tisdag 30 september 2008

Italiensk design

Inte för att jag kan så mycket om italiensk design men jag tycker att Italienarna har så god smak. Stilrent enkelt mycket marmor vit och sedan växter för att göra det ombonat.








måndag 29 september 2008

Italien

För alla som undrar varför det har varit så tyst på bloggen kan jag meddela att jag varit på tjänsteresa i Italien. Ja vet, stackars mig. Mellan allt jobb (jag har faktiskt jobbat ganska mycket) har jag tittat på arkitektur och fått en del kul idéer. Jag har också hunnit varit inne i en italiensk golvbutik med de mest fantastiska parkettgolv samt tittat på marmor i form av stora skivor och kakelplattor. Blev helt förälska!!!! Tror dock inte på att importera själv utan i så fall blir det att köpa via någon återförsäljare här. Har dock köpt några utländska inredningstidningar som jag ska frossa i!

måndag 22 september 2008

Det går åt rätt håll.

Idag fick vi en offert på trädfällning och stubbfräsning som faktiskt lät helt rimlig. Inte alls farligt faktiskt. Så snart är vi kanske 2,5 träd fattigare på tomten. Det halva trädet härrör sig från en jättebjörk som någon tidigare har fällt, men lämnat en femmeter stor stubbe. Står visserligen inte invid huset men är så FUL. Nästa steg är att dränera om grunden. Maken har börjat mumla något om att hur svårt kan det vara med en grävmaskin. Vi får väl se om det blir egenarbete eller om vi ska leja ut det. Beror nog helt på vilka offerter vi får.

torsdag 18 september 2008

Jag vill ha marmorgolv

Hittade det här fina marmorgolvet på stenbolaget http://www.stenbolaget.se/. Vill ha det i vår nya hall. Vet inte om marmorgolv är så praktiskta, måste kolla.
Angående fiskbensparketten, kan jag upplysa om att jag nu är ägare och har läst boken Golvläggning - Trä- och laminatgolv från Liber som Fastingen 65 http://www.fasting65.se/ har tipsat mig om. Han har själv lagt fiskbenspakett i sin nyrenoverade funkisvilla. Boken är skriven för gymnasieelever och är inte så lång och med mycket bilder och övningsuppgifter. Dessa klarade jag galant så nu är det bara praktiskt övning som fattas.

Har jag nämnt att i fallet med fiskbensparketten tycker min man inte jag är klok och hoppas jag snart ska ge upp denna ide. Men så lätt går det inte.


Borka is in town

Ja, eller i alla fall i kvarteret bredvid. När maken skulle hämta pojkarna igår från dagis möttes han av en stor kran. Ett taklyft på gång! Förundrat stod han och killarna och såg hur en nu våning blev till. Alla tre kom hem helt höga och beskrev att det var som legobitar som sattes ihop. Maken fick också en pratstund med ägarna så i helgen ska vi gå dit och titta mer!

onsdag 17 september 2008

Utmaning

Jag har fått en utmaning från Charlottas hemmaplaner http://hemmaplaner.larssonslounge.se. Här kommer svaren!

Vilken mat äter du ofta? Jag är allätare, just nu är vi inne i en biff period och jag äter gärna en stor biff med någon god sås och klyftpotatis.

Här kommer vårat favorit recept:

Grillad karré med avokado och mangosalsa

Ingredienser (2 pers)

250 gram fläskkarré i skivor
0.5 paket Marinade Honey Smoke (Santa Maria)

salsa:
0.5 st avokado
50 gram mango
12.5 gram finhackad gul lök
0.5 msk pressad limesalt och peppar
klyftpotatis

Instruktioner
Blanda karré och marinad i en bunke. Gör under tiden salsan. Mosa avokado, mango, lök, lime, salt och peppar i en skål. Grilla köttet.

När du är på kalas är du den personen sitter eller hjälper du till? Jag sitter nog mest still och min man som är det som hjälper till. Fast jag brukar erbjuda mig….

Var sitter du helst och bloggar? Jag älskar att sitta i sängen, gärna med en kopp te eller till helgen ett glas vin. Det händer väl att ett blogginlägg har gått iväg från jobbet också.

Köper du ofta trisslotter? Aldrig. Har en morbror som vann 25.000 i månaden i 25 år. Så vår tur i familjen är nog förbrukad.

Vilken stad eller vilket land har varit ditt bästa semesterminne? Rio och Brasilien, var ett spännande land. Kul ställe, goda drinkar men maten var sådär.

Vilken kanal tittar du mest på? Jag följer alla inredningsprogram slaviskt oavsätt kanal.

Klädbutik? Har inte köpt så mycket kläder på seanste tiden. Börjar få lite abstinens. Men jag gillar märket Wera som säljs på Åhléns för vardag/basplagg.

Inredningsbutik? Jag gillar Olsson & Gerthel som finns i Malmö. Har alltid något kul och annorlunda saker. Hela affären skulle kunna få flytta hem till mig.

Godis? Hemmagjorda chokladpraliner.

Stad? Jag älskar Barcelona! Jag älskar arkitekturen, folket maten, shoppingen. Och hur många städer finns det med en fin sandstrand mitt inne i stan. Här skulle jag kunna bo!

Dryck? Får nog tyvärr säga light cola… försöker dra ner, men har nog ett litet beroende.

Musik? Allätare, just nu har vi abbafeber hemma.

Tv-serie? Jag gillade den där nya serien Cashmere mafia. För oss som Sex and the city men nu har blivit tio år äldre…

Träning? Kan stolt säga att jag hyfsat regelbundet tränar löpning och styrketräning numera. Vi har skaffat ett löpband och hantlar mm som står i källaren, så nu blir träningen av!

Bakverk? Jag älskar semlor. Jag är som Ture Sventon, skulle kunna äta dem året runt.

Kaffe? Har efter år som late drickare återgått till vanligt kaffe med mjölk " två tredjedelar kaffe, en tredjedel mjölk". Jag håller på att lära min man dricka kaffe. Just nu är vi uppe i två Irish coffee per år....men det är en klar förbättring sedan vi träffades.

Härmed vill jag lämna utmaningen vidare till Two Swedish Cottages http://twoswedishcottages.blogspot.com/
de är ju två och får svara var för sig!

tisdag 16 september 2008

Att få ihopp en snygg funkistrappa

är inte så lätt. Jag skulle vilja ha den här trappan med det utsvängda nedersta stegen...




tillsammans med ett liknande räcke som på bilden nedan...





Vi har funderat på glas tidigare, men jag är inne på att försöka hålla ihop funkisstillen. Får ta upp detta till diskussion med maken.



Vi har fått en till offert som ser bra ut. Skönt nu börjar det finnas hopp.

måndag 15 september 2008

Äntligen en vettig offert!

Ja, eller iallafall hyfsad. Men det känns som om det ljusnar. Maken får gå på dem ett varv till, han älskar att pruta och förhandla. Det är inte bara prutande som gör att offerten börjar se bättre ut. Att ändra takvinkeln, ta bort ett fönster har gjort sitt till.


Nedanför visade bilder kommer från Mäklaren Vincent Forsberg http://www.vincent.se/ som har till försäljning detta häftiga hus. Prislappen ligger dock lite över vår budget... 29 miljoner...






Badrumsfunderingar

I helgen har vi ägnat mycket tid åt badrumsfunderingar.Vi ska ha två rum på ovanvåningen och frågan är om det enligt våra skisser var optimalt placerade. Ja alltså, vi har en ganska traditionellt sätt att focusera. Min man går och funderar på var rören kan dras, medans jag drömmer om kakel och badkar. Jag vill som alla andra ha vitt och grått i badrumet. Läste på bloggen En mannans drömmar http://enmammasdrommar.blogspot.com/ inlägg om hur hon kommer till kakelaffären och framför sina önskemål om ett vit och grått badrum mend lite mindre plator till duchen och får höra att att det är den kombination de säljer mest av..... så unik är man...

Man vill ju vara lite orginell, men hela vårt hus går ju i vitt och grått, och som min man säger "men vi hade ju bestämt oss"....

Vitt känns trist och tydligen ska brunt vara den nya färgen, men brunt passaar inte resten av huset.

Hur får man ett snyggt, modernt och ialla fall lite orginellt badrum? Den frågan ska jag fundera på i veckan. Tips mottages tacksamt!






fredag 12 september 2008

Höstplanering


Hu, nu verkar hösten ha kommit hit. Dax att tända brassan och krypa ner under en filt. Man kan ju tror från den här bloggen att det är bara jag som tänker och funderar. Men min man är minst lika aktiv. Denna vecka har han ändrat och fixat med ritningar på huset, ringt alla byggföretag och förhandlat om pris. Men framför allt har han lärt sig att bygga badrum . Min (tidigare) mycket försiktiga och eftetänksame man träffade vänner till oss som jobbar med att sälja underlaget under kaklet i badrumet. Och denne vän övertalade min man att det är lätt som en plätt att bygga bardum själv. Det som man bör anlita någon för är vvs, el och kakling. Jag säger inte att vi ska göra allt själv men det är skönt att kunna om man får hutlösa offerter.
Höstplaneringen ser ut som följer:
1. Hugga ner två träd
2 Gräva om grunden
3. Forsätta planeringen av ombyggnaden
4. Styrketräna så att vi orkar bygga i vår!

torsdag 11 september 2008

Det finns så mycket dörrar...

men väldig få dörrar som jag fastnar för. Vi kommer att ha stora fönsterpartier i vår entre, så vi behöver inte en ytterdörr med ljusinsläpp. Så de sista dagarna har jag letat efter en snygg, enkel, modern, häftig trä dörr (gärna billig). Inte så lätt.... Villa Lundhage http://lundhagen.blogspot.com/ har en jättesnygg dörr tycker jag. Den är importerad från Tyskland.

Coolhouse http://www.coolhouse.se/news.php har tippas att om en Swedoor som de tänker ha till sitt nybyggda hus som är jättesnygg men har ljusinsläpp.


Den här bilden kommer från bovalls http://www.bovall.se/ som jag tycker gör snygga dörrar i teak


Min man gilla dörrar av den här typen.....









sen skulle man ju kunna välja en enkel vit dörr, men det känns trist.







Sist, denna dör från bovalls igen ochser ser ut som alla andra dörrar på utsidan.....








men som är dekorerad från insidan. Jag kanske inte skulle valt en fisk som dekoration, men det går ju att hitta på något annat kul motiv.

tisdag 9 september 2008

Färger- så svårt

Jag funderar mycket just nu kring färg. Egentligen tycker jag inte att det borde vara så svårt. Vi ska ju ha ett vitputsat hus. Hur svårt kan det vara? Vitt är väl alltid vitt eller...?

Vi har bestämt oss för ett kritvithus.

Taket? Ja, mörkgrått/svart.



Tak kan ibland göra så stor skillnad. Jag tycker nog inte nedan färgkombination med ett putsat hus och knallröda takpannor är så lyckat. Huset kommer från Sjödalahushttp://www.sjodalshus.se/. De har ett kontor i vår komun och jag kan säga att taket är ännu rödare i verkligheten.


Å andra sidan är det här ett putsat hus med rött tak. Visserligen lite äldre men här känns det helt ok.





Nedan är ett hus med grått/svart tak. Men vad har hänt med fönstrena? Det känns som om fönstren är osynliga.




Så ska fönstren vara vita, färgade, svarta? Ska fönsterbräden vara vita/ grå/ svart?

Färg på stuprännor?






Detaljer som kan göra stor skillnad och som innan vår husbyggnadsprocess började jag inte ens tänkte på att de fanns.



Just nu lutar jag mest åt den här versionen. Mörkgrått tak. Gråa fönsterbräden, svart/grå stupränna längs taket och vita nerför väggarna. Men blir det för mesigt? Eller för framträdande?









söndag 7 september 2008

Byggtrans

Maken gick igår in i något som mest måst beskrivas som byggtrans. Det yttrar sig så att han inte är riktigt kontaktbar för andra frågor än hus, byggande och byggkalkyler. Han började också gå och mumla för sig själv saker som ventilationsavluftning…….rör….hm……taket….. begynnande byggpsykos kanske?

Vi brottas just med frågor kring taket. På våra ritningar har huset valmat tak med bandplåt. Detta är tydligen en byggtekniskt komplicerad typ av tak och plåttak är dyrt. Så igår tog vi en sväng med bilen och tittat på tak dels i närheten av där vi bor, men också i klassiska funkisområden. I vårt närområde har nästintill alla funkishus sadeltak med mörka tegelpannor. I det klasiska funkisområdet fanns det naturligtvis mer valmade tak, men även andra former av tak och tegel. Vårt hus ligger ganska högt upp så redan idag ser man in inte så mycket av taket. Med en våning till så borde det bli ännu mindre och från gatan borde det inte spela någon speciell roll. Maken ska ringa och prata med både taklyftare och byggare på måndag.

Alla åsikter och råd om tak mottages tacksamt!

fredag 5 september 2008

Skjutdörrar


Vi har planer att ha skjutdörr intill sovrummet och från sovrummet intill badrummet. Bild från Jessicas blogg http://framtidahus.blogspot.com/.





Men det är svårt att hitta riktigt snygga skjutdörrar som inte är till en garderobsvägg. Jag föll dock för denna dörr. Mailade maken som också var positiv. Verkar väl inte så svårt att sätta ihop för ett par händiga personer som oss…? Beskrivning från Vi i villa http://www.viivilla.se/ovrig-interior/skjutdorr-i-japansk-stil.aspx??





torsdag 4 september 2008

Outdoor



Jag råkade gå förbi en ny trädgårds affär häromdagen. Kul med en stor (600 kvm) affär som inbjuder att man går omkring länge och tittar. I ett hörn finns ett fik där man kan sitta ner och bläddra i tidningar och böcker. Jag hittade massa fina saker som jag skulle kunna tänka mig i vår trädgård, bland annat är det första gången jag ser en riktigt snygg gungställning i trä, krukor (REA!) samt utemöbler med mjuka former. Tyvärr är deras webbsidahttp://www.outdoordesign.se/ inte lika kul, men har man vägarna förbi Stockholm så tycker jag man kan ta en sväng förbi Surbrunnsg 44 A.

tisdag 2 september 2008

Fasadskisser

Nu har jag fått rätsida (nåja, någorlunda) på i alla fall fasadskisserna.

Huset kommer att vara vitputsat, idag är det gult tegel. En gång i tiden var det vitputsat men förra ägaren bestämde sig för att tegel var mer lättskött. Om teglet ska ner eller om vi ska putsa ovanpå teglet sitter jag och maken och funderar på som best. Det är synd att ta ner ett tegel som spar energi och det är säkert en hel del jobb med det. Å andra sidan kommer fönstren att hamna långt in om man putsar utanpå teglet. Då kan man välja att flytta ut fönstren, vilket gör att vi måste få nya fönsterbräden.
Huset kommer att få en ny våning och vi kommer att få en ny altan samt en liten balkong från sovrumment. En ca 10 kvm tillbyggnad blir förlängning av nuvarande hallen och varifrån trappan upp till ovanvåningen kommer att finnas. Det nya trapphuset blir 4-5 högt och det är a öppet mellan ovanvåningen och trapphuset så att du från ovanvåningen kan stå och titta ner i trapphuset

måndag 1 september 2008

Vipp

Som alla andra är jag galen i danska Vipps badrumssortiment. Min man har dock prov vippat deras badrumtunna och den ramlade omkull när han trampade på pedalen. Så han är lite skeptisk till av vi införskaffar en tunna.

Men jag är lite sugen på handdukarna. Vi behöver nya handdukar och den här gången tänkte jag att vi skulle genomföra ett genomtänkt inköp och sedan såtera ut alla udda. Kanske ett fall för helgen?
Tvättkorgen är ju heller inte fel, men får inte plats i vårt nuvarande badrum.