söndag 31 augusti 2008

Offerter

Jag vet inte om man blir klokare ju fler offerter man tar in. Vi fick igår en offert från en byggare utanför stan. Vi trodde den skulle vara någon lägre än de vi fått tidigare, men icke sa nicke. Dock lär man sig ju alltid något nytt vid varje byggare man träffar. Å andra sidan så börjar man ju tvivla på tidigare uppgifter....

En byggare till kommer i veckan och lämnar offert. Under helgen har taklyftet börjat dyka upp i huvudet igen (jo det var jag som kategoriskt avfärdade detta i förra veckan). Fast nu i lite nu skepnad och med utländsk arbetskraft kan det komma ner i pris. Ialla fall ett spår vi (också) ska följa upp.


I går var min man så trött på allt ihop att han deklarerad att det verkar bättre att bygga en flygel på huset. Men efter 10 min ångrade han sig och konstaterade att det kanske inte var en så genomtänkt ide. Fast idag när jag och maken är superförkylda regnet öser ner, barnen är gnällig och därmed högljudda så vill jag ha ett beslut taget NU!

I vanliga fall är min man och jag inte speciellt veliga personer. Vi har båda arbeten där vi fattar massor av beslut varje dag med människoliv och pengar involverade. Men det här är så svårt!

Alla välkomnas som kan komma med lite uppmuntrande kommentarer!

fredag 29 augusti 2008

Roomba, en dammsugande robot

Låter helt fantastiskt! En dammsugande robot som kan programmeras så att den dammsuger tex. varje dag kl 13.00 eller tre gånger i veckan. De senaste modellerna ska kunna gå över trösklar, känna efter var det är damigast och därmed ta lite extra på dessa ställen. Har vad jag sett fått bra recensioner. En arbetskamrat till mig har en och är mycket nöjd. Inte bilig, men inte oöverstigligt dyr heller. Vad gör man inte för att slipa städa!

torsdag 28 augusti 2008

Borkas takvåningar, Åtvidabergs hus och takvåningar, Åtvidabergshus

Så har vi då fått in offerter från dessa tre firmor. Lite svårt att jämföra då olika saker ingår från olika firmor. Det handlar om hur mycket isolering som finns med, om de bygger till vår lilla tillbyggnad eller ej. Åtvidabergs hus och takvåningar kunde ge oss ett bra pris på fönster till undervåningen och vi anlitade dem men inte få med tillbyggnaden. Generellt sett tycker jag att de var trevligast att ha att göra med och skulle vi ha anlitat någon hade jag röstat på dem. Dock så kommer ett rent taklyft med någon av dessa firmor att bli utlöst dyrt. Vi har räknat på ca 25 % dyrare än med de offerter vi har fått in a byggfirmor idag. Visst är det smidigt att få upp en våning på en vecka men det är ju inte så att den övre våningen går att bo i efter en vecka utan det skulle minst ta ett par månader att färdigställa det hela MED en byggfirma. Och man gör allt själv, kan det ta hur lång tid som helst. Visst du kan bo kvar, men det tror även de byggfirmor vi talat med att det går även om de också säger att för den mentala hälsan kanske det kan vara bra att hyra något annat i ett par månader.


Så nu går vi över till att pressa priset på byggfirmor. Högkonjunkturen i byggbranschen håller ju på att vända sägs det. Tips på byggfirmor som är bra biliga och kan tänka sig att utföra arbeten i Stockholmsområdet mottages gärna!

tisdag 26 augusti 2008

Fiskbensparkett

Jag älskar fiskbensparkett. Vi har fiskbensparkett i hela undervåningen, utom i köket och i hallen där förra ägaren har lagt parketten i rutor av någon anledning. Jag har fått med maken på att vi ska lägga om golvet i halen på undervåningen så att parketten blir enhetligt.

Men att lägga fiskbensparkett på övervåningen har känts som en utopi. De priser jag har sett har varit från 1000 kr kvm och uppåt. Men nu har jag hittat en sida som visar hur man lägger fiskbensparkett och som det står att för en ” van hemmafixaren med gått om tid” ska det inte vara så svårt. Jippi! Jag kan börja drömma om fiskbensparkett på ovanvåningen. Kostnaden för material är ca 400 kr kvm. Jag har beställt en katalog om hur man lägger fiskbensparkett sedan är det väl bara att börja övaJ

Min man är tänd på iden med fiskbensparkett MEN inte på iden om att vi ska lägga parketten själv (eller summan för att få den lagd) så det är nog mitt eget projekt.

måndag 25 augusti 2008

Vardagsrumsmöbler

Vi har letat efter en divan till vårt vardagsrum. Helst skulle jag vilja ha en Barcelona i original, men det är så dyrt…. Om vi gjorde en sådan investering skulle vi nästa behöva ha den inplastad som mormor hade med finstolarna. Men sedan hittade jag en kopia på furniturebox. Första gången jag tittade på denna stol fans furniturebox http://www.furniturebox.se/ bara på nätet men nu har det öppnat ett showroom i Stockholm. Så vid tillfälle får vi ta oss dit och titta hur den ser ut i verkligheten och hur kvalitet är.

Något jag också skulle vilja ha är det här soffbordet. Men det kommer inte att bli aktuellt med ett glasbord under överskådlig tid. Så jag får fortsätta att sukta och längta.



söndag 24 augusti 2008

Trappa

Vi kommer att bygga till ett trapphus på ca 10 kvm och trappan kommer att gå över den ”gamla” källartrappan. Kommer nog inte bli mer spännande mer än möjligen lite infällda spotlights. Men sedan såg jag denna trappa som Hemmariket publicerade på sin blogg.



Bilden är från Shoot factoryhttp://www.shootfactory.co.uk/. Skulle göra både vår trappa och hall mer spännande.

Åter från semester

Trist men sant. Skönt har det varit och sol! Men våra byggplaner kommer det hända följande denna vecka. Vi ska få en offert från Åtvidabergs hus och takvåningar. Vi ska träffa en av de potentiellt byggarna och diskutera offert mm. Och förhoppningsvis ska den andra potentiella byggarna ringa för att boka möte om offert. Men mest spännande denna vecka blir att följa Colonialeast http://colonialeast.blogspot.com/taklyft!

fredag 15 augusti 2008

Barcelona


Ska bli skönt med en veckas sol och bad och lite shopping. Undertiden hoppas jag att byggarna och Åtvidabergshus och takvåningar jobbar intensivt med att ta fram offerter. De har alla tre lovat lämna offerter v 35, men man vet ju aldrig…

onsdag 13 augusti 2008

Badrum



På ovanvåningen planerar vi att hå två baddrum. Ett stort vuxenbadrum och en mindre med toalett och dusch för barnen. Vi har redan ett bra badrum på nedervåningen och dusch i källaren. På nedervåningen har vi badrumsmöbler från Aspenhttp://www.aspenbad.se/ och de har en serie Lysan för små badrum som skulle passa bra i det lilla badrummet.

I det stora badrummet planerar vi två handfat, toalett och badkar och separat dusch. Vi är inne på grått kakel och har hittat ett snyggt från Höganäs.
Jag gillar det här badkaret från Svedbergs, http://www.svedbergs.se/se/men maken tycker pelaren är klumpig.






Här är tre badrum som jag också tycker är snygga.






måndag 11 augusti 2008

Byggare

När man fått bygglov så är det väl bara att sätta i gång och bygga, eller….?

Om man ska bygga på höjden som vi ska, så finns i princip två sätt att gå till väga;

Antigen gör man en tillbyggnad, fast på höjden, och anlitar hantverkare allternativt en byggnadsfirma för entreprenad, dvs de samordnar alla olika sorters handverkare.

Eller så anlitar man byggnadsfirma som har specialiserat sig på taklyft. Finns säkert fler men de mest välkända är
Borkas takvåningar http://www.takvaningar.se/
Åtvidabergshus http://www.atvidabergshus.se/
Åtvidabergs hus och takvåningar http://www.atvidabergs.com/

De två sistnämnda är två helt skilda företag.


Vad ska man då välja?

Ja, det finns ju fördelar och nackdelar med båda metoderna som jag ser det . Fördelen med en byggfirma som ger entreprenad är att de samordnar alla hantverkare köper in material mm. En annan fördel är att äver om byggarbetet tar längre tid än ett taklyft, så ska det i alla fall teoretiskt, efter 3-4 månader finnas helt färdigt hus och vi skainte behöva jaga off hantverkare eller ta in offerter från takläggare vvs m.m.

Nackdelarna är att just nu har vi högkonjunktur på byggmarknaden och de flest stora byggfirmor vi har talat med har mycket och göra ( och kan inte åta sig ett så stort arbete på länge och priserna blir därefter). Nackdelen är också att det ska ju inte bara på en våning det ska ju bort en vid och ett tak och med det finns det risker som kan ge oväntade kostnader.

Fördelarna med ett ”taklyft” är att det går fort. Våningsplanet byggs i fabrik och kommer färdiga för att sättas på huset. En bra beskrivning men tillhörande film om taklyft finns här. http://www.atvidabergs.com/

Nackdelen, i alla fall i vårt fall, så verkar det bli dyrare samt att det du får är ett skal och sedan ska el ,vatten, golv, väggar mm på plats. Är du händig kan du säkert göra mycket själv och få ner kostnaderna. Men har du arbete och familj riskerar denna besparing tära på äktenskapet. Själv kan jag se hur denna process drar ut på tiden och att tiden bara går för att det är hopplöst att få tag i en viss sorts handverkare.

Vad ska man välja?

Ja….
Vi har två offertförfrågningar ute på byggfirmor som liggerutanför storstadsområdet.Båda känns som bra byggfirmor som kan ta oss från start till mål inom en rimligt tid (och till en fast kostnad, rimlig har jag för längesedan gett upp). Sedan kommer Åtvidabergshus förhoppningsvis i veckan och tittar på vårt hus. Borkas var här i våras och gav en offert ,men det skulle bli mycket dyrare än att bygga med lösvirke (eller i vårt fall bygger vi i lättbetong).

Tror jag nu ska surfa runt lite på de andra taklyftarbloggarna och höra efter varför de valde att bygga med den firma de gjorde och om de övervägde att bygga med lösvirke. Och kanske lägga ut en förfrågan på byggahus.se....

söndag 10 augusti 2008

Husskisser, bygglov vattenavgift mm

Efter en vecka fick vi se första utkastet. Huset fick en övervåning, en liten tillbyggnad för att vår nuvarande hall är så liten och det skulle bli trångt att klämma in en trappa där. Tillbyggnaden får 4,5 m i tak och är ca 10 km. Taket kommer få en lägre lutning på 14 grader. Det var en balkong på ovanvåningen och en terrass på nedervåningen. Vi gillande utkastet och gick hem och funderade på planlösning och lite fasad ändringar.

Maken och jag satt många kvällar med smörgåspapper (utmärkt när man ska ändra på en redan befintlig skiss) och diskuterade fram och tillbaka. Tillslut blev planlösningen på andra våningen tre barnrum ett vuxensovrum med eget badrum samt ett badrum till barnen. Två av barnrummen har runda fönster och alla tre barnrummen har franska balkonger. Vuxensovrumet har en liten balkong. Från början fans en walk-in-closet med på önskelistan, men för att få till en bra planlösning så blev den ersatt med en garderobsvägg. Ett av rummen på nedre våningen har också en garderobsvägg. Så jag tror vi får förvaringen även om man inte kan få nog med förvaring. Ska lägga ut ritningarna så fort vi får ordning på skanner, pdf filer mm.

Sedan är det bara att skicka in ritningarna för bygglov och vänta. Tre månader tog det innan de satte sin stämpel på ansökan och godkände den. Inget krångel, vilket var skönt.

Efter några veckor kom en liten överraskning i brevlådan. Det damp ner en räkning från vattenbolaget. Det är nämligen så att om man bygger till så ska man betala anslutningsavgift till vattenbolaget. Detta känns ju naturligt om man bygger ett nytt hus och ska ansluta avlopp och vatten, men i vårt hus finns ju redan vatten och avloppsledningar. Men det ska man, för det beräknas på kvadratmeter och eftersom vi fått bygglov för nya kvadratmetrar så vill de ha mer pengar. I många kommuner betalar man detta efter man har börjat bygga men i vår kommun betalar man denna summa (som är tre gånger så stor som betalningen för bygglovet) när man fått bygglov. Om vi inte skulle bygga till inom tre år får vi tillbaka pengarna, med ränta lovar kommunen. Så det var bara att betala. Enda glädjen är att maken själv räknade ut beloppet enligt den skrift som medföljer och det visade sig att de tagit ut avgiften även på de kvadratmetrar som var altan och balkong, vilket de inte har rätt till, så summan blev några kronor lägre. Men sura pengar. Det känns ju inte direkt att vi får någonting för dem.

fredag 8 augusti 2008

Fler arkitekter

Om vi skulle ha byggt ett helt nytt hus skulle kanske priset vara rimligt. Men för en utbyggnad/påbyggnad skulle det dra en stor del av budgeten. Maken ringde Åtvidabergshus som var på semester och skulle återkomma när säljarna var tillbaka på kontoret. Vilket de aldrig gjorde. Å andra sidan återkom inte vi heller.

Maken och jag brukar ta en kvällspromenad framför allt på somrarna. Jag har en tendens att välja en runda som går förbi mina favorit hus fram för allt ett. Huset är inte färdigbyggt (och ärligt talat undrar jag om det någon gång kommer att bli det). Först trodde vi att det var nybyggt för det var så stort, men efter några rundor såg vi att huset hade gamla garageportar och vi började förstå att det var ett hus som måste ha genomgått en stor renovering och tillbyggnad. Tyvärr kan jag väl säga att inte mycket har hänt med huset sedan första gången vi såg det. De håller fortfarande på att gjuta en veranda och stålräcket till varannan står förfarande ett år senare kvar på samma ställe ute på gräsmattan. De verkar ha tagit ut sig i renoveringen och kommer inte vidare.

Men huset! Ett funkishus med ett stort vardagsrum på nedre botten med ett rundat fönsterpari. Ovan för detta rum finns en balkong. Tänk att ha sitt sovrum där och kunna öppna och gå ut och ta en kopp kaffe på balkongen. Vidare har huset tre små franska balkonger och en stor terrass. Rena linjer, men inte kantiskt som en del funkishus kan bli utan mjukt och elegant. Ett sånt hus vill vi ha!

Vi funderade mycket om vi skulle ringa på och säga "vilket fint hus ni har". Jag tror att de skulle ha uppskattat det. Men innan vi kom till skott så kom min man på att alla ritningar på vilor är offentliga handlingar. Så vi beställde helt enkelt ut ritningarna på deras hus för att se vem som var arkitekten och om de hade några fiffiga lösningar.

När man har sett ett hus som man verkligen gillar och får ritningarna blir man besviken. Ritningarna kan aldrig göra huset rättvisa och om jag först hade sätt ritningarna på detta hus skulle jag inte ha tittat på det igen. Det såg ut som vilket annat hus som helst. Men på ritningarna stod arkitektfirmans namn AW arkitekter och vi ringde dem.


Det var kändes skönt att kunna utgå från ett hus när man beskriver vad man önskar sig. Arkitekten Hasse är en man i 60 års åldern som har ritat många hus. Lugn, sansad och lyhörd. Han berättade att huset var en tillbyggnad och tipsade om en massa andra funkishus som var nybyggda och tillbyggda i området. Sedan åkte han hem för att rita en första skiss på hur vårt hus skulle kunna bli. Spännande!

torsdag 7 augusti 2008

Arkitekt

Jag älskar ju inredningstidningar eller som min make och syster skulle säga är beroende av dem. Nu kom de dock väldigt bra till användning. Vi gick igenom en hel bunta tidningar för och rev ur alla hem/hus vi tyckte var snygga. Lyckligtvis har maken och jag samma smak och det är inte mycket vi inte är överens om vad gäller heminredning.

I tidningen Recidence hittade vi ett fantastiskt snyggt hus. Nybyggt med funkis känsla, vitputsad fasad stora fönsterhttp://www.andersholmberg.se/?p=224#more-224. Svårt att beskriva, men jag kan nog aldrig sluta se mig mätt på det där huset. Efter några veckors suktande kom jag mig för att ringa upp arkitekten Anders Holmberg http://www.andersholmberg.se/. Han var jättetrevlig och vi pratade hus och tillbyggnader och lösningar. Det visade sig att de hade ritat ett annat hus som ligger i närheten av osshttp://www.andersholmberg.se/?p=171#more-171. Han kom och tittade och hade massa idéer. Fantastiskt!

Sedan kom offerten på vad det skulle kosta om han skulle rita en tillbyggnad……inte så kul.

onsdag 6 augusti 2008

Planering

Vad vill vi ha för hus?

Sommaren 2007 hade vi bott i huset ett par månader. Vi trivs bra med huset och i området. Även om vi klarar oss på den ytan vi har (lika mycket som vi hade i lägenheten) så är vi ju på väg mot ett större hus.

Så vad vill vi ha?

Ett stilrent funkis/modernt hus
1.4 Sovrum varav ett master bedroom
2. Bra sällskapsytor och avskild sovdel
3. Stort badrum och separat badrum till barnen
4. Mer förvaringsutrymmet
5. Altan
6. Någonstans att häng makens funkistakkrona som kräver ca 4 meter i tak.

Maken har en takkrona med sig från sitt tidigare live som är jättesnygg med stora glassbollar som hänger på olika nivåer. Den har legat nerpackad de sista åren, då vi inte har bott på ställen där det finns 4 meter i tak. Men när man nu får önska så är det väl bara att ta med detta i önskelistan.

Vad vill vi inte ha?

1. Ett hus som ser tillbyggt ut eller konstig på utsidan. Har sett för många tillbyggda hus som ser konstiga ut och förstå att bygga till så att tillbyggnaden flyter in med omgivningen och huset är en konst.
2. Vi behöver inte mer sällskapsytor då vi har ett stort vardagsrum.

måndag 4 augusti 2008

Missöden

Som jag skrev i början var vår plan redan från början att bygga ut huset efter hand. Att fantisera och drömma om hur huset tillslut ska se ut är kul och fantasin kan fara iväg åt många håll. Det som dock inte är så kul är att ta itu med verkligheten.

En månad efter att vi hade flyttat in är jag ute på middag med kollegor. Då ringer maken och säger lite försynt att det är nog lika bra att jag går på toaletten innan jag kommer hem efter som vi har stopp i rören och det rinner vatten i källaren och han har stängt av allt vatten och ring rörjouren. Jag kastar mig i en taxi hem, och förväntar mig vatten i hela källaren, men ser tack och lov inget. Det droppar bara lite från röret och maken står och försöker städa upp vatten som finns i badrummet. Röris kommer och rensar rören (jourbil mitt i natten =dyrt). Och allt är frid och fröjd… i två dagar. Då är det stopp igen och vattnet väller upp i duschen. Maken är på konferens så denna natt blir det jag som får lyssna på röris och hans beskrivningar om vad som kan ev. orsaka stoppet (typ rörbrott, tegelstenar mm) Han rek filmning av rören.


Veckan mellan översvämningarna och filmningen var inte kul. Vi så vårt finna funkishus förvandlas till spillor och där det skulle gå åt hutlösa mängder pengar till att bara återställa det till det skick vi köpte huset i. Utbyggnad av huset började kännas väldigt långt bort.

Vid filmningen hittade de en skärva av en gammal toalett (nej det ska inte ligga gamla skärvor av toaletter i rören) och de kunde fiska ut den. Den har troligtvis legat där sedan renoveringen för tio år sedan men efter som han var en äldre man och antagligen inte duskade varje dag så hadde den inte gett några symtom. Men när vi som barnfamilj kom så ökade belastningen markant och det blev översvämning. Men med skärvan borta har rören funkat felfritt.


Många har undrat om detta är att betrakta som dolt fel och det är det. Vi valde dock inte att gå vidare med ärendet pga. jämförelsevis var kostnaden liten och den gamle mannen hade gett oss trädgårdssaker, gräsklippare, hyvelbänk mm för mycket större värden.

söndag 3 augusti 2008

Vi köper hus


Mitt första blogginlägg. Bloggen kommer främst att handla om vårt hus och den tillbyggnad vi planerar.

Men fört lite historia;

När vi köpte huset viste vi redan att vi skulle bygga till. Planen för husköpet var att köpa ett lite mindre hus, på ett bra läge, bo in oss för att sedan bygga ut. I tankarna hade vi nog redan från början att det skulle vara ett enplanshus där vi skulle bygga på en hel våning.

När vi väl hittade huset gick allt fort. Till vår lycka var budgivning över snabbt och priset hade bara ökat med 80 000 kr. Min första tanke var att det måste vara något fel på huset (mögel, fuktskada) men huset var besiktigat en gång och vi gjorde en besiktning med en annan firma och sa att huset var i prima skick. Sagt och gjort. I början av våren 2007 flyttade vi in och började ytrenovera. Mest målade vi. Vi bestämde oss för att till skillnad från när vi renoverade lägenheten och allt gick i vitt skulle vi bli djärva och valde – grått. En ljusgrå ton i vardagsrummet och en lite mörkare ton i sovrummen. I hallen valde vi en orkidétapet från Cole and son. Det blev fantastik, även om jag inte idag förstår hur jag och min man vågade välja en så storblommig tapet. Men den är väldigt rogivande.





Kök och badrum behövde vi inte göra något åt. De är från Marbodal och inte så gamla. Kanske inte vad jag skulle ha valt i första hand men helt ok. Vi ska lägga en ny bänkskiva och byta kakel. Vi har faktiskt köpt kakel och ska bara komma vidare i processen…
I bandrummet bytte vi dusch kabinen mot ett badkar. Ett lyft! Både min man och jag älskar att bad.

Trädgården var ganska fin men vildvuxen efter som mannen vi köpte av var över 90 år och väl inte hade orkat med beskäring de senaste åren. Första sommaren fick vid hjälp av en trädgård intresserad kollega till mig att beskära buskar och träd. Fyra tallar fick också stryka med och blev nedsågade