funkis.html

söndag 23 november 2008

Kassettak


Malin med bloggen http://www.twoswedishcottages.blogspot.com/ som börjar bli min funkisguru och ger mig allehanda handfasta tips och råd kom med den kloka kommentaren:

Många av husen här i Södra Ängby har sk kasettak, ursnyggt och det måste väl funka med funkis då det är k-märkt pga av funkisstilen;-) Kolla mer på http://sv.wikipedia.org/wiki/Kassettak


Hälsar/Malin



I wiklipedia kan man läsa följande

I Kassettak, utsmyckning av ett tak, ett valv eller en båges insida (intrados) bestående av nedsänkta fyrkantiga eller polygonala rutfält, såsom i Pantheon i Rom. Liljevalchs konsthall i Stockholm från 1915 har ett kassettak av betong.
I samband med moderna s.k. försänkta tak, eller undertak, kallas de enskilda "rutor" i taket för takkassetter eller akustikkassetter. Undertaket hänger i en egen konstruktion från det "riktiga" taket, i mellanrummet kan man gömma installationer som ventilationskanaler och elledningar. Denna typ av tak används gärna i kontor, sjukhus, varuhus o. dyl
.Den här artikeln är hämtad från http://sv.wikipedia.org/wiki/Kassettak





Ja, men är det inte fantastiskt. Medelhavet och funkis hör ihop! Och ska det vara fint ska det finnas fyrkantiga utsmyckningar i taket. Får nog ta mig en extra sväng till Liljevals och titta på deras tak, Rom hade också varit ok, men jag tror inte riktigt vi får in det den närmaste halvåret.
Googlar man vidare hittar man kassetttak på många spännande byggande tex konserthuset och operakällare i Stockholm och flera slott.



För att inte tala om det här tyska lyxhotellet, som har guld kassett tak. Syns inte så bra på den här bilden men hotellet har en hemsida där man kan å en virtull tour. http://www.hotel-adlon.de/en/begehung/index.htm?id=rundgang

Något säger mig att jag ska fara lugnt och sansat fram med den här iden, om jag ska nå framgång i att få med min man på spåret. Men visst vore det häftigt?



Offerter och valv

Nu har vi kollat igenom offerten och den verkar riktigt bra. Offerten ligger 17% lägre än de offerter vi fått tidigare. Finns också en post som vi inte ska ha, så har vi tur kan den nog komma ner ytterligare en bit. Vi ska sätta oss ikväll och skriva frågor och sedan får vi boka ett möte i veckan för att reda ut oklarheter.

Angående valven så förde jag saken på tal efter ett glas vin i fredags. Min man kontrade raskt med att valv inte är funkis. Och det kan jag väl hålla med om, men man måste ju kunna utveckla stilen, eller hur!!???

Får väl komma med ett ännu galnare förslag så att han tycker att valven nästa är funkis. Skämt osido, så funderar jag på hur man skulle kunna få till något roligt i vår entré. Vi kommer ha dubbel takhöjd, alltså 4,8 m med väldigt mycket fönster högt upp. Struktur i taket kanske, men det är heller inte ”så funkis”. Alla tips mottages tacksamt.

fredag 21 november 2008

Älskling, ska vi bygga valv i entré?

Satt och slösurfade idag och ramlade över denna fantastiska arkitekt, Peter Pennoyer http://www.ppapc.com/ Jag kan inte se mig mätt på bilderna. Vilken trappa! Vilka valv! Undrar vad min man säger om jag kommer hem ikväll och säger "älsklig jag tycker vi ska bygga valv i vår entré, typ sådana här!?"
Eller det här vackra rummet


Eller denna fantastiska balkong (för att inte tala om utsikten!)


Nu måste jag surfa vidare på hans hemsida. Trevlig helg!


torsdag 20 november 2008

Offerten

Jag fick en förfrågan av Tinnar och Torn http://pellanochorjanbyggerhus.blogspot.com/ hur det gick med offerten. Jo, bra tror jag. Det tar ju lite tid att jämföra vad man får och inte får, och få förtydligande på vissa punkter om vad som ingår. Maken som är den bättre förhandlaren i familjen, ska ringa till de två andra konkurrenterna och höra om de vill matcha den här offerten. Sätter ju lite press på dem och se om de vill vara med i leken.

Själv är jag så dålig på att pruta och förhandla. När vi är utomlands har jag så svårt att pruta. Trots att jag vet att det är sed i många länder och att jag vet att om jag inte prutar kommer jag att betala ett överpris så får jag ont imagen och vill bara betala och gå. Min man däremot gillar att pruta och förhandla. När vi sålde lägenheten kunde man välja om man grattis (haha som om de inte fick betalt för det på något annat sätt) från mäklarfirman kunde få flyttstädning eller homestyling. Min man ringde och sa att vi gillar er mäklarfirma så om vi får både flyttstädning och homestyling samt ni tar ut en lägre procent av priset som arvode så är uppdraget ert. Och så blev det!

Så håll tummarna, fortsättning lär följa……

onsdag 19 november 2008

Natti, natti

Ja, kanske inte riktigt än, men jag är så trött. Och förkyld igen. Höll mig frisk i 5 dagar, men nu har jag ont i halsen och har snuva. Kan inte vara hemma från jobbet så det är Alvedon och min nya favorit Otrivin Comp.



Tröstar mig med de här fina bilderna från Mille notti. http://www.mille-notti.com/
Vi köpte en sängkappa från Mille Notti, supersnygg och inte så farligt dyr. Nog en av de bästa investeringar vi har gjort. Sovrummet blev på två minuter mer inrett.




tisdag 18 november 2008

Oväntad offert

Igår hände något oväntat. Ett av de företag som vi kontaktade i somras för en offert, men som inte hörde av sig, ringde igår och frågade hur vi hade tänkt om deras offert. Ja, sa maken vi fick ju ingen offert från er och är ganska långt framme i förhandlingarna med ett par andra bolag.

Ojdå …. Men min make som ju är en storsint man sa att om ni skyndar er (typ imorgon) och kan lägga ett MYCKET bättre bud än de vi har idag så är ni ju välkomna. Efter många samtal med frågor om tak, utbyggnad mm så fick vi ett riktigt bra bud.



Drömmer jag???? Vi får det på papper imorgon och då får vi se om det är för bra för att vara sant.

måndag 17 november 2008

Burrr..

Nu börjar det bli kallt. Skulle inte ha någonting emot en pläd i oäkta mink ellr varg. Bra för mig som är allergisk mot pälsdjur också. Om inte kanske jag kan sätta upp pläden på önskelistan tilll tomten.....




Bild: Par courrier

lördag 15 november 2008

Från dörrar till lampor

Förkylningen börjar lägga sig och hoppet återvända. Kan inte skriva något om offerterna och förhandlingarna med byggfirmor. Skulle bara önska att den delen var klar…
Annars funderar vi vidare på vilken vit färg huset ska ha, dörren, ek/ teak, färg på stuprännorna. Känns som jag tänker samma tanke om och om igen och därmed skriver samma mening om och om igen på bloggen.

Att det ska vara så svårt!

Här kommer i alla fall några snygga teakdörrar. Problemet är att in man vill ha glas i dörren, och det finns inte så många teakdörrar med glas i.













Vivicas utmaning om lampor var bra. Jag började titta på våra egna lampor och inså att i två fanns det trasiga lampor. Ska åtgärda dessa och sedan fotografera.



onsdag 12 november 2008

Den gravida ankan



Ja så heter Gerog Jensens fantastisk snygga kanna som de ny lanserar. Originalet var dock i silver och kostar 170 000 kr, men nu finns en i stål till det mer humanapriset (missförstå mig inte, jag tycker fortfarande det är hutlöst) 3450 kr. Men drömma kan man ju…. Skulle det kunna ses som en konstinvestering? http://www.georgjensen.com/

Jag vet att jag borde önska mig något praktiskt av jultomten som en vinkelslip eller nåt, men det är så mycket roligare att titta på blanka fina karaffer.....

tisdag 11 november 2008

Trösthandling och förkylning

Jag förstår när jag surfar runt på andras bloggar att jag inte är ensam om att ha drabbats av höstens förkylning. Jag låg hemma hela förra veckan och släppade mig till jobbet igår med hjälp av Alvedon och fulldos nässpray. Är idag helt slut. Känns som om jag skulle kunna sova en vecka till….Tycker det är orättvis jag borde ju bli frisk jag låg ju faktiskt hemma och vilade hela förra veckan. Men måste jobba.

Inte roligare att detta är andra omgången förkylning denna höst. Man och barn har dock klarat sig, utan det är bara jag som snorar och har ont i halsen. Har trösthandlat inredningsmagasin och ska bädda ner mig och tröstläsa. Maken håller dock fanan högt och pysslar och donar med vårt byggprojekt. Vet inte om finanskrisen gett honom energi (läs;det är lättare att få kontakt med hantverkare och leverantörer) eller om han faktiskt börjar se starten på bygget.

måndag 10 november 2008

Räknar och räknar

Min man räknar och räknar och förhandlar och förhandlar med firmor. Däremellan klagar han på träningsvärken efter gårdagens styrkepass. Men det är mycket att fundera på. Min man är sugen på att ta tjänstledigt några månader för att vara arbetsledare/byggarbetar då detta sannolik ändå kommer vara ett heltidsjobb. För att motivera detta ekonomisk har han räknat ut att han skulle behöva tjäna 110 000 kr i månaden för att det INTE skulle löna sig (fråga mig inte hur uträkningen gick till) att ta ledigt och bygga själv, jämfört med en svensk byggaren med timlön.

Jag är lite avundsjuk då jag

Inte är lika stark
Inte är lika bra på att bygga
Inte lika lätt kan vara borta några månader från jobbet

söndag 9 november 2008

Före och efter- grannhuset


Före


Efter

Bild: http://www.atvidabergs.com/

Surfande runt och hittade före och efter bilder på grannhuset (ja, inte angränsande tomt men några gator bort). Svårt att se att det är samma hus. Har varit inne i det och det är jättefin.

De tog bort putsen och satsade på panel istället samt snedtak. Deras utbyggnad blev också jättebra med en hall och trapphus som är rymligt och ljus.

SÅ nu blev vi superinspirerade till fortsatt planering. Fortsättning följer….

fredag 7 november 2008

London W8


Nej, jag ska inte åka till London. Jag råkade gå förbi London W8 butiken som Simon och Tomsas från Design; Simon & Tomas driver.



Rekommenderas starkt. Kan inte säga att jag har kommit hem med så många saker därifrån men hela affären är en källa till inspiration och glädje. Men blir glad av att gå ditt. De är alltid så trevlig och om man går förbi en lördag är det stor chans att man får se Simon och Tommas Live i affären ligger på Odengatan 26, Stockholm.



Bilder: London W8

Om man inte har vägarna förbi kan man surfa in på deras nya hemsida http://www.londonw8.se/

torsdag 6 november 2008

Järnbalkar i väggarna

Börjar väl bli lite bättre och kan tänka lite mer avancerade tankar. Vi är inte klara med upphandeln av vårt bygge, men vi börjar se åt vart det lutar. En fundering vi har är om järnbalkar. När man ska göra ett taklyft och sätta på en våning behöver huset förstärkas då huset inte är byggt för att ”bära” en våning till. Hos oss kommer man att behöva förstärka en innervägg med två balkar i väggen i vårt vardagsrum. Detta är tydligen vanligt och inget svårt. Kan man göra själv säger firmorna.

Det jag funderar över är om man kan göra detta typ en månad innan taklyftet, då det skulle vara skönt att vara klar med spackling och målning i vardagsrummet, när taklyftet sker. Ni som har gjort taklyft, vad är era erfarenheter och synpunkter? Lämna gärna en kommentar!
Ska om jag orkar ringa firmorna och surra om detta under dagen.

onsdag 5 november 2008

Förkylda funderingar



Eftersom jag ligger nerbäddad och är förkyld har jag haft tid att fundera på världsproblem såsom

Var finns den perfekt dörren?

Vad för färg ska vi ha på skrivbordet när vi kan få till ett arbetsrum?

Ska vi gå från grått på väggarna till creamfärg?

Och sist, men inte minst

Var ska julgranen stå på vår icke byggda veranda?


Har nog lite mycket tid för mitt eget bästa just nu…men orkar inte göra någonting vettigt av den


tisdag 4 november 2008

Dörrar i ek vs teak

Vi var ju rätt klara med att vi ville ha en ekdörr, frågan var ju bara vilken. Men då fick jag en kommentar av Mr E http://kullingers.blogg.se/ ,som inte rekommenderad ekdörrar på grund av att de fort blir fula. Har kollat runt lite och det är lite pussel med ekdörrar. Ett alternativ skulle vara teak. Finns en del snygga teakdörrar som tydligen ska vara mer lättskötta. Alla som har erfarenhet av ek och tekdörrar, taksam för råd och synpunkter.


Maken är på G och kollar upp nya verktyg vi behöver. Man kan riktigt se hur han går och muser i sina byggarbyxor och putsar och lägger i ordning verktygen i verktygslådan. Lite tidigt att ta fram den för det stora bygget men med ett hus finns det ju alltid saker som behöver fixas och åtgärdas.

Själv så har jag fått min efterlängtade bok om Södra Ängby. Nu ska jag krypa ner i sängen (är hemma och förkyld) och låta mig inspireras.

måndag 3 november 2008

Öresund möter Medelhavet

När jag surfade på nätet i morse fann jag en jätteintressant artikel i DN. http://www.dn.se.

Arkitekten Cyrus Pilavachi är grekisk-dansk och gör vita Medelhavsinspirerade villor. Mitt bland funkis och sekelskiftsvillor på den danska kusten ligger stora vita villor med Medlehavs influenser.

”Pärlan på guldkusten

För några år sedan flyttade Medelhavet på allvar till kustremsan mellan Helsingör och Köpenhamn i Danmark. Då skapade de dansk-grekiske arkitekten Cyrus Pilavachi en villa som fått många danskar att vrida på nacken. ”

Och vad finner man när man läser vidare

”Hans förälskelse i Vitruviana går inte att ta miste på. Trots att otali¬ga byggnader växt fram på hans skissblad genom åren har just det här huset vid Rungsted Kyst en stor plats i hans hjärta. Kanske är det för att han och husets gamla ägare under många kvällar satt och spånade kring hur den gamla enplansvillan skulle kunna förvandlas till en ljus byggnad som öppnade sig för stranden, träden och växterna.

Alltså en form av taklyft!!???

Tittar man på före och efterbilderna så finns det inte en chans att man känner igen huset (bilderna går ej att kopiera utan jag länkar till arkitektens hemsida) http://www.domo-tegnestue.dk

Jodå,f ör man kan läsa vidare att

”Den gamla enplansvillan finns kvar i grunden i strandhuset och har byggts på och utökats med kolonner och terrasser, "inspirerade av tempelbyggenas klassiska kvaliteter" som Cyrus Pilavachi uttrycker det. Att behålla en ursprunglig byggnad och bygga på är faktiskt ett signum för Cyrus Pilavachis arkitektur.- Jag tycker om att det finns en historia, att man bevarar kvaliteterna i det gamla huset och skapar en symbios med det nya, moderna. - Och så är jag romantisk, vill bygga hus som folk älskar. I det gamla huset har det ju funnits saker som varit älskade och som måste bevaras."

Häftigt va!

söndag 2 november 2008

Funkis och italienska verandor

Så har helgen förflutit. Det har blivit löv krattade i trädgården och mer lär det bli nästa helg om det fortfarande är plusgrader. Idag tog vi en liten utflykt för att titta på putsade hus som muraren tipsat om. De såg bra ut. Synd bara att det hus som likar vårt mest inte var riktigt klart. Huset var putsat men inte målat så det var svårt att avgöra hur resultatet blir. Men vi får väl återkomma om några veckor då det ska vara klart.


Sedan tog vi en tur till Södra Ängby. Jag blev tippad om en bok som heter Södra Ängby, Den vita staden av Malin http://twoswedishcottages.blogspot.com/. Den är beställd, men har inte kommit än. Jag kunde dock inte stilla min nyfikenhet utan maken och jag tog oss en tur dit, framför allt för att titta på altaner och balkongräcken. Svårt att välja. Vill ha något som inte ger så mycket insyn då vi har både altan och balkong mot gatan (eftermiddag kvällssol) men inte heller något som känns kompakt.



Sedan har jag fått en ide jag inte riktigt kan släppa. Kanske man skulle göra en italienskinspirerad veranda med vitt ”staket”, se nedan. Vi har ju en balkong och en fransk balkong på framsidan så det skulle passa ihop. I Danmark kan man se många hus med den här stilen och huset skulle verkligen bli lite annorlunda och spännande. Dock är nog inte ordet sagt i veranda frågan…









Bild: http://www.skodsborg.dk



lördag 1 november 2008

Inspirerade hem… och affär

För ett tag sedan, jag minns inte hur länge sedan, såg jag ett reportage om ett funkishem i Nacka i någon inredningstidning troligen Residence. Jag gjorde som jag alltid brukar göra rev ut Repotaget och sparade. I Repotaget stod det att ägare drev en inredningsaffär i Nacka och att de egentligen inte var "funkismänniskor" men hade hittat detta fantastiska hus och därmed var det bara att anpassa möbler till husets "själ".





Bilder: Zandvoort

Idag surfade jag in på Zandvoort http://www.zandvoort.se/ ,som jag blivit tipsad om av en kompis, och där fanns bilderna från reportaget. Jag måste dit!