fredag 31 oktober 2008

Ytterligare en utmärkelse


Jag har fått ytterligare en utmärkelse. Denna gång från taklyftet. Jag blev lika glad den här gången

Så kommer det svåra att som reglerna säger, välja ut 5-7 bloggare som ska få en i sin tur.

Och denna award går till
Coolhouse som är min hjälte och ger mig alla bra tips
http://www.coolhouse.se

Villa Elvin som skriver en inspeererande blogg om ett taklyft
http://villaelvin.bloggspace.se

Small town style för sin fina blogg om hur man bygger ut ett sekelskiftes ut men behåller husets själ.
http://smalltownstyle.blogg.se/

Two swedish cottage för deras spännande blogg om hur de bygger två fritisdashus
http://twoswedishcottages.blogspot.com

Fasting65, ett fantastiskt taklyft och funkishus
http://www.fasting65.se

torsdag 30 oktober 2008

Utmärkelse


Jag fick den av Familjen Eriksson på Adrians backe http://www.adriansbacke.blogspot.com/.

Tack, tack, tack! Familjen Ericsson är ju i princip klara med sitt husbygge och har ett jättefint hus. Vilket jobb!

Sedan vill jag skicka utmärkelsen vidare till

Taklyftet http://taklyft.blogspot.com/, för att du inspirerar mig och jag får så mycket praktiska tips genom din blogg.
Colonialeast http://colonialeast.blogspot.com/ för den fantastik fina och inspirerade bloggen om hur ett annorlunda och vackert taklyft blir till.

Och sist med inte minst

By the sea, för att dina blogginlägg alltid får mig att skatta! http://bodelssons.blogg.se/

Ett hedersomnämnande till Two Swedish Cottages som alltid kommer med trevliga idéer och funkisinspiration!

Lyckat byggmöte



Vi hade ett lyckat byggmöte igår och det känns som vi faktiskt kan vara nära ett beslut. Bland annat känns det som om det stora putsfrågan kan få ett bra slut med en bra lösning. Ska skriva mer när vi har ett kontrakt. Det känns verkligen att konjunkturen har vänt och tonen från byggfirmor är en helt annan. Det börjar bli köparnas marknad. För en gångs skulle kan vi säga att vi hade tur som inte upphandlade bygget i våras.

tisdag 28 oktober 2008

Byggmöte imorgon


Imorgon har vi ännu ett viktigt byggmöte. Får se om det vi kan ta några avgörande beslut efter det. Putsen är forfarande ett problem, samt om vi ska dränera om före eller efter vi har fått en övervåning. Vi får lite olika bud från olika firmor om vad de tycker är bäst. En del säger före eftersom då är den delen klar. Andra säger efter därför att man vill inte ha lös jord under byggställningarna. Jag har egentligen ingen egen åsikt….

Annars har vi förstått att polska är det officiella byggspråket, så det är väl bara att börja plugga….

måndag 27 oktober 2008

Oj, vad vi lärt oss om trappor



Vi har studerat trappteknik och skickat iväg offerter för glatta livet. För den som vill ha en grundkurs i hur en trappa är uppbyggd rekommendera jag att gå in och läsa Skellefteå snickericentrals hemsidahttp://www.sscskelleftea.se/produkter/trappor/Projektering/. Mycket matnyttigt.
Nu är det bara att vänta och se vad offerterna ger!

söndag 26 oktober 2008

Letat dörrar

Jag har surfat runt och faktiskt lyckats hitta lite alternativa dörrar. Några är gamla bekanta som jag blivit tipsad om tidigare. Känns faktiskt som bra alternativ.




Swedoor E2090 Gamma w55

Snarlik bovalls dörren men hälften så dyr, 15198 på varbergsträ http://www.varbergstra.se/ . Tips från http://www.coolhouse.se/



Försökte mig på dörrväljarservis, www.bordorren.se/ men fick det inte att funka. Den dörr jag valde kunde jag sedan inte hitta namn och pris på….. Kanske fel på min tekniska förmåga.





En annan som jag gillade var Ebba från Diplomat dörrar som kostar 13 012 kr på http://www.bygglagret.se/


Hittade ett par till som var okey, men kändes inte helt rätt.

Ska se om jag kan slita min man från sin mobil för att ha lite byggdiskussioner.

lördag 25 oktober 2008

Leta dörrar

Bilds: www.bovalls.se

Idag ska vi leta alternativa ytterdörrar. Det är svårt när man har förälskat sig i en dörr, men ska tvinga mig själv att åtminstone leta fram 3 alternativ. Tips mottages tacksamt!

fredag 24 oktober 2008

Entre och franskabalkonger

Försöker leta bilder på snygga entréer att inspireras av. Den här franska balkongen är snygg. Vi ska ha tre franska balkonger på ovanvåningen. Men hade tänkt ha stål eller svara räcken.


Den här entrén och trappan skulle passa vårt hus och vår nya tillbyggnad. Jag tycker den är så snygg och borde inte vara så svår att få till.



Men å andra sidan är den här trappan också snygg fast skulle nog inte passa vårt hus lika bra.

I helgen ska vi fortsätta att gemföra offerter och (forfarande) titta på putsmetoder.









torsdag 23 oktober 2008

Min man har tagit ett beslut och fått ett paket

Bild: sonyericsson.com


Min man har haft lite svårt att fokusera på husbygge på sista tiden, då han har ett annat beslut att ta. Vilken ny mobil ska han köpa. Till sist stod det mellan Ericssons Xperia och Iphone. I söndags togs det stora beslutet och sedan dess har vi kunna följa telefonens resa (via webben) genom Sverige. Men idag anlände den! Min man brukar skoja om att han har blivit bloggänkling men jag tror nog att ikväll är jag mobilänka.

onsdag 22 oktober 2008

Fokus på fasaden



Nu försöker vi fokusera besluten kring fasad och skalet till övervåningen klara. De beslut som måste tas är putsningen framför allt är det val av metod. Sedan är det val av dörr och om vi ska ha sidoljus. Vidare fasadbelysning samt val av räckte till altan och balkong. Ja, sedan kanske en yttertrappa om man ska vara petnoga.

Jag gillar färgsättningen på detta hus med mörkt tak, vita fönster och suprännor. Den svarta dörren är fin men vi har nog tänkt ha en ekdörr.

tisdag 21 oktober 2008

Cremefärgade Vipp går ur tiden

Företaget Vipp http://www.vipp.dk har meddelar att färgen creme - originalfärgen - försvinner fr.o.m. 1 november i alla storlekar. Trist tyckerjag, den färgen är så snygg och jag har funderat på att köpa den många gånger men det har inte blivit av. Nu måste jag ta ett beslut (mitt ibland alla andra beslut) om vi ska ha en cremefärgad Vipp.

måndag 20 oktober 2008

Appropå trappor


När jag började kolla på trappor inomhus så halkade jag in på utomhustrappor. Vi kommer att göra en utbyggnad där ytterdörren kommer placeras så vi kommer att behöva en ny yttertrappa. Tyckte dessa bilder var så fina kommer från Bertils stenarbeten. http://www.bertilsstenarbeten.se




söndag 19 oktober 2008

Trappor





Tack för alla tips jag fått angående budget tipsplanering mm.

Igår var vi hemma hos vänner som har byggvana och precis har topprenoverat sin lägenhet. Vi kom (som alltid) att prata om vårt husbygge. Vi insåg att det nog är högtid att börja fundera på trappan. Enligt ritningarna ska vi ha en L-formad trappa som ska gå från vår lilla utbyggnad. I nuläget har vi dock möjlighet att flytta trappan en halv meter hit eller dit och anpassar den balk som måste stå i halen.

Så min uppgift denna vecka blir att kontakta trapptillverkare.

Skellefteå snickericentral pratade jag med på Hem &villa mässan och de verkade ha storerfarenhet av trapplyft vid taklyft, så dem ska jag kontakta. Ett annat tips är Trappfabriken som en taklyftare tipsade mig om. Ett tredje alternativ är att låta en snickare platsbygga trappan, men det är ju inte trät i trappan som är dyrt utan arbetskraften.

Sedan har jag förstått av Jenny med bloggen Taklyftet att innan man kan bygga trappa måste man ha bestämt golvmaterial. Vi har parkett på nedervåningen idag och min vision är ju fiskbensparkett på ovanvåningen också. Men vad händer om man ändrar sig eller måste ändra sig.

Tyvärr kan jag någon anledning inte länka, måste kolla vad det som är fel.

Vi vill ju ha ett funkisräcke, men det känns som en senare fråga. Fast räcket nedan är så snyggt.




lördag 18 oktober 2008

Budgetering





Vi håller på med budgetering. Inte så lätt med ett så stort projekt och så många olika delar som kan dra i väg åt olika håll. Vi ha nu beslutat oss för att dela upp bugeten i två delar´.

Del 1. Få på våningen och få en hel fasad.
Del2. När detta är klart och förhoppningsvis bugeten för del 1 hållits, går vi över i del två inredning av övervåning.

tisdag 14 oktober 2008

Runt hus

Ska vi inte ha, men lite häftigt är det med ett runt hus. Även om just detta hus kräver lite renovering.




Läs mer om det runda huset på http://di.se/Nyheter



måndag 13 oktober 2008

Att hitta en ytterdörr

Ni har ikväll varit och tittat på ytterdörrar. Favoriten just nu är Råssö från Bovalls www.bovalls.com som både maken och jag gillar. Tvärar är det så att ju snyggare dörr, desto dyrare. Men ytterdörren är ju det första man ser så det är väl värt att satsa en slant på….

Vi är i slutspurten på vår upphandlingprocess, hoppas vi i alla fall. Känns som om vi varit ett par gånger men då har det hänt något eller vi har fått något nytt tips. Så man vet ju aldrig.

lördag 11 oktober 2008

Hem &villa mässan

Vi har varit på Hem & villa mässan idag. Skulle kanske inte säga att det var en besvikelse, men ganska trist och likriktad. Inget riktigt kul och överraskande. Fick bra info om trappa, men jag tyckte inte det fanns mycket nyheter. Har dock fått med mig 4 kg kataloger, så jag har lektyr för veckan som kommer. På måndag ska vi förhoppningsvis åka och titta på ytterdörrar.

onsdag 8 oktober 2008

Kakel outlet

Jag surfade runt och hittade att Höganäs
faktiskt har en kakel outlet i Helsingborg. Vi har ibland vägarna förbi Skåne och då kan det kanske vara värt att ta sig en sväng förbi. Vad jag förstod kunde man hitta riktiga fynd.

tisdag 7 oktober 2008

Barnfria helgen

I helgen var vi som sagt barn fria och åkte runt och tittade på kakel,
badkar, dörrar el-prylar mm. Min man blev lite exalterad bland
elprylarna. Vi hittade inget speciellt, affären som säljer de dörrar vi
är intresserad av haddeinte öppet på helgen. Snopet. Så vi får försöka
klämma in dem under veckan.

Vi var också inne och tittade på kakel på Fired earth. http://www.firedearthshop.com Så snyggt kakel!
och så dyrt! 3000 kr per kvadratmeter! Vad är kakelplattorna gjord av
för det priset?
Men det var fullt av folk i affären. Dock blev jag nästan mer
fascinerad av vilka mänskor som satsar så mycket pengar på ett kakel
än av själva kaklet. Framför allt om det ska vara till ett helt badrum.
Nästa utmaning blir att hitta billigt snyggt kakel. Någon som vet om
det finns en kakel outlet?







Vi var också inne på furniturebox som har ett showrum här i stan.
Kvaliteten på dessa kopior såg helt ok ut.

När vi skulle somna i fredags säger min man ”Har vi tänkt på
utterbelysning. Kanske dags att ta dessa funderingar i samband med
fasaden? Mmm sa jag. Så nu har vi satt upp på listan att börja titta
runt på ytterbelysning. Om någon har några tips på bra hemsidor så
mottages det tacksamt.

måndag 6 oktober 2008

Mer puts

Jag börjar inse att jag inte lättvindigt kommer komma förbi putsfrågan. Nästkommande vecka kommer maken och jag behöva ta ställning till putskiva, mura upp tegel på ovanvåningen, eller nät på tegel och putskiva på ovanvåningen. Som vanligt är det en fråga om pris och estetik.
Puhh, om någon har några godar råd eller tips på hemsidor att läsa eller uppmuntrande ord, mottages dem tacksamt.


söndag 5 oktober 2008

Dumphögar


Jag vet inte om det här fenomenet drabbar bara oss, men lite här och där växer det upp dumphögar. En dumphög är en hög, oftast med papper, viktiga eller halviktiga som man av någon anledning vill spara men inte riktigt har en bra plats för. Ibland hamnar även reklam i dessa. Om man saknar ett papper börjar letandet i dessa högar som oftast bildas i hallen, köket eller i något fönster. I helgen tog vi tag i dessa högar (igen). Vi har köpt fler mappar pärmar, gjort låder märkta schema etc. i hopp om att utrota dessa högar. Får se om vi lyckas denna gång….de har en tendens att ändå dyka upp. Alltid är det något viktigt som man vill spara, men inte riktigt vet var man ska lägga och vips har det bildats en ny dumphög.
Vi kommer nog aldrig att få ett så kliniskt rent hem som på bilden nedan, men det kanske inte är något att sträva efter?




fredag 3 oktober 2008

Äntligen, helg!



Tack för alla tips om fasadfärg. Ska följa upp dem i helgen. I helgen är vi barnfria och ska då bla ägna oss att fara runt och titta på dörrar fönster och färg.
Förhoppningsvis får vi några trevlig idéer också.


Trevlig helg på er!

torsdag 2 oktober 2008

Hur svårt kan det vara att välja en vitputsad fasad?


Hur svårt som helst och hur tråkigt som helst. Jag höll på att somna när jag läste igenom Maxits http://www.maxit.se/ hemsida som vår murare har rekommenderat. Överlåter nog detaljerna till min man så konsenterar jag mig på färgvalet. Kan Stockholmsvitt vara bra? Eller gråtvit? Eller ska man ha lite blått, gult grönt i det vita?



onsdag 1 oktober 2008

Här sker det tankearbete

Det händer en hel del bakom kulisserna. Nästa vecka träffar vi de två företagen om vi nu väljer mellan. Förhoppningsvis ska vi snart ta ett beslut om hur vi ska bygga övervåningen och vem som ska göra det.

Jag har pratat med byggnadskontoret om de ändringar vi vill göra på ritningarna, ändring av tak från valmat till ett vanligt sadeltak samt att vi ska ta bort en krånglig vinkel. Enligt handläggaren skulle detta inte vara något problem utan skulle gå relativt snabbt med en komplettering.

Vi börjar planera för att dränera om. Känns som ett stort tungt och inte så glamoröst jobb…..Vi har kommit i kontakt med en bra murare och börjat fundera på vilken sorts puts vill ha.

Viste inte från början att det fanns olika sorter? Men tydligen och det är något vi måste ta ställning till.

Beslut,beslut,beslut, fast det är roligare att ta beslut om puts än om att gräva upp halva trädgården.